Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Hållbarhet

Martin & Serveras verksamhet är bred. Vi köper och säljer många olika typer av produkter, från Sverige, EU och övriga världen och bland våra kunder finns allt från den lilla förskolan till stora hotellkedjor – och allt däremellan. Därför är vi engagerade och driver utveckling i många olika hållbarhetsfrågor.
Hållbarhet

Våra ställningstaganden

Utfiskade bestånd, negativa klimatförändringar, dåliga arbetsförhållanden – allt vi människor gör påverkar någon, eller något, på ett eller annat sätt. Martin & Servera är en ledande aktör i branschen. Det skapar stora möjligheter för oss att påverka och förändra.
Hållbarhet

Certifieringar

Vi vill att våra kunder ska vara trygga med att de gör affärer med ett företag som hela tiden strävar efter bättre kvalitet och mer hållbara lösningar.
Hållbarhet

Agenda 2030 - Globala målen för hållbar utveckling

På ett toppmöte i FN i New York 2015 antogs Agenda 2030 och sjutton globala mål för hållbar utveckling. De universella målen ska hjälpa både länder och företag att navigera rätt för en hållbar framtid. Martin & Servera bidrar till flera av de globala målen.
Hållbarhet

Antibiotika

På Martin & Servera tar vi aktiva beslut för att bidra till god djurhälsa. Vi har en ny policy för ansvarsfull antibiotikaanvändning och tydliga krav i vår uppförandekod.
Hållbarhet

Djuromsorg

Att djur hanteras och behandlas väl inom livsmedelsproduktionen – under uppfödning, transport och vid slakt – är grundläggande för en hållbar och etisk produktion. Alla djur ska må bra, tas väl om hand och det utan onödig antibiotikaanvändning. Det är några av huvuddragen gällande djuromsorg i vår uppförandekod.
Hållbarhet

Energi

Att minska energiförbrukningen och att arbeta för en effektiv användning av energi i verksamheten är prioriterade frågor för oss. Vi arbetar för att ta vara på överskottsenergi från våra lager, har investerat både i egna vindkraftverk och solcellsanläggning och invigde under 2017 vårt nybyggda energieffektiva lagerhus i Enköping.
Hållbarhet

Eko och miljömärkt

På Martin & Servera prioriterar vi en ökad försäljning av ekologiska och miljömärkta varor. Vi vill minska den negativa miljöpåverkan som livsmedelsproduktion för med sig. Till vår glädje ökar efterfrågan på ekologiskt årligen och vi arbetar aktivt för att lyfta produkter som är tredjepartscertifierade av KRAV, EU-ekologiskt, MSC, ASC, Svanen, Bra Miljöval samt EU-blomman.
Hållbarhet

Palmolja

Likt soja är produktionen av palmolja omdiskuterad. Regnskog avverkas, djurarter hotas och lokalbefolkningen drabbas - men även här bidrar produktionen med ekonomisk tillväxt. Vi ställs alltså, liksom med soja, inför frågan om hur vi ska förhålla oss.
Hållbarhet

Rättvisemärkningar – vad betyder de?

Att välja varor med rättvisemärkningar är att göra ett medvetet val. När du köper en produkt som är certifierad av Fairtrade, UTZ eller Rainforest Alliance väljer du att stödja kampen för bättre sociala och ekonomiska villkor för bönderna och odlarna samtidigt som du värnar om miljön.
Hållbarhet

Människor och värderingar

Anställda som trivs, utvecklas, mår bra och känner sig trygga - det utgör grunden för vår framgång. Mångfald berikar vårt företag och samarbetet med kunder och leverantörer.
Hållbarhet

Miljö och ansvar

Vår ledande ställning i branschen skapar stora möjligheter för oss att förändra i rätt riktning. Att tänka långsiktigt och hållbart kring sortimentet vi erbjuder är viktigt för oss, de vi arbetar med och miljön. Vi vill minska vår miljöpåverkan, bredda det ekologiska sortimentet och arbeta för hållbar produktion.
Hållbarhet

Matsäkerhet

Vi vill att du som kund ska kunna lita på att det du beställer är det du får – rätt varor av rätt kvalitet. Kvalitet och matsäkerhet är centrala frågor för oss och att kvalitetssäkra sortiment och leverantörer är en del av vårt dagliga jobb. Väl inarbetade rutiner, kontroller och uppföljningar genom hela varuflödet gör att du kan vara trygg med de livsmedel du köper från oss.
Hållbarhet

Matsvinn - en viktig fråga

Det sägs att ungefär en tredjedel av den mat som produceras slängs. Det kan handla om ful frukt, livsmedel med kort datum, köksavfall eller det gästerna lämnar på tallriken. Hur vi ska handskas med matsvinnet är en ständigt aktuell och viktig fråga. Lika viktig för oss inom Martin & Servera som för våra kunder inom restaurang och storkök. Därför arbetar vi aktivt med att minska vårt svinn och med att öka kunskapen hos våra kunder om hur de ska göra för att minska svinnet.
Hållbarhet

Fokus på hållbarhet

Vi pratar ofta om "den goda måltiden" som är ett uttryck för hur vi vill arbeta. Det handlar naturligtvis om att vi vill leverera varor av bra kvalitet, men också att vi vill kunna förenkla ditt medvetna val genom att erbjuda ett stort utbud av hållbara alternativ.
Hållbarhet

Hållbart fiske

Utfiskade bestånd, stora bifångster, övergödda hav – det är bara några utmaningar vi tillsammans står inför. För oss är det viktigt att bidra till levande, friska hav och ett hållbart, välskött fiske. Det gör vi bland annat genom att aktivt marknadsföra miljömärkta varor och ständigt granska vårt sortiment.
Hållbarhet

Hållbarhetsberättelse

"Vi arbetar långsiktigt med hållbar utveckling och med koppling till de globala målen i Agenda 2030", säger Håkan Åkerström, koncernchef.
Hållbarhet

Vår uppförandekod

2008 införde vi på Martin & Servera en uppförandekod, som gäller såväl våra svenska som utländska leverantörer. Med uppförandekoden vill vi säkerställa att de varor och tjänster vi köper in ligger i linje med vår tro om socialt och miljömässigt ansvar. Hur använder sig leverantörer av antibiotika i djurhållningen? Hur arbetar leverantören för minskad miljöpåverkan?
Hållbarhet

Ursprung Sverige

Efterfrågan på svenskproducerade livsmedel ökar ständigt, både från våra kunder såväl som deras gäster. För att underlätta för er att hitta produkter med svenskt ursprung, så använder vi ursprungsmärkningen Från Sverige.
Hållbarhet

Utmaningen – Martin & Serveras hållbarhetstävling

Sedan 2011 har vi varje år anordnat en tävling för våra kunder och leverantörer. Genom den vill vi lyfta viktiga frågor inom hållbarhet och ansvar samt inspirera till förbättringar. Tidigare tävlingar har rört frågor som mångfald, vegetarisk mat och minskat matsvinn.
Hållbarhet

Transport – en del av vår kärnverksamhet

Att transportera varor tillhör vår kärnverksamhet. Varje dag, året runt, tar vi ansvar för att kunderna får just de varor de behöver till sina verksamheter. Att vi då arbetar för att minska vår miljöpåverkan, bland annat genom minskning av bränsleförbrukning och utsläpp från våra egna transporter, är en självklarhet.
Hållbarhet

Hållbar soja

Stora mängder utsläpp av växthusgaser, utbredd användning av kemikalier, skövling av regnskog och artrika gräsmarker – det här är bara några av de många negativa effekterna av ohållbar sojaproduktion. Å andra sidan bidrar sojaproduktionen, som är ett viktigt proteinfoder, med ekonomisk tillväxt i länderna där produktionen är hög. Hur ska vi då förhålla oss?
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader