Vårt mål är att vara en självklar samarbetspartner för att skapa framtidens hållbara meny. Med omsorg om människor, djur och natur. Se det som ett löfte. Tillsammans gör vi skillnad.
Hållbarhet
Det här gör vi
Vi tar initiativ och vi driver utveckling. Hållbarhetsfrågorna engagerar oss och finns alltid med när vi planerar och prioriterar. Det här är vårt bidrag till en mer hållbar värld under det senaste året.
Agenda 2030 - Globala målen för hållbar utveckling
2015 enades världens länder om gemensamma utvecklingsmål, Agenda 2030. Målen ska hjälpa både länder och företag att arbeta med de stora universella hållbarhetsfrågorna. Martin & Servera bidrar till flera av de globala utvecklingsmålen.
På Martin & Servera tar vi aktiva beslut för att bidra till god djurhälsa. Vi har en policy för ansvarsfull antibiotikaanvändning och tydliga krav i vår uppförandekod.
Vi vill att våra kunder ska vara trygga med att de gör affärer med ett företag som hela tiden strävar efter bättre kvalitet och mer hållbara lösningar.
Att djur hanteras och behandlas väl inom livsmedelsproduktionen – under uppfödning, transport och vid slakt – är grundläggande för en hållbar och etisk produktion. Alla djur ska må bra, tas väl om hand och det utan onödig antibiotikaanvändning. Det är några av huvuddragen gällande djuromsorg i vår uppförandekod.
Vi vill öka försäljningen av ekologiska och miljömärkta varor. Vi vill minska den negativa miljöpåverkan som livsmedelsproduktion för med sig. Efterfrågan på ekologiskt producerade livsmedel fortsätter öka och vi arbetar aktivt för att lyfta produkter som är tredjepartscertifierade av KRAV, EU-ekologiskt, MSC, ASC, Svanen, Bra Miljöval samt EU-blomman.
Att minska energiförbrukningen och att arbeta för en effektiv användning av energi i verksamheten är prioriterade frågor för oss. Vi arbetar för att ta vara på överskottsenergi från våra lager, har investerat i två egna solcellsanläggningar – i Umeå och i Enköping och under 2018 tog vi beslut om att bygga ett nytt energieffektivt lager i Norrköping.
Års- och hållbarhetsberättelsen stämmer av ord mot praktik - vad har vi åstadkommit och hur fortsätter vi framåt? Här hittar du information om stora affärshändelser och hållbarhetsarbetet för Martin & Servera-koncernen.
Vi på Martin & Servera vill bidra till levande hav och sjöar nu och i framtiden – där fiskar, skaldjur och växtlighet lever i samklang med varandra. Ett hållbart fiske är bra för dig, bra för gästen och bra för miljön.
Det sägs att ungefär en tredjedel av den mat som produceras slängs. Det kan handla om ful frukt, livsmedel med kort datum, köksavfall eller det gästerna lämnar på tallriken. Hur vi ska handskas med matsvinnet är en ständigt aktuell och viktig fråga. Lika viktig för oss inom Martin & Servera som för våra kunder inom restaurang och storkök. Därför arbetar vi aktivt med att minska vårt svinn och med att öka kunskapen hos våra kunder om hur de ska göra för att minska svinnet.
Vi vill att du som kund ska kunna lita på att det du beställer är det du får – rätt varor av rätt kvalitet. Kvalitet och matsäkerhet är centrala frågor för oss och att kvalitetssäkra sortiment och leverantörer är en del av vårt dagliga jobb. Väl inarbetade rutiner, kontroller och uppföljningar genom hela varuflödet gör att du kan vara trygg med de livsmedel du köper från oss.
För oss är handling viktigare än ord. Våra fem fokusområden i olika hållbarhetsfrågor visar vägen till framtidens hållbara menyer, producerade med omsorg om människor, djur och natur.
I Martin & Servera-koncernen jobbar omkring 3 200 medarbetare. Anställda som trivs, utvecklas, mår bra och känner sig trygga - det utgör grunden för vår framgång. Mångfald berikar vårt företag och samarbetet med kunder och leverantörer.
Likt soja är produktionen av palmolja omdiskuterad. Regnskog avverkas, djurarter hotas och lokalbefolkningen drabbas - men även här bidrar produktionen med ekonomisk tillväxt. Vi ställs alltså, liksom med soja, inför frågan om hur vi ska förhålla oss.
Martin & Servera arbetar för att minska användningen av plast i sortiment och förpackningar. Vi har en ny policy som styr sortimentet mot alternativa material och nya förpackningslösningar.
Att välja varor med rättvisemärkningar är att göra ett medvetet val. När du köper en produkt som är certifierad av Fairtrade, UTZ eller Rainforest Alliance väljer du att stödja kampen för bättre sociala och ekonomiska villkor för bönderna och odlarna samtidigt som du värnar om miljön.
Stora mängder utsläpp av växthusgaser, utbredd användning av kemikalier, skövling av regnskog och artrika gräsmarker – det här är bara några av de många negativa effekterna av ohållbar sojaproduktion. Å andra sidan bidrar sojaproduktionen, som är ett viktigt proteinfoder, med ekonomisk tillväxt i länderna där produktionen är hög. Hur ska vi då förhålla oss?
Hållbara leveranser – en del av vår kärnverksamhet
Att transportera varor tillhör vår kärnverksamhet. Varje dag, året runt, tar vi ansvar för att kunderna får just de varor de behöver till sina verksamheter. Att vi då arbetar för att minska vår miljöpåverkan, bland annat genom minskning av bränsleförbrukning och utsläpp från våra egna transporter, är en självklarhet.
2008 införde vi på Martin & Servera en uppförandekod, som gäller såväl våra svenska som utländska leverantörer. Med uppförandekoden vill vi säkerställa att de varor och tjänster vi köper in ligger i linje med våra krav på socialt och miljömässigt ansvar. Hur använder sig leverantörer av antibiotika i djurhållningen? Hur arbetar leverantören för minskad miljöpåverkan?
Efterfrågan på svenskproducerade livsmedel ökar ständigt, både från våra kunder såväl som deras gäster. För att underlätta för er att hitta produkter med svenskt ursprung, så använder vi ursprungsmärkningen Från Sverige.
Sedan 2011 har vi varje år anordnat en tävling för våra kunder och leverantörer. Genom den vill vi lyfta viktiga frågor inom hållbarhet och ansvar samt inspirera till förbättringar. Tidigare tävlingar har rört frågor som mångfald, vegetarisk mat och minskat matsvinn.
Utfiskade bestånd, negativa klimatförändringar, dåliga arbetsförhållanden – allt vi människor gör påverkar någon, eller något, på ett eller annat sätt. Martin & Servera är en ledande aktör i branschen. Det skapar stora möjligheter för oss att påverka och förändra.