Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

"Det finns så mycket att vinna på att ställa om"

Det pratas ofta om klimatomställningen som en uppoffring. Jag skulle vilja lyfta fram allt det positiva. För det finns så mycket att vinna på att ställa om. Så inleder Emelie Hansson, hållbarhets- och kvalitetschef i Martin & Servera-gruppen, sin krönika för 2023.
Vi ska bygga en framtid som vi och kommande generationer mår bra av, det är ju något fantastiskt. Jag ser fram emot alla smakupplevelser vi kommer få ta del av på vägen.
 
Som hållbarhets- och kvalitetschef kan jag konstatera att vi gör skillnad varje dag. När vi levererar skolmat med ellastbilar minskar vi vår klimatpåverkan samtidigt som skolmiljön blir lugnare. Och när vi sprider kunskap om fördelarna med växtbaserad mat så blir måltiderna både mer näringsrika och billigare. Vi bidrar också till utvecklingen av nya livsmedel som inte bara är klimatsmarta utan också smakar bra. En utveckling som känns väldigt spännande.

"Jag ser fram emot alla smakupplevelser vi kommer få ta del av på vägen."

Emelie Hansson, hållbarhets- & kvalitetschef
Samtidigt finns det många utmaningar. Svåra frågor utan enkla lösningar gör att vi behöver fortsätta ha en hög ambitionsnivå. Därför har hållbarhetsarbetet breddats. Vårt klimatmål för egen verksamhet till 2030 har kompletterats med två nya klimatmål som involverar både leverantörer och kunder. Vi har formulerat vetenskapsbaserade mål och ansökt om godkännande från Science Based Targets initiative. Ett godkännande betyder att målen är i linje med Parisavtalet och att vi förbinder oss att vidta nödvändiga åtgärder för att temperaturökningen ska stanna vid 1,5 grader. För den egna verksamheten går vi mycket snabbare fram.
 
I vår års- och hållbarhetsberättelse kan du läsa mer om vårt hållbarhetsarbete under året. Men allt får såklart inte plats. Ett initiativ som jag vill lyfta är att vi testat ett nytt användningsområde för mat som inte kan säljas eller doneras - nämligen att ge den som foder till larver. Dessa larver kan sedan bli till proteinfoder som kan ersätta soja från exempelvis Brasilien.

Läs också

Hållbarhet

Nya klimatmål

Martin & Servera ska vara restaurangbranschens mest hållbara partner. Nu ökar vi ambitionsnivån med nya klimatmål. Genom de nya målen tar vi ansvar för att, i samarbete med leverantörer och kunder, begränsa utsläpp av växthusgaser genom hela värdekedjan i linje med Parisavtalets 1,5 graders-mål.
Nyhet

Stora kliv mot en fossilfri fordonsflotta

Ett 40-tal elfordon i drift till 2026, bättre infrastruktur för laddning på våra terminaler och el- eller gasdrivna bilar som ersätter våra pensionerade dieselfordon. Det är några av satsningarna i det nya investeringsprogram för Martin & Servera Logistik som nyligen beslutats. Första fasen, 2024–2026, kommer att gälla distributionen från våra lager i Norrköping, Enköping och Mälardalen.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.