Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Hållbart erbjudande

De varor som Martin & Servera-gruppen erbjuder produceras med omsorg om människor, djur och natur. Vi försöker göra det lätt för kunderna att göra medvetna och hållbara val och vi utvecklar tjänster som hjälper kunderna att minska sin klimatpåverkan. I samarbetet med våra leverantörer lägger vi stor vikt vid hållbarhetsfrågorna.
I fokus framåt finns arbetet med effektiv sortimentsutveckling, som handlar om att skapa rätt sortiment för dig som är kund utan att skapa ökat svinn. Annat som också är viktigt är arbetet med att minska plast i livsmedelsförpackningar, att fortsätta arbetet mot antibiotikaresistens och att se till att du får ännu fler hållbara produkter att välja när du handlar från oss.
Hållbarhet

Hållbara produkter

 • Du kan välja bland ett brett utbud av ekologiska och miljömärkta produkter och vi har ambitiösa mål för försäljningen av hållbara produkter. När du köper ekologiska produkter bidrar det bland annat till ökad biologisk mångfald, bördigare jordar och extra god djuromsorg. Under 2020 stod ekologiskt och miljömärkt för 19 procent av Martin & Servera Restauranghandels försäljning.
 • Under 2020 inleddes ett test med CO2e-märkning av proteiner i e-handeln för att visa olika produkters klimatpåverkan för att på så sätt stödja dina hållbara val.
 • Engångsprodukter av plast har tagits bort ur sortimentet redan innan EU:s förbud träder i kraft vid halvårsskiftet 2021.
 • På Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm finns ett stort produktionskök där vi, tillsammans med kockar tar fram produkter som är vegetariska, veganska, och med få tillsatser (e-nummer). I år har vi bland annat utvecklat en vegansk majonnäs av kikärtsspad och en vegansk sill gjord på Shiitake-svamp.
 • Sigtuna Brygghus non-alko Pale Ale är en succé och 2020 kom också en alkoholfri julöl. Galatea ser också att alkoholfria alternativ till mousserande vin kommer starkt. Det är mycket kopplat till ungdomar, som är mycket mer hälsomedvetna än tidigare generationer.
 • Martin & Servera Restauranghandels direktlevererande frukt och grönt-leverantörer är certifierade enligt IP Arbetsvillkor eller motsvarande tredjepartscertifiering.
 • Vi har lanserat en rad miljömärkta produkter under eget varumärke: KRAV-märkta hallon, vegetarisk färs, burgare och bitar, majonnäs på ägg från frigående höns. Dessutom har allt kaffe under varumärket Martin Olsson certifierats (Rainforest Alliance).
Hållbarhet

En god kraft i samhället

 • Martin & Servera är en stor aktör i branschen och kan därför påverka och förändra i samarbete med kunder, leverantörer och organisationer.
 • Sedan flera år samarbetar Martin & Servera med organisationen Generation Pep som arbetar för att alla barn ska äta hälsosamt och röra sig mer. Under våren 2020 tog vi fram hälsosamma mellanmålsrecept riktat till skolor och förskolor.
 • När coronapandemin slog till och försäljningen sjönk snabbt stod Martin & Servera med stora volymer kvar i lager. Tack vare samarbeten med stora dagligvarubutiker och genom att donera varor, exempelvis till restaurangföretag som gjorde matlådor till vårdpersonal eller äldreomsorgen, kunde stora mängder varor räddas från att bli svinn.
 • Grönsakshallen Sorunda och Martin & Servera Restauranghandel upphandlade tillsammans hela bananvolymen inför 2021 och såg till att all försäljning av ekologiska bananer också kommer att ge bidrag till Operation Smile, en organisation som ger barn med gomspalt möjligheten till operation.
 • Martin & Servera-gruppens julgåva 2020 gick till WWF (Världsnaturfonden) för deras arbete för att stoppa klimatförändringarna.
 • Under 2020 donerade Martin & Servera 81 ton livsmedel, som annars kunde blivit svinn, till välgörenhetsorganisationer.
Hållbarhet

Innovation för ökad hållbarhet

 • Under året utvecklades vår e-handel med flera nya funktioner. Bland annat förbättrades utförsäljningslistan som gör att du som är kund kan rädda varor från att bli svinn. Dessutom genomfördes ett test med CO2e-märkning av proteiner.
 • Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm har, i samarbete med Axfoundation, utvecklat flera produkter på baljväxtfärs för Axfood. För att kunna skala upp produktionen av den och andra alternativa proteiner köptes Snapphanechark, en charkfabrik som nu har storskalig produktion av baljväxtfärsprodukter för bland annat Axfoods eget varumärke Garant.
 • Överskottsananas från Grönsakshallen Sorunda användes vid bryggning av somrig IPA hos Sigtuna Brygghus. Öl i stället för svinn alltså.
 • Som ett steg i arbetet med att minska plastanvändningen kartlägger vi förpackningsmaterial för alla livsmedelsprodukter. För egna märkesvaror byter vi till förpackningsmaterial med bättre miljöprestanda.
 • Ett testprojekt mellan Sorundahallarna och Clarion Sign Hotel i Stockholm sparade cirka 13 000 kvadratmeter plast. Dessutom har initiativet spridit sig till mer än femtio andra hotell inom Nordic Choice Hotels.

Läs mer

Hållbarhet

Martin & Serveras års- och hållbarhetsberättelse

I Martin & Servera-gruppens års- och hållbarhetsberättelse för 2020 hittar du information om stora affärshändelser och vårt hållbarhetsarbete - vad vi har åstadkommit och hur vi fortsätter framåt.
Hållbarhet

Vårt hållbarhetsarbete

För att kunna vara restaurangens bästa partner behöver vi agera som ledare inom hållbarhet och göra det enkelt för dig att göra hållbara val.
I praktiken betyder det att du automatiskt är en del av allt det arbete som Martin & Servera gör för en mer hållbar framtid. Om du önskar kan du välja att ta ytterligare steg i hållbar riktning, genom att till exempel välja mer ekologiska produkter, mer växtbaserat eller bara svenska råvaror.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.