Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Stärkt vinaffär och växande e-handel

Intervju med Mats Folkeson, vd Galatea.


– Det har varit ett väldigt speciellt år. Det faktum att vi har en så stor del av försäljningen via Systembolaget har lyckligtvis kunnat väga upp en del av det vi tappat på restaurangsidan. Inte allt, men en del, säger Mats Folkesson, vd för Galatea.


En trend som varit lyckosam för oss är också det allt större intresset för alkoholfritt, som gör att vi ökar inom dagligvaruhandeln. Premium-öl fortsätter att generera bra försäljning.


För vår del har Sigtunas non-alko Pale Ale fått fantastiskt positiva recensioner och kan inte beskrivas som något annat än succé. Nytt 2020 var bland annat en julöl. Under året har även mousserande vin kommit starkt som ett alkoholfritt alternativ. Det är mycket kopplat till ungdomar, som är mycket mer hälsomedvetna än tidigare generationer. Konsumenternas fokus på klimatet och sockerdebatten i media är andra saker som förstärkt trenderna hållbarhet och hälsa.


Förvärvet av Domaine Wines Sweden innebär att vi kan möta marknaden med ett starkare totalerbjudande. En gemensam säljorganisation ger också en bra plattform för expansion på den nordiska marknaden. Domaine kommer att leva kvar som eget bolag i koncernen, som våra specialister på vin.


I övrigt har vi fortsatt satsningen på digitalisering. Sedan vår nya e-handelsplattform lanserades hösten 2020 har vi, när den här intervjun görs i slutet av året, över 100 handlande kunder. Det är bra i en bransch som fortfarande är rätt analog. Det innebär en stor effektivitetshöjning för oss, och samtidigt en större flexibilitet för restauratören, som kan lägga och hantera ordrar när hen själv vill.


På miljösidan handlar det mycket om våra transporter, och vi har under 2020 genomfört en stor omläggning av vår logistik. Vi har nu ett distributionssamarbete med Åbro och Kopparberg, där vi samlastar och kör hela vägen ut till kund i samma bilar. Det är bra på alla sätt, för kunden, för våra kostnader, och för miljön då det leder till färre transporter. Utöver det tittar vi på vad vi skulle kunna dra på tåg in till Sverige. Det finns en hel del utvecklingsmöjligheter där, inte minst eftersom vi har räls hela vägen in på lagret i Örebro.

Det här – och mycket annat – gjorde Galatea under 2020:

  • Förvärvade Domaine Wines Sweden
  • Lanserade ny e-handel
  • Breddade det alkoholfria sortimentet från Sigtuna Brygghus, bland annat genom alkoholfri julöl
  • Överskottsananas från Grönsakshallen Sorunda räddades från att bli svinn och användes vid bryggning av somrig IPA hos Sigtuna Brygghus

Läs mer

Hållbarhet

Martin & Serveras års- och hållbarhetsberättelse

I Martin & Servera-gruppens års- och hållbarhetsberättelse för 2020 hittar du information om stora affärshändelser och vårt hållbarhetsarbete - vad vi har åstadkommit och hur vi fortsätter framåt.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.