Din order- & leveranskalender

Ursprung Sverige

Inspiration

Varifrån kommer maten?

Vad är en grossist? Vilka produkter säljer en grossist? Vem bestämmer vilken mat som ska serveras i skolan? Vår affisch "Varifrån kommer maten?" försöker besvara dessa frågor och många fler, både för nyfikna skolelever och vuxna.
Hållbarhet

Vår uppförandekod

2008 införde vi på Martin & Servera en uppförandekod, som gäller såväl våra svenska som utländska leverantörer. Med uppförandekoden vill vi säkerställa att de varor och tjänster vi köper in ligger i linje med vår tro om socialt och miljömässigt ansvar. Hur använder sig leverantörer av antibiotika i djurhållningen? Hur arbetar leverantören för minskad miljöpåverkan?
Inspiration

En mästare på kött med passion för bra råvaror

På Frölunda lilla saluhall sysslar man med gammalt genuint hantverk. Här mörar och styckar man större delen av allt kött själva för att nå bästa kvalitet. Personalen bjuder på kunskap och inspiration som får kunderna att våga prova nya köttdetaljer.
Efterfrågan på svenskproducerade livsmedel ökar ständigt, både från våra kunder såväl som deras gäster. För att underlätta för er att hitta produkter med svenskt ursprung, så anslöt vi oss under 2016 som första restauranggrossist till den nya ursprungsmärkningen Från Sverige.

Ursprungsmärkning i Dabas och i vår e-handel

För att kunna göra medvetna val krävs så klart information. Men ibland kan det vara lite knepigt att finna den information man söker. Vart ska man leta? Svaret är Dabas eller i vår utökade produktinformation i e-handeln.

Dabas är den största oberoende artikeldatabasen i Sverige som innehåller kvalitetssäkrad information om livsmedel som finns på den svenska marknaden. Här finner du uppgifter om bland annat allergener, ursprungs- och tillverkningsland, ingredienser, näringsvärden med mera. En hel uppsjö av viktig information helt enkelt.

Alla Martin & Serveras egna märkesvaror har fullständiga produktblad i Dabas och i vår e-handel. I e-handeln har vi också förbättrat produktinformationen för samtliga artiklar, bland annat genom att visa ekologiska och rättvisemärkningar intill produktbilden och tydligt skriva ut ursprungsland.

Nyfiken på någon artikel? Besök Dabas hemsida och sök på produkten.

Från Sverige

Från Sverige är en frivillig märkning som får användas på produkter om livsmedel, växter och råvaror är producerade i Sverige och uppfyller vissa kriterier. Märket går i den svenska flaggans färger; blått och gult, och är mycket lik det gamla märket "Svenskt kött" som fasas ut under årsskiftet 2016/2017.

Den i stort sett identiska designen och färgerna förväntas underlätta för konsumenterna att känna igen sig.

Kött och charkuterier som tidigare märktes med "Svenskt kött" kommer nu alltså istället använda märket "Kött från Sverige", men kriterierna för märkningen förblir i stort sett desamma.

För att få använda märkningen "Från Sverige" måste följande kriterier vara uppfyllda:

  • Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
  • Odling ska ha skett i Sverige.
  • All förädling och packning ska ske i Sverige.
  • I produkter med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 procent av färdigvaran vara svenskt (vatten räknas inte).
  • Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 procent svensk, även som ingrediens i en produkt.

Vårt samarbete med LRF – Lantbrukarnas Förbund

Att öka försäljningen av svenska och lokalproducerade råvaror, lyfta svenska mervärden och lösa råvarubristen tillsammans - det är därför vi samarbetar med LRF.

 

"I vårt samarbete med LRF vill vi också arbeta för en ökad ursprungsmärkning och tydlig svenskmärkning"

Håkan Åkerström, VD på Martin & Servera.

Tillsammans med bland andra LRF, är vi också involverade i föreningen Exceptionell Råvara, där vi stöttar med kunskap och resurser. Exceptionell Råvara, där kockar och bönder möts, är en bra plattform att för diskutera och driva utvecklingen av Sveriges exceptionella råvaror.

Regionala produkter

Att kunna erbjuda ett brett och ständigt växande regionalt utbud är något vi är mycket stolta över. För oss är det viktigt att lyfta och uppmuntra regionala och småskaligt producerade produkter från odlare, bönder och uppfödare runt om i Sverige.

Mjölkpengen

Att svenska mjölkbönder de senaste åren lidit ekonomiska förluster och i värsta fall nedläggning för några, är något Martin & Servera ser allvarligt på. Mot bakgrund av detta tog vi under hösten 2015 ett beslut att skänka 25 öre extra per såld liter mjölk till de svenska mjölkbönderna.

Det gällde all svenskproducerad mjölk, oberoende mejeri, under perioden 1 oktober till 31 december 2015. Resultatet - närmare 2,2 miljoner kronor extra till våra svenska mjölkbönder.

"Vi är glada att vi kunde lämna ett bidrag till mjölkbönderna som befinner sig i en svår situation"

Håkan Åkerström, VD på Martin & Servera.
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader