Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

99 procent ekologiskt på skolrestaurangens meny

Inspiration

Vellinge kommun vinner Ekomatsligan för tredje året i rad

Måndag den 29 maj 2017 arrangerade Ekomatcentrum sitt årliga evenemang Ekomatsligan, ett event där kommuner som nått höga andelar ekologiskt diplomeras. Årets diplomutdelare var ingen mindre än civilminister Ardalan Shekarabi. Vi på Martin & Servera fanns på plats och fick bevittna hur Skåne dominerade i årets prisutdelning.
Hållbarhet är en av Byskolans profilfrågor. Skolmåltiderna tillagas i skolans eget KRAV-certifierade kök, där råvarorna till 99 procent är ekologiska och närproducerade.
Byskolan, som ligger naturskönt strax utanför Lund i Skåne, är en skola från förskoleklass till årskurs 6, med 330 elever. Byskolan har bland annat fått utmärkelserna "Grön flagg" och "Skola för hållbar utveckling". Magnus Bokelid, som varit rektor på skolan i över tio år, berättar om satsningen på ekologisk mat.

"Byskolan serverar upp till 99 procent ekologisk mat från eget kök. Svinnet är minimalt, fortsätter han, och går till produktion av biogas."

Magnus Bokelid

Vinnare av Årets Hållbara Offentliga Gastronomi 2015

Byskolan är stolta över att ha blivit vinnare av Årets Hållbara Offentliga Gastronomi 2015. Utmärkelsen delas ut av White Guide Junior och juryns motivering löd: För en ambitiös, beundransvärd, helhjärtad och livsviktig introduktion av goda, nyttiga och hållbara måltider till våra barn.

- Det är väldigt roligt, säger kocken Håkan Olsson på Byskolan, och det är ytterligare ett bevis på att vi jobbar på rätt sätt. Vi vet att elever, föräldrar och pedagoger är med oss.

Spännande ekologisk mat ger glada barn

Byskolan försöker ha en bra bredd och olika variationer på menyn så att så många som möjligt blir nöjda och mätta. Håkan berättar att de blandar nya spännande rätter med traditionell husmanskost. Varje genomsnittlig skolmåltid kostar tolv kronor på skolan. Trots att ekologiska varor är lite dyrare, så är budgeten densamma som när skolan ingick i det centrala upphandlingssystemet. Det visar att det går att tänka både på ekonomin och på hållbarhet.

- Vårt kött kommer från kor som går och betar på Revingehed en mil österut, säger Håkan. Frukt och grönsaker får vi från Lomma och Malmö ett par mil härifrån.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.