Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Baljognese och baljväxtburgare på menyn

Handla direkt i vår e-handel

Svenskodlad Baljväxtfärs 3000g
105028, AB SVENSKA FÄRSODLARNA, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Från Sverige
  • Vegan
  • Vegan
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Inspirerande recept:

Recept

Baljognese på baljväxtfärs

Att göra bolognese på baljväxtfärsen är enkelt och blir väldigt gott. Viktigt att tänka på är att färsen ska brynas ordentligt innan den blandas med övriga ingredienser samt att den absorberar mycket vätska och därmed ger stora mängder färdig baljognese.

Läs mer:

Inspiration

Nu presenterar vi en Svensk baljväxtfärs i Martin & Serveras sortiment

Svensk baljväxtfärs består av svenskodlade balj- och oljeväxter som kombinerats för sina unika smak- och näringsämnen. Färsen kan användas som råvara i alla rätter där man annars använder köttfärs.
Inspiration

Baljväxtfärs: Gott, veganskt och svenskodlat

Baljväxtfärs är svenskt, veganskt och innehåller inte soja. Kockarna Stefan Eriksson, Johan Gottberg och deras gäster på Restauranglabbet är eniga: Baljväxtfärsen är grymt god och en otroligt bra produkt. Win-win i hela ledet – svenska bönder tjänar på det, miljön tjänar på det och gästerna gillar det. Här bjuder kockarna på några tillagningstips.
Inspiration

Axfoundation: En do-tank som driver utvecklingen framåt

Axfoundation är en fristående, icke vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. De testodlar lupinbönor och samarbetar med Exceptionell Råvara, för att bara nämna några av alla de spännande saker som bubblar i Axfoundations regi.
När Hackstaskolan i Åkersberga fick frågan om att köra en testservering av svensk baljväxtfärs nappade de direkt. Baljognese och baljväxtburgare blev resultatet av tillagningen och såväl gymnasieelever som kökspersonal var positiva till både smak och konsistens.

”Det är jättebra med en vegetarisk produkt som är gjord på svenskodlad råvara och på restprodukter från tillverkning av rapsolja, säger Johanna Lindholm, biträdande enhetschef på måltidsenheten i Österåkers kommun.

Österåker arbetar aktivt med att minska antalet CO2-ekvivalenter per kg från maten som serveras i kommunens matsalar. Att utveckla den vegetariska maten är en viktig del i det arbetet. Det gäller att få både skolelever och föräldrar att tänka om. Det finns alldeles för många som slentrianmässigt dömer ut vegetariska rätter som ”tråkig mat”.

 

”Vi jobbar hela tiden med att få barn och ungdomar att tycka att den vegetariska maten vi serverar är bra. En del av våra elever är färgade av sina föräldrars värderingar och erfarenheter om hur skolmaten är, så det tar tid, men vi ger inte upp”, säger Johanna.

Några gymnasielever om burgare och baljognese:

”God smak!”

”Jättegott, känns inte alls som bara grönsaker.”

”Jag känner typ ingen skillnad mot vanlig köttfärssås!”

”Det här var godare än sojafärs!”

Medarbetarna i köket på Hackstaskolan provade baljväxtfärsen för första gången. Till skillnad från många andra vegetariska färser är baljväxtfärsen lätt att forma och de burgare som gjordes hängde ihop bra. Den här färsen ska inte bearbetas för mycket. Kockarna på Hackstaskolan valde att steka färsen snabbt, sedan fick den vila medan tomatsåsen till ”Baljognesen” kokades separat. Utöver färssåsen erbjöds också baljväxtburgare med bröd och klyftpotatis.

”Baljväxtfärsen är drygare än köttfärs. Det ska man komma ihåg. Jag tror jag beställde dubbelt så mycket som vi egentligen behövde”, säger Johanna.



När gymnasieeleverna dök upp i skolrestaurangen hördes några tveksamma röster – framför allt från killarna som gärna ser kött på tallriken. Men alla åt med god aptit och reaktionerna var mestadels positiva. Visst fanns det synpunkter på både smak och konsistens. Någon tyckte burgaren var lite torr. En annan ville ha lite mer kryddor. En tredje tyckte burgaren hade en mjölig eftersmak. Eller som en elev sa: ”Det var annorlunda, men ändå helt okej”.

 

”Bättre betyg än så är nog svårt att få från en kille på 17 år när det handlar om vegetarisk färs. Österåker kommun har gjort ett tilläggsanbud på baljväxtfärsen och kommer helt klart att servera den igen”, säger Johanna.

Fyra svenskodlade grödor

Baljväxtfärsen innehåller inte soja utan fyra svenskodlade grödor – sötlupin, åkerböna, gråärt och raps. Baljväxtfärsen är en innovativ och hälsosam produkt med råvaror som är odlade, skördade och tillredda i Sverige. Baljväxtfärsen har utvecklats på Torsåker gård norr om Stockholm. Torsåker är ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel. Gården drivs av Axfoundation, en oberoende, icke vinstdrivande organisation.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.