Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Martin & Servera-rapporten 2018: Den viktiga skolmåltiden

Inspiration

Martin & Serveras skolmåltidsvision

Nu kan vi presentera Martin & Serveras skolmåltidsvision. Den ingår i vår rapport Den viktiga skolmåltiden, en undersökning om vad föräldrar till barn i grundskolan tycker om skolmaten och skolmåltiden.
Vi på Martin & Servera har gjort en undersökning om vad föräldrar till barn i grundskolan tycker om skolmaten och skolmåltiden. Vi har samlat svaren och lite andra fakta i rapporten Den viktiga skolmåltiden. Denna visar att skolmaten inte bara är en hjärtefråga för oss, utan också för skolbarnens föräldrar. Vi vill vara med och bidra till fortsatt utveckling av den svenska skolmåltiden.

Att lyssna på våra kunder och ha kunskap om deras vardag är viktigt för oss. Vi vill också gärna sprida kunskap och bidra till att utveckla den svenska skolmåltiden. Därför presenterar vi nu Martin & Servera-rapporten 2018: Den viktiga skolmåltiden.

 

I juni 2013 genomförde vi en liknande undersökning och rapport. I båda undersökningarna har vi intervjuat drygt tusen föräldrar med barn i den svenska grundskolan. I år har vi även kompletterat undersökningen med fokusintervjuer med barn och ungdomar.

 

Undersökningen 2013 och 2018 visar att Sveriges föräldrar tycker att skolmåltiden är mycket viktig! Vi på Martin & Servera har förmånen att jobba med många engagerade människor inom skolköksvärlden och vi hoppas att resultatet känns både upplyftande och stärkande.

”Vi tycker att skolmåltiden ska vara en del av undervisningen, så att dagens barn blir morgondagens medvetna konsumenter”, Christina Gezelius, informationschef, Martin & Servera.

Skolmatsrapporten 2018 i sammanfattning:

  • Svenska föräldrar anser att kvaliteten på skolmaten (87 %) är lika viktigt för barnens prestation som lärartäthet (88 %) och lagom stora klasser (87 %).
  • Viktigast när det gäller skolmaten är att den ska vara lagad från grunden (84 %), innehålla en stor andel frukt och grönt (79 %) och gärna vara lagad i skolan där den serveras (77 %).
  • Nästan 6 av 10 (58 %) föräldrar anser att skolmaten där deras barn går i skola håller en bra (eller mycket bra) kvalitet.
  • Den vegetariska trenden återspeglas tydligt i undersökningen; en majoritet av familjerna äter medvetet mer vegetariskt och har minskat sin köttkonsumtion jämfört med för fem år sedan.
  • En av fem föräldrar anser att det är en bra idé med några köttfria dagar i månaden (21 %) men väldigt få (3 %) tycker att man borde avstå från att servera kött i skolan.
  • 7 av 10 föräldrar anser att det är viktigt att skolmaten är gjord på svenska råvaror.
  • Att främja svenskt jordbruk (61 %) och svensk djurhållning (51 %) är de vanligast angivna anledningarna.
  • 8 av 10 föräldrar anser att kommunerna bör sätta tydliga mål för andelen svenska råvaror i skolmaten, i syfte att gynna svensk matproduktion.
  • 7 av 10 föräldrar tycker inte att skolmaten är tillräckligt uppmärksammad av politiker och mer än hälften av alla föräldrar (55 %) kan tänka sig att byta politiskt parti för ett löfte om bättre kvalitet på skolmaten.

Här kan du ladda ner rapporten Den viktiga skolmåltiden

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.