Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Enköpings kommun: Kreativitet och snabba beslut hjälper till att minska svinnet

Petra Björklund, biträdande kostchef i Enköpings kommun.
Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.
Petra Björklund, biträdande kostchef i Enköpings kommun, har initierat ett samarbete med Martin & Servera för att minska svinnet. Nu får kökscheferna på fem enheter, skolor och äldreomsorg, möjlighet att komplettera sina menyer med bra varor, som har kort bäst före-datum.

Biträdande kostchef Petra Björklund inspirerades av det matsvinnsprojekt som Halmstads kommun och Martin & Servera bedrivit från 2015. Våren 2018 hörde Petra av sig till Martin & Servera och frågade om det inte gick att få till ett liknande samarbete i Enköping.

 

”Det är så aktuellt och viktigt. Vi tyckte att det var ett bra sätt att hjälpas åt att minska svinnet”, säger Petra Björklund.

 

Sagt och gjort, Sara Nyberg, kundansvarig på Martin & Servera, tog tag i saken och snart var samarbetet i gång.

 

"Vi startade med tre enheter och nu utökar vi med ytterligare två. Det är viktigt att kökscheferna på enheterna har kunskap om kvalitet så att det stämmer överens med kommunens kriterier i upphandlingen."

Petra Björklund

”Vi jobbar hela tiden med att inventera våra lager och sälja enligt först in först ut-principen. Nu erbjuder vi Enköpings kommun varupartier som börjar närma sig bäst före-datum till ett lägre pris”, säger Sara Nyberg.

 

”Vi startade med tre enheter. Nu har vi utökat med ytterligare två. Det är viktigt att kökschefen på enheten har kunskap om kvalitet så att det stämmer överens med kommunens kriterier i upphandlingen”, säger Petra.

 

Många av de offentliga avtalen säger att varor ska ha minst 2/3 av utgångstiden kvar när de levereras, det gör tyvärr att en hel del varor blir kvar i Martin & Serveras lager och riskerar att bli svinn. Därför är den här typen av samarbete så viktigt.

 

”Det går att göra något för att minska matsvinnet även i strikta offentliga avtal, det går att jobba med kort bäst före-datum om vi samarbetar. Det handlar om rätt kompetens i köken, obrutna kylkedjor från oss till kund, snabb leverans och kommunikation”, säger Ida Charpentier, affärschef Offentlig försäljning på Martin & Servera.

Snabba beslut

Mikael Söder, säljare på Martin & Servera i Enköping, ringer runt till de fem enheterna och erbjuder de varor som för tillfället har kort bäst före-datum. Det är produkter från nästan alla grupper som erbjuds, men kanske mest mejeri, frukt och grönt, kolonial, fryst kött och charkuterier.

 

”Samarbetet bygger på dialog med kunden. Att snabbt kunna ändra rutiner och beteenden, att kunna lita på sina sinnen i bedömning av matens kvalitet, att vara kreativ i sin matlagning – allt detta kräver engagemang och kompetens”, säger Mikael Söder.

 

En av de engagerade eldsjälarna är kökschef Magnus Karlsson på Westerlundska gymnasiet i Enköping.

 

”Det fungerar jättebra. Det blir alltid en kul utmaning, vi måste tänka till och kanske stuva om i menyerna”, säger Magnus.

 

Magnus och hans kollegor serverar lunch till 1 000 elever varje dag. Tack vare samarbetet med Martin & Servera kan skolan ibland erbjuda eleverna lite extra på menyn.

 

”Vi fixar och trixar. Ugnsrostade grönsaker, färskost av Keso – oavsett vad så är vi glada över erbjudandena. Ibland kan vi också köpa varor som vi kan frysa in och använda veckan därpå, säger Magnus.

 

Varorna distribueras med de ordinarie leveranserna, för att vara rädd om miljön.

 

”Det kan vara allt från mejeriprodukter och pasta till kyckling och strimlade rotfrukter. Det finns givetvis ett ekonomiskt incitament med rabatter och prissänkningar i den här typen av samarbete, men att hjälpas åt för att minska svinnet är det viktigaste. Vi kan absolut tänka oss att utöka samarbetet om det behövs”, säger Petra Björklund.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.