Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Matinspiratören: Frida Ambjörnsson


Årets Förskolekock 2021:

Frida Ambjörnsson, måltidspedagog och kock på Strandsnäs Förskola i Gislaved.

Fridas Instagramtips!

Frida arbetar med uppdrag för måltiden i kommunen som helhet, utöver hennes jobb på Strandsnäs Förskola. Dessutom hinner hon då och då med att uppdatera två Instagramkonton, ett för förskolan och ett inspirationskonto för måltidspedagogiken i kommunens förskolor.

– Tanken är att det ska vara ett sätt att nå barnens föräldrar med tips och idéer, men även för att förskolor ska kunna inspirera andra förskolor.

 

Fridas Instagramkonton:

@maltidspedagogik_gislaved

@strandsnaskok

 

Fridas tips på andra Instagramkonton:

@restaurangtullangen

@karinomaten 
@kocken_pedagogen

Måltidspedagogiken ska vara naturligt invävd i det dagliga arbetet med läroplansmålen i Gislaveds kommun. – Min ambition är att, tillsammans med pedagogerna, göra det okända känt för barnen, säger Frida Ambjörnsson, Årets Förskolekock 2021, måltidspedagog i Gislaveds kommun och kock på Strandsnäs Förskola.
Frida var för andra året i rad nominerad till Årets Förskolekock och korades i november till Årets Förskolekock 2021 i White Guide Junior. Och Strandsnäs Förskola utsågs till Årets Förskola 2021 – nominerade för tredje året i rad.

– Det är ärorikt bara att vara nominerad, att sedan dessutom utses till Årets Förskolekock är jätteroligt, säger Frida. Att kunna närvara vid galan var härligt, det är otroligt bra föreläsningar och det känns så inspirerande att bli upplyft som kock i det här sammanhanget. Att möta andra som jobbar med samma saker ger ännu mer kraft att driva de här viktiga frågorna.

Frida är även certifierad måltidspedagog och jobbar brett med måltidsfrågor i Gislaveds kommun. Hennes uppdrag är att integrera maten och måltiden i förskolans övriga pedagogiska verksamhet. Hennes mission att göra det okända känt för barnen.
– Vi jobbar ju med hållbarhet i enlighet med målen i Agenda 2030, det innebär till exempel mer vegetariska rätter och mindre, men bättre kött. Men många barn är inte så vana vid vegetariskt, så det är ett långsiktigt arbete. Det är när de är så här små som smakpreferenserna skapas.

Temaperioder för grönsaker

På Strandsnäs Förskola arbetar man med ett årshjul för temaaktiviteter med grönsaker och rotfrukter i säsong. Innan varje tema kör igång hålls ett planeringsmöte med kockar och pedagoger. – Måltidspedagogiken ska vara naturligt invävd i det dagliga arbetet med läroplansmålen. Istället för att jobba med klossar kan man dela en rotfrukt och visa vad som är en halva eller tre fjärdedelar.

Temaperioden för de olika grönsakerna kan variera, den kan vara tre veckor eller två månader. Pedagogerna använder livsmedlet kreativt i sitt arbete med barnen. De kan göra räkneexempel med råvaran, prata om färgen och utseendet och måla med den eller på den. På så vis bidrar pedagogerna till att grönsaken eller rotfrukten blir känd, så när barnen kommer till matbordet så ska det vara spännande och roligt att få smaka den.

– Det är superviktigt att pedagogerna är med på den här förändringsresan. Sedan ska vi i köken se till att barnen får de nya råvarorna på sina tallrikar och i sina magar. Genom att jobba tillsammans blir det okända känt.

Smakkompisar och svenska råvaror

Frida och hennes kockkollegor jobbar med smakbryggor eller smakkompisar, det vill säga de tar något som är känt för barnen och parar de kända smakerna med en för barnen otippad råvara. Det kan till exempel serveras en ”köttfärssås” med de klassiska tomatsmakerna men med grönsaker istället för kött.

– Det gör det lättare för barnen att acceptera det nya i rätten, de känner ju igen smakerna.
– Vi jobbar så mycket som möjligt med svenska råvaror, bland annat har vi arbetat med baljväxter. Nu kommer ju många livsmedel tillbaka, sådant man använde förr – som gråärt.
– Vi serverar inte ris längre, utan använder istället det svenska havreriset, som vi är så glada över att Martin & Servera har i sortimentet, säger Frida.

Mindre portioner kött

– Vi serverar så klart kött också, det är helt naturligt för vi behöver köttproduktion här i Sverige, säger Frida. Men självklart ska man dra ner på portionerna och välja ett bättre kött. Förr åt vi kött för att överleva, vi behöver konsumera mer eftertänksamt nu och göra mer hållbara val.
– Nu har vi fått tillgång till både vildsvins- och älgfärs via vår upphandling och det är vi jätteglada för. Det är resursklokt att ta vara på viltet från skogarna.

Juicebar

Ibland fixar Frida en juicebar till frukosten. Då får barnen vara med och mixa ner grönsaks- och fruktrester i mixern.

– De kallar det för den magiska maskinen och gillar att tjoffa ner lite allt möjligt. De stoppar i sådant som de tror att de inte gillar och så kommer det ”godissaft”, helt fantastiskt. De äter faktiskt hur mycket frukt och grönt som helst – utan att de egentligen vet om det.

Matinspiration från Frida

Frida bjuder på recept på två vegetariska rätter, de är uppskattade och återkommande inslag på förskolans meny.

Gyllene, frasiga ostnuggets med rostade säsongsgrönsaker och semipicklad rödkål och kall yoghurtsås med smak av rostad vitlök

– Barnen gillar chicken nuggets, så här har jag gjort en vegetarisk variant som är jättepopulär hos oss. Mosa Martin & Serveras salladsost med ägg, vänd nuggetsen i panko och stek i rapsolja. De är superlätta att göra, det är få ingredienser och till låg kostnad. Servera dem med säsongens rostade grönsaker, semipicklad rödkål och yoghurt med smak av rostad vitlök.


Kokos- och currygryta med vitkål och röda linser serveras med svenskt havreris och rostade grönkålschips

– Det här är en orientalisk vegansk gryta med vitkål och röda linser, smaksatt med kokosmjölk och curry (som barnen ofta gillar). Den här grytan är så bra för du kan hälla ner lite allt möjligt, har du till exempel ner några trötta morötter över så riv ner dem. Serveras med svenskt havreris och rostade grönkålschips, som våra förskolebarn älskar. De gillar förresten allt som är rostat i ugnen, oavsett om det är grönkål, kirskål eller brännässlor.

Fridas recept

Recept

Fetaostnuggets

Gyllene, frasiga fetaostnuggets med rostade säsongsgrönsaker och semipicklad rödkål och kall yoghurtsås med smak av rostad vitlök.
Recept

Kokos- och currygryta

Kokos- och currygryta med vitkål och röda linser serveras med svenskt havreris och rostade grönkålschips.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.