Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Håbo kommun tipsar: Två toppenbra kurser!

Boka idag!

GastroMerit

Webbutbildning - Allergier och intoleranser för offentlig verksamhet

Med denna kurs håller du inom offentlig verksamhet dig uppdaterad gällande det senaste inom kost, hälsa, allergier, intoleranser och får en ökad förståelse för olika kostönskemål och behov.
GastroMerit

Webbutbildning - Ekologiska livsmedel

Under den här kostnadsfria utbildningen får du en ökad kunskap om ekologiska livsmedel. Vi besvarar bland annat frågor som vad ekologiskt egentligen är, hur man får ekonomi i inköpen av ekologiskt och vilka fördelar det finns med att välja ekologiskt.

Eric Carlsson, biträdande kostchef på Håbo kommun kostenheten.

”Det är de praktiska knepen som direkt går att applicera på det egna arbetet som har störst genomslagskraft ute i köken.”
”Vi brukar använda GastroMerits kurser på lite olika sätt. Ibland går vi kurs hos GastroMerit i Årsta, ibland kommer kursen och föreläsarna hit till oss och ibland kör vi webbkurser. Vi har lite svårt att lämna köken, eftersom vi har verksamhet i stort sett varje dag”, säger Eric Carlsson, biträdande kostchef på Håbo kommun, Uppsala län.

”Webbutbildningen i ekologiska livs­medel ser vi som en del av vårt arbetssätt för att inom kommunen öka andelen ekologiskt och nå de nationella målen. Den har vi genomfört för alla på hela kostenheten, totalt har cirka 50 personer gått eller håller på att gå den”, säger Eric Carlsson, biträdande kostchef.

 

Eric tycker att det passar bra att utbilda via webben, till exempel en nyanställd kock eller köksbiträde, när det gäller grundläggande utbildningar där en eller ett par personer ska utbildas.

 

”Då får den personen samma grundkunskap som övriga medarbetare och kan göra utbildningen under ett tidsintervall som passar. Att plugga fyra timmar i ett sträck passar vår verksamhet dåligt, därför är det perfekt att kunna logga in flera gånger, pausa och fortsätta när möjlighet ges. Sedan kan man testa det praktiska i sitt dagliga jobb”, säger Eric.

Praktiska knep

Eric har, tillsammans med sina kollegor, utvärderat webbutbildningen i ekologiska livsmedel. Den samlade bedömningen är att det är en bra utbildning med tydlig röd tråd rakt igenom.

 

”Det är pedagogiskt att de korta momenten varvas med frågor och mindre övningar för att interagera med deltagarna”, säger Eric.

 

Han blev speciellt glad över att utbildningen tar upp de olika aspekterna i upphandling, menyläggning och tillagning för att parera den något högre kostnaden per kilo.

 

”Det är de praktiska knepen som direkt går att applicera på det egna arbetet som har störst genomslagskraft ute i köken. Jag vill att även våra matgäster ska få ta del av utbildningen i ekologiska livsmedel. Det gör att de kan få ökad förståelse kring vilka val man kan göra själv för en mer hållbar livsstil och vad vi kan göra gemensamt för att minska matsvinnet i våra serveringar”, säger Eric.

Allergier och intoleranser

”Kursen i Allergier och intoleranser genomförde vi i vår gymnasieskola här i Bålsta, när eleverna hade ledigt för lov. Då slapp vi restiden till Årsta och kunde nyttja arbetstiden uteslutande till utbildningen. Det var tänkt som bara ett kurstillfälle, men alla älskade både utbildningen och föreläsaren så vi bestämde oss för att boka ytterligare tillfälle för de som inte kunde gå första gången”, säger Eric.

"Vi har sällan fått så bra feedback på både utbildningen och föreläsaren som vi fick på den här kursen!"

Eric Carlsson, biträdande kostchef på Håbo kommun, kostenheten, om kursen Allergier och intoleranser.

”Våra medarbetare är lite kräsna gällande utbildningar. De vill inte ha för mycket känsla av privat restaurang i utbildningen, de upplever att en del utbildningar inte är applicerbara på offentlig köksverksamhet. De vill ha en kursledare som verkligen kan lära ut och hålla intresset uppe genom hela dagen. Vi har sällan fått så bra feedback på både utbildningen och föreläsaren som vi fick på den här kursen!”, fortsätter Eric.

 

De som främst fick möjlighet att gå kursen var kostenhetens kockar, de som faktiskt lagar maten.

 

”De ska ha bäst koll och de finns alltid tillgängliga för frågor. Några köksbiträden har också fått möjlighet att genomföra utbildningen och det blir kanske fler framöver. Det var totalt 35 personer”, säger Eric.

Om Håbo kommuns kostenhet

  • 50 anställda i Håbos kostenhet
  • Tretton tillagningskök som lagar maten på plats och sex mottagnings­kök som får maten levererad från en närliggande skola.
  • Senaste utbildningarna hos GastroMerit: Allergier och intoleranser (för primärt 35 kockar) samt webbutbildningen Ekologiska livsmedel för offentlig sektor för samtliga 50 anställda.

Läs mer om GastroMerit

GastroMerit

Kurser som passar dig i offentlig verksamhet

GastroMerit är Martin & Serveras utbildningsverksamhet och här hittar du kurser för dig och din personal. Kursledarna är handplockade för sin förmåga att lära ut och inspirera. Här utbildas proffs av proffs.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.