Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Fem frågor om konsten att välja klimatsmart protein

Inspiration

Ekologiskt i offentlig sektor

Sedan 1999 har EkoMatCentrum samlat in statistisk för att kartlägga inköpen av ekologiska livsmedel i offentlig sektor. I augusti 2017 presenterade de sin 14:e nationella marknadsstudie som baserar sig på siffror från 2016.
Inspiration

Så lyckas du med vegetariska rätter i skolrestaurangen

I Vegaguiden från 2017 går det att läsa att elever både äter mindre och slänger mer mat när vegetariska rätter serveras i skolmatsalen. Här sammanfattar vi tips från rapporten för dig som är intresserad av att minska matsvinnet och få eleverna att föredra de gröna alternativen på menyn. Vår leverantör Findus delar också med sig av insikter och vegetariska recept som barn och unga gillar.
Vi människor konsumerar kött som aldrig förr, samtidigt som det kommer larmrapporter som visar att vi måste tänka grönt för att skona våra kroppar och minska klimatpåverkan. Frågan är – vilket protein mår både vi och miljön bäst av?
Vi tog tillfället i akt och frågade Anna-Karin Quetel, nutritionist på livsmedelsverket fem frågor om hur man på bästa sätt ska välja sitt protein.

Hur väljer man klimatsmart protein?

- För klimatets skull och av hälsoskäl är det helt nödvändigt att många av oss minskar vår köttkonsumtion. Vi behöver inte sluta helt men vi kan äta mindre portioner och spetsa kötträtter med vegetabiliska proteinkällor som bönor, ärtor och linser.

Räcker proteinet i en övervägande vegetabilisk kost?

- Ja, att det inte skulle räcka är en seglivad myt – både animaliska och vegetabiliska livsmedel ger oss de aminosyror som kroppen behöver. Vi får en hel del av vårt protein från mjölkprodukter, grönsaker och spannmål. Det som är svårt är snarare järn, vitamin B12 och vitamin D. Om man verkligen vill maximera järnet så handlar det om kombinationen. Det vegetabiliska järnet kan man framför allt boosta med c-vitamin.

Om man ändå vill äta kött, vad ska man välja?

- Fisk och fågel är bra hälsoval även om även de kan ha en negativ miljöpåverkan. Rött kött bör vara producerat på ett sätt som gynnar miljön, som exempelvis nötkött från naturbetesmark som håller våra skogrika landskap öppna och bevarar den biologiska mångfalden. Dessutom är det bra att känna till att köttproduktionen i Sverige tuffare regler vad gäller djurskydd och betydligt mindre antibiotikaanvändning än i de flesta andra länder.

Insektstrenden då, är det något ni vill att man hakar på?

- Det är en kul och bra trend men ingenting vi förespråkar i våra kostråd, även om det är väldigt många runtom i världen som äter insekter. Som foder till kycklingar och fiskar borde det vara jättebra; idag föds mycket av exempelvis kycklingen upp på kraftfoder med soja som har odlats på andra sidan jorden på mark där man har skövlat regnskog.

Hur proteinsmarta är skolorna?

- De tar på sig ledartröjan i de här frågorna! Det häftiga med skolmåltiderna är att så många barn får med sig att det vegetariska är huvudrätten. Nu måste bara resten av samhället börja backa upp deras arbete också.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.