Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Mellanmål som mättar

Kocken Mattias Larsson har skapat mättande mellanmålsrecept att inspireras av. Mellanmålen följer Livsmedelsverkets rekommendationer kring näringsinnehåll. Testa dem i din skolrestaurang!

”Många barn och ungdomar, speciellt på högstadiet, har en svaghet för socker och handlar gärna godis i caféet eller i affären istället för att äta ett riktigt mellanmål”, säger kocken Mattias Larsson, som driver Modern Gastronomi och jobbar som kock, kokboksförfattare, föreläsare och måltidsinspiratör.

”Det är synd för ett bra mellis ger ju en bättre mättnad. Kan man öka kunskapen om mättnad så kanske det kan skapa intresse för bättre mellis? Ett mellanmål som mättar ger ju energi och ork till mer rörelse i vardagen. Med kunskap kommer förståelse och därmed intresse och det”, menar Mattias, kan ha stor betydelse.

"Barn och ungdomar är ofta lite skeptiska till att testa nya saker. Införsäljning av nya smaker tar tid, även när det gäller mellanmål"

Mattias Larsson

Mattias tipsar:

  • Se till att alla i köket har en gemensam målbild kring mellanmålen.
  • Ha som mål att införa ett nytt mellis i veckan. Sätt upp en tio veckors-planering, gärna på en whiteboardtavla eller liknande så det är synligt för alla i köket. Efter perioden så kan man titta tillbaka och se vad som fungerade och vad som gick mindre bra.
  • Samla alla idéer och recept i en pärm. Coacha varandra och – om det finns tid – praktisera hos varandra i andra kök för att utbyta idéer. Det är oftare lättare än att börja med att förändra i sitt eget kök.
  • Vad du döper maträtten till betyder mycket för hur den upplevs. Om man kallar en rätt med baljväxtfärs uppkryddad med spiskummin för ”Tacobowl” så har man övertygat fler direkt.

Recept av Mattias Larsson

Recept

Frukt- och bärkräm

Frukt- och bärkräm med keso.
Recept

Smoothie med havremjölk

Smoothie med havremjölk, banan, hallon och kardemumma.
Recept

Overnight oats

Overnight oats med äpple, blåbär och ingefära.
Recept

Fröknäckebröd

Fröknäckebröd med hummus och färska grönsaker.
Recept

Nyttiga havrebollar

Nyttiga havrebollar av katrinplommon och kakao.
Recept

Banana bread

Banana bread med kokos.
Recept

Havregrynsgröt

Havregrynsgröt med stekta kaneläpplen.
Recept

Morot- och havrebröd

Morot- och havrebröd med färskost, kalkon och grönsaker.
Recept

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka med ”bättre sylt”.

Recepten avser cirka 10 mellisportioner

"Det är förstås stor skillnad på hur mycket en 6-åring respektive en 15-åring äter, så utgå från dina gästers behov. I de mellanmål där det ingår bär så går det alldeles utmärkt att använda frysta. Ugnstemperaturerna och tiderna är beräknade för en konvektionsugn. Om du vill kan du smaka av med lite salt", säger Mattias

Martin & Servera är samarbetspartner till Generation Pep

Vi är en del av Generation Peps folkrörelse för barn och ungas hälsa. Det är ett långsiktigt samarbete och ”Ät smart mellan målen” är ett resultat av samarbetet med tips på bra mellanmål för unga.

Läs mer och se fler recept

Inspiration

Ät smart mellan målen – mellanmålsinspiration för barn och ungdomar

Tillsammans med Generation Pep inspirerar vi barn och ungdomar till bättre ”mellis”. Här hittar du enkla och goda recept skapade av deltagare i Sveriges yngsta Mästerkock och Mattias "Fredagskocken" Larsson.
Om oss

Generation Pep ökar kunskap och engagemang kring barn och ungdomars hälsa

Vi är stolta samarbetspartners till Generation Pep som arbetar för att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Tillsammans med aktörer från hela samhället, driver de ett ambitiöst och långsiktigt folkhälsoarbete med barn och unga i fokus. Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep.
Inspiration

Pep-rapporten 2020: Har alla barn samma förutsättningar för god hälsa?

Vi är stolta samarbetspartner till Generation Pep. Den 31 mars släpptes Pep-Rapporten 2020, en av de mest heltäckande granskningarna av barn och ungas hälsa i Sverige. I undersökningen har över 9000 barn och ungdomar i åldrarna 4-17 år svarat på frågor om hur de tränar och rör på sig, vad de äter och hur faktorer runt omkring barnen hänger samman med levnadsvanorna.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.