Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Delaktighet minskar svinnet på äldreboenden

Att den äldre får vara delaktig i beslut kring måltiden och att måltidsmiljön är trivsam är faktorer som påverkar måltids­upplevelsen positivt. Måltider som utgår från de äldres önskemål och behov, där det finns en flexibilitet kring vad var och en vill äta och när, har visat sig kunna bidra till både nöjdare matgäster, att mer mat äts upp och därmed minskat matsvinn, konstaterar Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket har för tredje gången kartlagt matsvinnet inom äldreomsorgen. 60 av landets 290 kommuner har rapporterat in data från 2022 års matsvinnsmätningar. I genom­snitt slängs cirka 108 gram per ätande vid lunchen – det vill säga uppemot en tredjedel av måltiden.

Delaktighet och trivsam miljö

–Maten som slängs borde ha ätits upp, säger Emelie Eriksson på Livsmedelsverkets Kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg.
På äldreboenden är många sköra och undernäring är vanligt. Därför är det allvarligt att maten som planerats utifrån de äldres behov av energi och näring inte blir uppäten. Så länge mat slängs innebär det pengar i ­sophinken och onödig belastning på klimat och miljö. Men att matsvinn uppstår inom äldre­omsorgen handlar inte om att det lagas för mycket mat, mängden är noggrant beräknad för de äldres behov av energi och näring.

Delaktighet och trivsam miljö vid måltiden ökar mängden uppäten mat

–Måltider som utgår från individens önskemål och behov, där det finns en flexibilitet kring vad den äldre vill äta och när, har visat sig ­kunna bidra till både nöjdare matgäster, att mer mat äts upp och därmed minskat mat­svinn, säger Emelie Eriksson.
På livsmedelsverket.se hittar du ”Handbok för minskat matsvinn” med många konkreta tips. Det är viktigt att låta arbetet med att minska matsvinnet få ta tid. Det handlar till exempel om att börja mäta och att diskutera åtgärder. Förändrade rutiner tar tid och behöver få göra det. Det behöver också finnas resurser för att ta hand om idéer som dyker upp under arbetet.

Öka matglädjen och minska svinnet på äldreboendet

GastroMerit

Matglädje för seniorer

För dig som vill servera god, energi- och näringsrik mat för seniorer. Kursen ger dig kreativa idéer kring hur du kan addera och variera maträtter, desserter och bakverk till din meny. Kursen innehåller både praktiska moment och teoretiska genomgångar. Under kursen kommer du att få de verktyg som du behöver för att skapa en hälsosam, lockande meny som förgyller livet för de gamla.
GastroMerit

Minskat matsvinn, roligt och gott

Laga mat med fokus på svinn och hållbarhet, tjäna pengar, ha kul och rädda miljön. Den här kursen ger dig konkreta råd kring hur du praktiskt ska skapa måltider som är hållbara för miljön samtidigt som du behåller din lönsamhet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.