Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Österåkers Kommun: Andelen vegetabilier ska öka


Eva Nordenhem, kostchef vid måltidsenheten i Österåkers kommun

Handla direkt i vår e-handel

Svenskodlad Baljväxtfärs 3000g
105028, AB SVENSKA FÄRSODLARNA, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Från Sverige
  • Vegan
  • Vegan
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Inspirerande recept på baljväxtfärs av Johanna Lindholm från Hacksta skolan i Österåker.
Recept

Tacofärs

Inspirerande recept på baljväxtfärs av Johanna Lindholm från Hacksta skolan i Österåker.
Eva Nordenhem, kostchef vid måltidsenheten i Österåkers kommun, har som mål att andelen vegetabilier ska öka. Hur ser utvecklingen ut?

”Det går bra. Vi mäter CO2-ekvivalenter per kilo och det har sjunkit ordentligt i och med att vi ökat andelen vegetariska rätter. Attityderna, från föräldrar och från lärare har svängt. Tidigare fick jag ägna en del tid åt att förklara vår strategi. Nu är den diskussionen nästan obefintlig”, säger Eva.

Vad har ni gjort för att lyckas?

”Vi har länge haft vegetariskt överst på menyn. Våra kockar har lagt tid på att ta fram recept som eleverna gillar. Det finns matråd på skolorna. Där får vi berätta om det vi gör, och där lyssnar vi på elevernas behov. Vi vill öka förståelsen, framför allt hos de äldre eleverna. Det är inte lika svårt att få de yngre att testa nya saker”, säger Eva.

Är det något som varit utmanande?

”Ja, att få eleverna att våga smaka. Här har våra restaurangbiträden gjort ett fantastiskt jobb genom att hela tiden prata med eleverna. En sak som fungerat bra är att lägga fram smakskedar, så att eleverna kan ta ett litet smakprov utan att känna sig tvingade att ta en hel portion”, säger Eva.

"Baljväxtfärsen har blivit en riktig succé hos oss!"

Eva Nordenhem

Baljväxtfärsen testades på Hackstaskolan i Österåker för något år sedan. Hur har det gått sedan?

”Den används idag på alla våra skolor. Att vara kreativ och prova olika recept har varit en viktig del av framgången. Det är en helt ny produkt, så man får testa sig fram. Baljväxtfärsen har blivit en riktig succé hos oss!”, avslutar Eva.

Läs mer

Inspiration

Den goda måltiden – nytt nummer

Den goda måltiden är en inspirationstidning från Martin & Servera för dig som lagar mat inom vård, skola och omsorg.
Inspiration

Baljognese och baljväxtburgare på menyn

När Hackstaskolan i Åkersberga fick frågan om att köra en testservering av svensk baljväxtfärs nappade de direkt. Baljognese och baljväxtburgare blev resultatet av tillagningen och såväl gymnasieelever som kökspersonal var positiva till både smak och konsistens.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.