Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Pep-rapporten 2020: Har alla barn samma förutsättningar för god hälsa?

Vi är stolta samarbetspartner till Generation Pep. Den 31 mars släpptes Pep-Rapporten 2020, en av de mest heltäckande granskningarna av barn och ungas hälsa i Sverige. I undersökningen har över 9000 barn och ungdomar i åldrarna 4-17 år svarat på frågor om hur de tränar och rör på sig, vad de äter och hur faktorer runt omkring barnen hänger samman med levnadsvanorna.

Bakom undersökningen står Generation Pep och studien genomförs med stöd av Hjärt-Lungfonden. SOM-institutet vid Göteborgs Universitet har genomfört undersökningen. I arbetet med rapporten har även en rad forskare och experter deltagit i en rådgivargrupp.

 

2018 antog Sveriges Riksdag ett nationellt mål som säger att folkhälsopolitiken ska skapa förutsättningar för god och jämlik hälsa i hela befolkningen. Politiken ska också styra mot att, inom en generation, ta bort de samhällsklyftor som finns på hälsoområdet.

 

”Trots detta ambitiösa mål ser vi hur klyftorna i Sverige inte minskar utan snarare ökar, inte bara bland vuxna utan även bland våra barn”, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.

 

Pep-Rapporten 2020, som finns att läsa i sin helhet på https://generationpep.se, visar att socioekonomiska faktorer och kön har stor inverkan på barns levnadsvanor. Rapporten visar också att den fysiska aktiviteten avtar och matvanorna försämras med ökad ålder.

Pep-Rapporten 2020 visar att alla barn och ungdomar inte har samma möjligheter att vara fysiskt aktiva eller leva ett hälsosamt liv. Goda vanor grundläggs tidigt och förutsättningarna för att leva ett friskt och långt liv ökar med goda levnadsvanor.

Arbetet för barn och ungdomars hälsa är inget som bara ska riktas mot vissa grupper. Årets rapport visar att endast en bråkdel av svenska barn når upp till rekommendationerna kring fysisk aktivitet och hälsosam mat.

Ät smart mellan målen - Orka mer!

Recept

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka med ”bättre sylt”.
Recept

Smoothie med havremjölk

Smoothie med havremjölk, banan, hallon och kardemumma.
Recept

Morot- och havrebröd

Morot- och havrebröd med färskost, kalkon och grönsaker.

Läs mer om Generation Pep

Inspiration

Ät smart mellan målen – mellanmålsinspiration för barn och ungdomar

Tillsammans med Generation Pep inspirerar vi barn och ungdomar till bättre ”mellis”. Här hittar du enkla och goda recept skapade av deltagare i Sveriges yngsta Mästerkock och Mattias "Fredagskocken" Larsson.
Inspiration

Mellanmål som mättar

Kocken Mattias Larsson har skapat mättande mellanmålsrecept att inspireras av. Mellanmålen följer Livsmedelsverkets rekommendationer kring näringsinnehåll. Testa dem i din skolrestaurang!

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.