Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Pep-rapporten 2022: Stillasittande och psykisk ohälsa

Några av rapportens huvudpunkter

  • Barn och ungdomar som rör på sig regelbundet upplever mindre psykisk ohälsa, medan barn och ungdomar som har längre tid stillasittande framör en skärm upplever mer psykisk ohälsa.

  • 2 av 10 barn och ungdomar når rekommendationen kring fysisk aktivitet. Redan från fyra års ålder syns en skillnad mellan könen där en större andel av flickorna inte når rekommendationen jämfört med pojkarna.

  • Barn och ungdomar äter i genomsnitt bara hälften av den rekommenderade mängden frukt och grönsaker per dag.

  • Bara fyra procent av barn och ungdomar både rör på sig enligt rekommendationen och äter enligt kostråden kopplat till frukt och grönsaker samt fisk.
Årets Pep-rapport innehåller oroande läsning om barn och unga idag. Det syns ett tydligt samband mellan regelbunden fysisk aktivitet och psykisk hälsa, där de barn och ungdomar som rör på sig regelbundet också upplever mindre symptom av ångest och depression. Men, det finns saker att göra.
Till­ Pep­-rapporten ­2022 ­fick ­barn ­och­ unga ­även ­svara ­på ­frågor ­kring­ psykisk ohälsa. Det framgår av rapporten att psykisk ohälsa verkar vara vanligare för barn som rör på sig mindre, har mer stillasittande skärmtid, som i lägre utsträckning äter enligt kostråden och är barn och unga i familjer med lägre socioekonomisk status.
 
I Pep-rapporten 2022 syns ett tydligt samband mellan regelbunden fysisk aktivitet och psykisk hälsa, där de barn och ungdomar som rör på sig regelbundet också upplever mindre symptom av ångest och depression.
 
– Resultaten i rapporten är något som samhället måste ta på allvar och kraftsamla kring. Vi kan inte låta en hel generations välmående försämras för att vi som vuxenvärld inte agerar i tid, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.
 
– Vi vet idag att unga, särskilt tonåringar, sover sämre, rör på sig mindre och träffas mindre IRL. Dessa faktorer: sömn, motion och att ses på riktigt, är skyddsfaktorer som urholkas allt mer i vår digitala tid, säger Anders Hansen, ambassadör för Generation Pep och författare till bland annat boken Depphjärnan.

Få unga har hälsosam livsstil

I rapporten framkommer, precis som tidigare års rapporter, att endast en bråkdel av barn och unga kommer upp i den rekommenderade dagliga mängden fysisk aktivitet samt äter enligt kostråden. Samtidigt finns det idag en bred kunskap om att en hälsosam livsstil förebygger en rad olika livsstilsrelaterade sjukdomar.
 
– Att endast 4 procent av barn och unga idag har en hälsosam livsstil är oroväckande, framförallt för den enskilda individens framtida hälsa, men också för folkhälsan i stort. Sverige behöver ta fram en handlinssplan för matvanor och fysisk aktivitet för att på riktigt kunna förebygga ohälsa hos både barn och vuxna, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden.
 

Om Generation pep

Genereation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungas hälsa. Initiativtagare är Kronprinsessparet och bakom initiativet står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer

Pep-rapporten är en undersökning som kartlägger hälsovanor kopplade till mat och fysisk aktivitet hos barn och unga i hela Sverige. Bakom undersökningen står Generation Pep och rapporten genomförs med stöd av Hjärt-Lungfonden. SOM-institutet vid Göteborgs Universitet har genomfört undersökningen.

Läs Pep-rapporten här.

Inspireras av Den goda måltiden

Inspiration

Livsstilsprofessorn: Ta en kaka till!

Måste man sluta fika för att leva hälsosamt? Inte alls, enligt livsstilsprofessorn Mai-Lis Héllenius. Inspireras av oemotståndliga kakrecept i hennes nya bok.
Inspiration

Smakrika burgare och bits - gjorda på mungböna

Nu finns det äntligen ett ekologiskt vegoalternativ med massor av smak – utan en enda tillsats! Burgare och bits ready to cook med oändliga kombinationsmöjligheter.
Inspiration

Motala kommun får hjälp med skräddarsydd restaurangutrustning

– Det roligaste i mitt jobb är hitta artiklar, allt från maskiner till tallrikar och glas, med leveranstider och pris som motsvarar kundens krav, säger Lasse Carlson. Han är specialiserad inom restaurangutrustning. Tack vare det får Motala kommun en skräddarsydd upplevelse.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.