Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Livsstilsprofessorn: Ta en kaka till!

Fikaboken med hälsosammare kakbak

Boken innehåller 30 recept på hårda och mjuka kakor, muffins, bullar, scones och tårtor samt de bästa tipsen på hälsosammare bakning (Tukan Förlag).

Mai-Lis med kakfat

Om författaren

Mai-Lis med kakfat
Foto: Ulrika Ekblom

Mai-Lis Hellénius, född 1953 i Sundsvall, är en svensk professor vid Karolinska Institutet och tidigare överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon är professor i allmänmedicin, med inriktning mot kardiovaskulär prevention och med fokus på livsstil.
Måste man sluta fika för att leva hälsosamt? Inte alls, enligt livsstilsprofessorn Mai-Lis Héllenius. Inspireras av oemotståndliga kakrecept i hennes nya bok.
– Den här boken har jag länge drömt om att få göra. Det fanns två viktiga anledningar till att jag ville skriva den här boken, säger professor Mai-Lis Hellénius. Det första är att vi måste värna om fikastunden. Det andra är att det inte finns motsättningar mellan att njuta och äta hälsosamt.
 
Många tror att man måste avstå från fikabröd för att leva hälsosamt. Men det stämmer inte alls, enligt livsstilsprofessorn som Mai-Lis ofta kallas. Och kaffe, det är bra för hälsan med några koppar om dagen.
 
– Vi borde snarare sluta banta och följa dieter, och istället göra klokare val och njuta av maten. Fikastunden är viktig av många skäl. Vi behöver stanna upp en stund i dagens stressade tillvaro. Många upplever att stressen styr våra liv och stressrelaterade besvär ökar. Vi behöver samlingspunkter där vi möts och pratar med varandra. Där vi är närvarande i nuet. I ljuset av coronapandemin har vi ännu tydligare förstått värdet av samvaro och avkoppling. Fika och baka kan vara antistress och något att se fram emot under dagen.
 
Det är en enorm skillnad på kakor och kakor ur hälsosynpunkt. Det går jättebra att göra läckra, goda, enkla och nyttigare kakor. – Att leva hälsosamt måste inte betyda att avstå eller tänka ”jag får inte”. Mai-Lis menar att det handlar mer om att fortsätta njuta av det man tycker om och förbättra det som kanske inte är så hälsosamt.
 
– Min drivkraft och önskan är att vi alla ska få vara så friska som möjligt och att all den kunskap om livsstil och hälsa som växer så snabbt ska komma alla till glädje. Att baka och att fika har blivit viktigare än någonsin. Vi behöver fikastunden, oavsett om vi fikar ensamma eller tillsammans med andra. Det ger en stunds avkoppling.
 
– Det finns mycket i livet som vi inte kan påverka, men att värna om fikastunden är ett sätt att motverka stress, att stanna upp en stund och njuta av det goda i livet. 
 

"Fikastunden är viktig av många skäl. Vi behöver stanna upp en stund i dagens stressade tillvaro."

Mai-Lis Hellénius

Livsstilsprofessorns bästa kakråd

  1. Fettkvalitet. Byt smör mot ett vegetabiliskt, alltså ett växtbaserat fett. Det går utmärkt att baka på till exempel solrosolja, rapsolja eller olivolja.
  2. Mindre socker. Minska på sockret och låt frukt, bär eller rotfrukter, till exempel morötter, ge naturlig sötma.
  3. Mera fibrer. Det är bra för hälsan och det mättar mer, så du behöver kanske bara en kaka. Havregryn, bönor, rivet äpple, nötter och mandel är perfekt!
  4. Lagom stora bitar. Det visar på omtanke om dig själv och även för gästerna. Fibrer gör att man blir mättare och en lite mindre bit brukar då räcka för att man ska bli mätt och belåten trots att kalorierna blir betydligt färre.

Se fler artiklar från den Goda Måltiden

Inspiration

Pep-rapporten 2022: Stillasittande och psykisk ohälsa

Årets Pep-rapport innehåller oroande läsning om barn och unga idag. Det syns ett tydligt samband mellan regelbunden fysisk aktivitet och psykisk hälsa, där de barn och ungdomar som rör på sig regelbundet också upplever mindre symptom av ångest och depression. Men, det finns saker att göra.
Inspiration

Torsåker gård: Ett praktiskt centrum för hållbara livsmedelssystem

Åkrar, experimentträdgård och en ladugård med fyra testkök och bageri - en plats för innovatörer att ta klivet från hållbar idé till färdig lösning.
Inspiration

Smakrika burgare och bits - gjorda på mungböna

Nu finns det äntligen ett ekologiskt vegoalternativ med massor av smak – utan en enda tillsats! Burgare och bits ready to cook med oändliga kombinationsmöjligheter.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.