Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Växtbaserad mat för stora och små

Ett helt gäng matlagare från förskole-, skol- och lunchrestauranger fanns på plats i GastroMerits utbildningskök för att lära sig mer genom kursen ”Växtbaserad mat för stora och små”. Här djupdök bland annat Hassan Khalil och Lena Sernevall i dofter och smaker runt grytorna under ledning av dietist Sara Ask.
Hassan Khalil jobbar som kock på Finnstaberg förskola i Upplands-Bro. Lena Sernevall är krögare på lunchrestaurangen Surf Saloon i Varberg. Båda två har kräsna matgäster, fast på lite olika sätt. Det kan vara knepigt att få förskolebarn att testa nya vegetariska rätter, medan surfarna och yogagängen hos Lena ställer medvetna krav. På Finnstaberg förskola serveras vegetariskt två dagar per vecka och på Surf Saloon finns, utöver de växtbaserade rätterna, både kött och fisk på menyn.

Lena Sernevall, krögare, lunchrestaurangen Surf Saloon, Varberg och Hassan Khalil, kock, Finnstaberg förskola, Upplands-Bro

Varför valde ni att anmäla er till just den här kursen?

- Inspiration! Jag jobbar ensam så jag behöver träffa andra matlagare och lära mig nya saker, säger Hassan.

Lena driver Surf Saloon, en lunchrestaurang i Varberg med många medvetna gäster. Hon brinner själv för växtbaserad matlagning och gillar att inspirera sina gäster att äta mer grönt.

Ställer era matgäster krav på mer växtbaserade rätter?

- Absolut! Efterfrågan på växtbaserade rätter ökar ständigt. Vår meny får mindre kött och mer växtbaserade rätter. Visst frågar några vart köttet har tagit vägen, men vi gillar dialogen med gästerna om hur vi tänker och de flesta köper det och provar gärna något nytt.

Hassans erfarenhet är att pedagogerna som sitter ner och äter med barnen på förskolan är nyckeln till framgång.
- De måste vara förebilder så att barnens vilja att testa nytt och upptäcka nya smaker.

Serverar ni enbart växtbaserad mat?

Både Lena och Hassan säger nej. På förskolan i Upplands-Bro har man vegetariska dagar två gånger per vecka och på Surf Saloon finns både kött och fisk utöver rena växtbaserade rätter på menyn.

"Jag brukar jobba med dolda ingredienser så att de rätter som serveras smakar lite som något barnen känner igen. Typ tacokryddade grönsaker, mer rivna morötter i köttfärssåsen, kikärtsmjöl i pannkaksmeten och så vidare."

Hassan Khalil

Har du några tips för framgång?

- Jag brukar jobba med dolda ingredienser så att de rätter som serveras smakar lite som något barnen känner igen. Typ tacokryddade grönsaker, mer rivna morötter i köttfärssåsen, kikärtsmjöl i pannkaksmeten och så vidare, säger Hassan.

- Som sagt, ta tiden att prata med gästerna om varför menyn förändras. Det skapar förtroende och gästerna blir mer pigga på nya saker, säger Lena.

Hassan säger avslutningsvis att det är viktigt att måltiderna i förskolan är nyttiga och näringsrika.
– Barnen är ju vår framtid. Låt stressade föräldrar servera snabbmat hemma. Det gör ingenting när barnen ändå fått mat som är både god och näringsrik i skolan. För vissa kan det vara den enda riktigt bra måltiden de får den dagen.

 

När vi lämnar utbildningsköket ser vi både Hassan och Lena djupdyka i dofter och smaker runt grytorna. Vi gissar att Lenas surfare och Hassans förskolebarn kommer att få lite nya rätter att smaka framöver.

Läs mer om kursen

GastroMerit

Växtbaserad mat för stora och små

Det här är en inspirerande heldagskurs för dig som vill servera mer växtbaserad mat till unga och vuxna gäster med höga krav och som kanske är ovana vid vegetarisk mat. Kursen innehåller både praktiska och teoretiska moment och leds av kokboksförfattaren och dietisten Sara Ask.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.