Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

Inspiration från branschen

Vi rapporterar om vad som händer i branschen och ger dig uppdateringar från bland annat Årets Kock, Culinary Olympics och Svenska Kocklandslaget.
Inspiration

Keep calm and carry on - trendspaning från London av Lennart Wallander

I mars 2020 gick Boris Johnson med tungt huvud ut med ett beslut som han visste stred mot ”den omistliga och medfödda rättigheten att gå på puben”. Caféer, barer, restauranger, nattklubbar, teatrar och pubar i Storbritannien stängdes över en natt, och förblev så fram till juli i år. Britterna har börjat titta ut från sina iden och möter en delvis ny restaurangvärld. Vi spanar på vad som hänt i London under corona-året.
Inspiration

I huvudet på en eko äppelodlare

Som en del av Organic Sweden eko-kampanj kommer ett stort antal ekologiska lantbrukare kliva fram och berätta om sitt engagemang för att odla ekologiskt. Vi har fått chansen att prata med en av dessa. Markus Lundmark som driver familjeföretaget Lundmarks lantbruk utanför Kristianstad. Gården har äppelodling, grönsaksodling, utegrisar, köttdjur och en liten fårbesättning.
Inspiration

Polarbröd: Kris skapar kreativitet

När Polarbröds huvudbageri i Älvsbyn brann ner till grunden var det förödande – både för bygden och för bolaget. Men kris skapar kreativitet, menar koncernens vd Karin Bodin. Redan i oktober är etapp ett i uppbyggnaden av det nya bageriet klar. Och etapp två är under planering. ”Det gäller att tänka utanför boxen”, säger Karin.
Inspiration

Innovation och acceleration med Axfoundation: Här skapas framtidens mat

Resursfisk, jordhälsa och resurssvin är tre spännande områden som just nu är i fokus för medarbetarna inom Axfoundations programområde Framtidens mat, där en stor del av verksamheten sker på Torsåker gård, Axfoundations testgård och utvecklingscentrum för framtidens mat. Möt Madeleine Linins Mörner, programchef med uppdrag att förändra och förbättra.
Inspiration

Gymnasie-SM hittar framtiden inom besöksnäringen

Sedan mitten av 90-talet har Branschorganisationen Visita drivit Gymnasie-SM. Här visar unga talanger upp sina färdigheter i grenarna hotell, turism, kock och servering. Tävlingen hålls varje år med syftet att öka intresset för de olika yrkena, öka antalet sökande till utbildningarna och få unga talanger att stanna kvar i branschen.

Inspiration

Läcker julbordsbuffé som bordsservering

”Vi köpte Blå Krog i april, mitt under pandemin. Det var inte självklart, men man får bara en sådan här chans en gång i livet. Just nu är jag mitt i sillinläggningarna, det känns som jul redan och bokningarna trillar in. Vårt julbord har fokus på det kalla – havets läckerheter”, säger Ulrika Skålén, delägare, Blå Krog i Åmåls hamn.
Inspiration

Lyhördhet för gästens önskemål extra viktigt nu i julbordstider

”Vårt julbord har alltid varit en traditionell julbuffé med både klassiska smaker och innovativa inslag. Normalt sett säljer vi cirka 7 000 julbord inklusive catering. Jag tror att det blir färre i år, men jag hoppas att många företag ändå känner behov av en julavslutning. Det skulle kunna innebära fler cateringuppdrag. Förhoppningen är att julbordet hjälper oss att ta igen lite av det vi tappat i år. Just nu är lyhördhet för gästens önskemål viktigare än någonsin.”
Möt Martin Knutas som är delägare i Mattias Mat, ett samlingsnamn för driften av flera restauranger i Skövde.
Inspiration

Omstöpt julbord 2020

Per Bengtsson tror på att investera i en rejäl försäljning- och marknadsföringssatsning av julerbjudandena till potentiella företag, befintliga kunder och stamgäster. PM & Vänner kommer bland annat att erbjuda företagskunderna en julinspirerad trerättersmeny i enskilda matsalar, julgåvokorgar och julkasse med favoriterna från kalla bordet. Utökade öppettider över veckan och julinspirerad söndagsmiddag i Bistron är andra erbjudanden. Förhoppningen är att de sammanlagda åtgärderna gör att man når upp till de normala julbordsintäkterna.
Inspiration

Långholmens Wärdshus: Tryggt julbord det viktigaste

Möt Sofia Fröberg, kökschef på Långholmens Wärdshus, Stockholm. Här serveras under en normal julbordssäsong cirka 9 000 julbord. Men så många tror inte Sofia att det kommer att säljas i år på grund av pandemin. Hon är ändå försiktigt optimistiskt och menar att det gäller att ha en bra inställning och kämpa på.
Inspiration

Fredrik von Otter, kock och ägare, Hotell Västanå Slott

”Jag och min fru är småländskt sparsamma och erfarenheten har lärt oss att man måste ha en krigskassa. Vi hade turen att ha lite reserver när effekterna av coronapandemin drabbade vår verksamhet”, säger Fredrik von Otter, kock och ägare, Hotell Västanå Slott, Gränna, Jönköping.
Inspiration

”Fredagskocken” Mattias Larsson, Modern Gastronomi

”På grund av pandemin blev det totalstopp för alla event och nästan alla andra uppdrag jag hade inplanerade under april och maj. Men man får vara kreativ och tänka utanför boxen för att möta de nya utmaningarna. Jag lägger mig inte ner och har tråkigt, jag vill skapa. Det är skoj att testa de nya digitala mötesmöjligheterna”, säger Mattias Larsson, Modern Gastronomi, Stockholm.
Inspiration

Michael Bischofer - restaurang Familjen

”När coronapandemin startade tappade vi 90 procent på en vecka. Det har blivit mycket bättre nu, men vi är inte tillbaka på topp ännu. En första åtgärd var att stänga restaurangen måndagar och tisdagar. Till hösten hoppas vi kunna öppna alla dagar igen", säger Michael Bischofer, kökschef på restaurang Familjen i Göteborg.
Inspiration

Simon Laiti - Hemmagastronomi

”Här i Norrland började vi förbereda oss så snart vi märkte hur tufft våra branschkollegor i södra och mellersta Sverige fick det på grund av coronapandemin. Vi drog i handbromsen direkt och satte oss i krismöten. Hemmagastronomi har en bred verksamhet för att vi ska ha fler ben att stå på", säger Simon Laiti, krögare på Hemmagastronomi i Luleå.
Inspiration

Klas Lindberg - restaurang Portal

”Våren när pandemin startade var riktigt tuff. Den gav oss ett ordentligt tapp som skakade om oss rejält. Vi var ändå snabbfotade, ställde om organisationen och minskade antalet rätter på menyn för att kapa prepptimmar", säger Klas Lindberg på restaurang Portal i Stockholm.
Inspiration

Jessie Sommarström, finalist i Årets Kock 2020

Jessie Sommarström, kock, mamma och finalist i Årets Kock 2020. Hon är kreativ ledare på Urban Deli, Sveavägen i Stockholm men är just nu föräldraledig. Vi passade på att ringa upp henne och prata om finalen, råvaror och hur hon ser på de utmaningar branschen drabbats av.
Inspiration

Tävlingsdebut i Årets Unga kock 2020

Lara Katchinskaia 21 år gjorde tävlingsdebut i Årets unga kock som avgjordes 24 februari på Stockholms Hotell- & Restaurangskola. Lara jobbar på Färna Herrgård och Spa i Bergslagen, 45 minuter från Västerås, en arbetsplats hon trivs på och som uppmuntrar både henne och kollegorna att tävla.
Inspiration

Efter 5 000 matlådor till behövande – Johan Gottberg uppdaterar om Restauranglabbets omställning

När coronapandemin slog till var Martin & Servera-gruppens samarbetspartner Restauranglabbet snabba i omställningen. I mitten av mars startade man upp ett initiativ där man tog tillvara på de livsmedel som i spåren av Covid-19 riskerar att gå förlorade. Råvarorna har omvandlats till gratis matlådor för riskgrupper, vårdpersonal och familjer i behov.
Inspiration

Är du intresserad att delta i Årets Kock? Tom tipsar!

Vi har träffat Tom Sjöstedt som berättar allt du behöver veta för att ansöka till Årets Kock 2020. Tom tävlade i och vann Årets Kock 2008.
Inspiration

Webbutbildning från KRAV

Funderar du på att KRAV-certifiera din restaurangverksamhet? Då har KRAV utbildningen för dig! Lär dig om vad som krävs för att få marknadsföra din restaurang med en, två eller tre stjärnor. Utbildningen består av avsnitt och frågor. Den som klarar slutprovets frågor får ett diplom.
Inspiration

Framåt för växtbaserade proteiner

I januari 2019 släpptes rapporten EAT Lancet, en rapport om mat och klimat på global nivå. Rapporten beskriver vad som krävs för att föda jordens befolkning på ett klimatsmart och hälsosamt sätt fram till 2050. På global nivå är kostrådet 100 procent mer grönsaker, frukt, proteingrödor och nötter och 50 procent mindre rött kött och socker.
Inspiration

Årets Kock 2018 David Lundqvist

David Lundqvist blev Årets Kock 2018. Här berättar han om finalen, varför han väljer att arbeta med svenska råvaror och ger sina tips på hur man lagar mat till många.
Inspiration

Bästa Matglädjeskola i Arla Guldko 2018 blev Slottsskolan i Vingåker

Mottagningsköks, tillagningskök och duktiga kockar har påverkat hela skolkulturen på Slottsskolan i Vingåker. Det framgångsrika arbetet tog Slottsskolan till final i Arla Guldko 2018, där de också vann i tävlingskategorin Bästa Matglädjeskola.
Inspiration

Skogsbackens förskola vann i kategorin Bästa Matglädjeförskola i Arla Guldko 2018

Skogsbackens förskola i Svenshögen är en naturförskola för små planetskötare. Här arbetar man målmedvetet för att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat, måltid och hållbar miljö. Arbetet ledde dem till final i Arla Guldko 2018, där de också vann i tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola.
Inspiration

Tre Stiftelser vann Bästa Seniormatglädje i Arla Guldko 2018

Här skulle jag själv vilja bo när jag blir gammal. Det var målbilden för medarbetarna på Tre Stiftelser i Göteborg. De vann i finalen i Arla Guldko 2018 i tävlingskategorin Bästa Seniormatglädje.
Inspiration

PM & Vänner tilldelas GRAND AWARD av Wine Spectator

PM & Vänner i Växjö belönas 2017 med Grand Award av Wine Spectator som den första och enda restaurangen i Sverige. Vi pratar med chefssommelier Rubén Sanz Ramiro som är stolt och glad över utmärkelsen.
Inspiration

Vi möter Magnus Åkerström – Årets Unga Kock 2017

Årets Unga Kock 2017 heter Magnus Åkerström och är 24 år. Sedan augusti 2014 jobbar han på Stadshuskällaren i Stockholm där han är Souschef. I finalen av Årets Unga Kock lyckades han både kamma hem högsta poäng från juryn och vinna det hemliga priset "publikens favorit". Vi pratade med honom om tävlingen, förberedelserna innan och vad som händer framöver.
Inspiration

Årets Sous Vide-kock 2017 heter Tomas Gustafsson

På Fastfood & Café 2017 i Stockholm utsågs vinnaren i tävlingen Årets Sous Vide-kock. Det blev en skånsk seger där en glad Tomas Gustafsson, från Pembert & Gustafsson i Malmö, utnämndes till vinnare.
Inspiration

TakeOver intog Pocket City i Stockholm under en hel månad

Lisa Lönner Pulkkinen och Linn Söderström är kvinnorna bakom TakeOver Sverigeturné, ett nätverk där kvinnliga kockar tar över kända krogar runt om i Sverige för olika gästspel. Nu var de alltså tillbaka igen – denna gång med ett månadslångt gästspel på Pontus Frithiofs Pocket City i centrala Stockholm.
Inspiration

Finalen av Årets Kock 2017

Torsdagen den 2 februari 2017 gjorde åtta kockar upp på Malmö Arena om den eftertraktade titeln Årets Kock 2017 i det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning.
Inspiration

Jimmi blev Årets Kock 2016

Jimmi Eriksson från Lilla Ego i Stockholm fick som segrare kliva upp på scenen och ta emot Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj från H. K. H. Prins Carl Philip.
Inspiration

Framtidens stjärnor inom besöksnäringen

Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3 på Hotell-, turism-, restaurang- och livsmedelsprogrammen. Tävlande från hela landet gör upp om segern i fyra olika kategorier: Kök, Servering, Turism och Hotell.
Inspiration

Vad betyder det att vinna Årets Kock?

Att vinna Årets Kock är en dörröppnare både i arbetslivet och på det personliga planet. Tävlingen både skapar och utbildar Sveriges främsta kockar. Och kockarna skapar i sin tur några av Sveriges bästa restauranger.
Inspiration

Eye tracking-studie visar vad gästerna fokuserar på under restaurangbesöket

Skogs- och hygienföretaget SCA har genomfört en eye tracking-studie där restauranggäster fått bära uppkopplade glasögon med mikrokameror som registrerar vad blicken fastnar på. I den europeiska undersökningen deltog 3000 restaurangbesökare.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.