Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Vad betyder det att vinna Årets Kock?

Fakta om tidigare vinnare

Yngsta kocken

Den yngsta genom Årets Kocks historia att vinna är Fredrik Eriksson, Långbro värdshus, som vann bara 23 år gammal 1987. Filip Fastén var 24 år och Viktor Westerlind, restaurang Frantzén, var 25 år när han vann 2009.

Enda kvinnan

Under de år som tävlingen arrangerats har bara en kvinna vunnit: Kristina Pettersson, Årets Kock 1988, restaurang Flottaren i Vansbro. För något år sedan gjordes en riktad satsning för att öka det kvinnliga deltagandet: "100 kvinnliga kockar", en webb där man kunde tipsa om kvinnliga kockar.
Om oss

Årets Kock

Branschens utveckling är viktig för Martin & Servera. Årets Kock har länge bidragit till den gastronomiska utvecklingen och det stora intresset för mat bland svenska konsumenter. Därför är vi med och stöttar Årets Kock.
Nyhet

David Lundqvist vann Årets Kock 2018

Nu har Årets Kock 2018 avgjorts, det som även kallas SM i professionell matlagning. Med ett nytt tävlingsupplägg där flera olika moment, totalt tio stycken, ingick var tävlingen hårdare och jämnare än någon gång tidigare. När vinnaren skulle utses på lördagseftermiddagen stod det klart att ett enda poäng skiljde ettan och tvåan åt.
Inspiration

Finalen av Årets Kock 2017

Torsdagen den 2 februari 2017 gjorde åtta kockar upp på Malmö Arena om den eftertraktade titeln Årets Kock 2017 i det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning.
Inspiration

Jimmi blev Årets Kock 2016

Jimmi Eriksson från Lilla Ego i Stockholm fick som segrare kliva upp på scenen och ta emot Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj från H. K. H. Prins Carl Philip.
Att vinna Årets Kock är en dörröppnare både i arbetslivet och på det personliga planet. Tävlingen både skapar och utbildar Sveriges främsta kockar. Och kockarna skapar i sin tur några av Sveriges bästa restauranger.

Klas Lindberg, Årets Kock 2012, ägare till restaurang Portal i Stockholm, om att vinna Årets Kock:

Klas Lindberg

"Det vände över dagen! Helgen efter tävlingen låg jag i soffan under täcket medan min tjej fick ta emot alla samtal. De bara rasade in, de första fjorton dagarna gjorde jag uppemot 120 intervjuer. Under året som Årets Kock utvecklades jag mer som person än som matlagare. Det har varit otroligt lärorikt."

"En av de stora behållningarna var att jag fick göra så många gästspel. Jag gjorde säkert mer än trettio gästspel på restauranger runt om i Sverige. Min taktik var att göra så mycket som möjligt tillsammans med de lokala kockarna. Gästspelen är ju minst lika mycket för kockarna och den andra personalen på krogen som för gästerna."

"Från att vara en kock, som kanske är känd i branschen, blir man rikskändis över en natt. Årets Kock ger dig en plattform i det gastronomiska Sverige. Man får möjligheter att resa, träffa människor och föra ut sin matfilosofi."

"Sedan kan man dessutom bli invald i föreningen Årets Kock som består av tidigare vinnare som valt att vara aktiva. Där ingår ungefär tjugofem av Sveriges bästa kockar. Det är ett exklusivt nätverk som jag länge hade längtat efter att bli en del av."

"Som Årets Kock har man alla möjligheter, men självklart bygger det också på att man själv har drivkraften och vill göra ett bra jobb"

Klas Lindberg

Filip Fastén, Årets Kock 2014, ägare till restaurang Agrikultur, Stockholm, om att vinna Årets Kock:


"Det var så mycket med prisutdelning, festligheter och möte med föreningen Årets Kock att jag knappt hann fatta vad som hade hänt. Men den här vinsten har betytt jättemycket. Den öppnar alla vägar. Jag fick ju ett nytt liv mer eller mindre. Det gav mig en chans att utvecklas och ta min matlagning till nya nivåer."

Hanna Halpern, f.d vd Årets Kock, om vad det betyder att vinna tävlingen:

"Vinnarna av Årets Kock får lära sig mycket under sitt vinnarår – att bli ambassadörer, att förstå sig själva och sin egen matlagning. Men Årets Kock är framför allt en tävling för att driva och utveckla den svenska gastronomin. Vi vill stötta kockarna att vara nutida, medvetna kockar och krögare."

Hanna fortsätter: "Vinnaren får åka på inspirationsresa till ett gastronomiskt matland och upptäcka trender och aktualiteter. Vi utbildar även vinnarna genom kurser och föreläsningar. Att ingå i ett sammanhang tillsammans med de tidigare vinnarna av titeln – föreningen Årets Kock – bidrar också till utvecklingen; både som privatperson och matlagare. Det ger ett unikt kreativt utbyte av kunskap, erfarenhet och stöd."

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.