Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Framåt för växtbaserade proteiner


”Ät mer växtbaserad kost. Det betyder inte att man aldrig får äta kött, men det håller inte att äta kött tre gånger om dagen, sju dagar i veckan. De gånger du äter kött ska du välja bättre kvalitet, det vill säga kött som tagits fram med hänsyn till djuren och som inte pumpats fullt med antibiotika.”

-Gunhild Stordalen, grundare av EAT Foundation och EAT Lancet-kommissionen
I januari 2019 släpptes rapporten EAT Lancet, en rapport om mat och klimat på global nivå. Rapporten beskriver vad som krävs för att föda jordens befolkning på ett klimatsmart och hälsosamt sätt fram till 2050. På global nivå är kostrådet 100 procent mer grönsaker, frukt, proteingrödor och nötter och 50 procent mindre rött kött och socker.

Att förse en växande befolkning med mat som är både hälsosam och hållbar kräver att vi ställer om vår kosthållning, förbättrar livsmedelsproduktionen och minskar matsvinnet. EAT Lancets positiva budskap är att det är en stor utmaning, men att det är möjligt att producera bra mat till 10 miljarder människor 2050. För att det ska lyckas krävs dock att matproduktionen anpassas till de olika förutsättningarna som finns i olika länder.

 

EAT Lancet vill nu gå vidare och göra regionala och nationella studier.

 

”Det är intressant att se vad det skulle innebära för svenska förhållanden. Naturvårdsverkets forskningsrapport PRINCE i höstas visar att det svenska lantbruket ligger långt framme miljö- och klimatmässigt. Svenska bönder har exempelvis ökat produktionen av proteingrödor. Sverige och övriga Norden har klimat- och miljömässig potential att kunna öka produktionen", säger Maria Dirke, klimat- och hållbarhetsexpert på LRF.

 

För den som vill servera klimatsmart mat finns det idag många alternativ. Martin & Servera har flera nyheter i sortimentet för kunder som vill skapa god växtbaserad mat, till exempel baljväxtfärs, veganfärs av gula ärter och färdiggjorda Plant burgers.

 

Den svenska baljväxtfärsen har till exempel utvecklats på Torsåker gård norr om Stockholm. Torsåker är en testgård och ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel. Gården drivs av Axfoundation, en icke vinstdrivande organisation som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Ett av Torsåkers fokusområden är svenskodlade proteingrödor.

Ta del av rapporten:

Sammanfattning av rapporten

Hela rapporten

Nordisk version av rapporten

Läs mer

Inspiration

Alternativa proteiner

Här har vi samlat tips på bra alternativa proteiner. Du hittar produktnyheter, information om leverantörer och inspirerande recept.
Kampanj

Den goda måltiden

I Den goda måltiden bjuder vi på kunskap, inspiration, insikt och kampanj. Kampanjtidningen finns att bläddra i nedan.
Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader