Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Framåt för växtbaserade proteiner

I januari 2019 släpptes rapporten EAT Lancet, en rapport om mat och klimat på global nivå. Rapporten beskriver vad som krävs för att föda jordens befolkning på ett klimatsmart och hälsosamt sätt fram till 2050. På global nivå är kostrådet 100 procent mer grönsaker, frukt, proteingrödor och nötter och 50 procent mindre rött kött och socker.

Att förse en växande befolkning med mat som är både hälsosam och hållbar kräver att vi ställer om vår kosthållning, förbättrar livsmedelsproduktionen och minskar matsvinnet. EAT Lancets positiva budskap är att det är en stor utmaning, men att det är möjligt att producera bra mat till 10 miljarder människor 2050. För att det ska lyckas krävs dock att matproduktionen anpassas till de olika förutsättningarna som finns i olika länder.

 

EAT Lancet vill nu gå vidare och göra regionala och nationella studier.

 

”Det är intressant att se vad det skulle innebära för svenska förhållanden. Naturvårdsverkets forskningsrapport PRINCE i höstas visar att det svenska lantbruket ligger långt framme miljö- och klimatmässigt. Svenska bönder har exempelvis ökat produktionen av proteingrödor. Sverige och övriga Norden har klimat- och miljömässig potential att kunna öka produktionen", säger Maria Dirke, klimat- och hållbarhetsexpert på LRF.

 

För den som vill servera klimatsmart mat finns det idag många alternativ. Martin & Servera har flera nyheter i sortimentet för kunder som vill skapa god växtbaserad mat, till exempel baljväxtfärs, veganfärs av gula ärter och färdiggjorda Plant burgers.

 

Den svenska baljväxtfärsen har till exempel utvecklats på Torsåker gård norr om Stockholm. Torsåker är en testgård och ett utvecklingscentrum för framtidens hållbara livsmedel. Gården drivs av Axfoundation, en icke vinstdrivande organisation som arbetar konkret och praktiskt för ett mer miljömässigt och socialt hållbart samhälle. Ett av Torsåkers fokusområden är svenskodlade proteingrödor.

Ta del av rapporten:

Nordisk version av rapporten

Läs mer

Inspiration

Alternativa proteiner

Vi ser den överallt, den ökande trenden av vegansk och vegetarisk mat. Gästerna blir mer och mer medvetna om vad de äter och man har fått upp ögonen för hur goda och hälsosamma alternativ det finns på marknaden. Här har vi samlat tips på bra alternativa proteiner. Du hittar produkter, information om leverantörer, utbildningar och inspirerande recept.
Kampanj

Den goda måltiden

I Den goda måltiden bjuder vi på kunskap, inspiration, insikt och kampanj.
Kunskap

Frukt och grönt för restauranger och storkök

Jämn kvalitet på varor, en öppenhet för nya trender och tillgång som följer dina behov. Det ger ett bra erbjudande på frukt och grönt för restauranger och storkök.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.