Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Fredrik von Otter, kock och ägare, Hotell Västanå Slott

”Jag och min fru är småländskt sparsamma och erfarenheten har lärt oss att man måste ha en krigskassa. Vi hade turen att ha lite reserver när effekterna av coronapandemin drabbade vår verksamhet”, säger Fredrik von Otter, kock och ägare, Hotell Västanå Slott, Gränna, Jönköping.

”Vi är ett litet säsongsställe och har som mest att göra maj till september, även om vi har öppet året runt. Generellt är helgerna våra bästa. I början av mars fick vi avbokningar till ett värde av cirka 400 000 kr – och alla helgbokningar försvann. Vi hade massor av renoveringsprojekt på gång överallt i slottet. Det var bara att avbryta allt direkt. Vi korttidspermitterade veckopersonal, när vi borde styrt om hela vår verksamhet till helgerna direkt. Vi brände timmarna fel helt enkelt”, säger Fredrik.

"Vi korttidspermitterade veckopersonal, när vi borde styrt om hela vår verksamhet till helgerna direkt. Vi brände timmarna fel helt enkelt."

Fredrik von Otter

Rekordsommar

”Maj var en ruskigt dålig månad. Juni blev helt okej. Sedan satte allt fart igen och juli och augusti blev våra bästa sommarmånader någonsin. Det var kul men helt kaotiskt med alla korttidspermitteringar. Jag, min fru och en handfull anställda fick verkligen slita. Vi omsatte 15 procent mer i juli än först halvåret sammanlagt och augusti var 7 procent bättre än vårt rekord för samma månad föregående år. Vi har haft helt fullt varenda helg de senaste åtta veckorna. Det innebär att vi nästan är ikapp normalstatus nu”, säger Fredrik.

"Vi har haft helt fullt varenda helg de senaste åtta veckorna. Det innebär att vi nästan är ikapp normalstatus nu."

Fredrik von Otter

Drastisk minskning av event

”Vi är ett ställe med vita dukar och kvällens meny är alltid satt. Slottet har en sittkapacitet 80 platser fördelat på fyra matsalar. För oss är det lätt att erbjuda två meter mellan borden, det känns aldrig trångt här. Men eventen har ju inte blivit av som tidigare. Förra året i juli hade vi 250 bröllopskuvert, i år hade vi 18. Så det har bara varit typ tvåor i sittningarna.

Vårt gästbemötande har inte förändrats så mycket på grund av pandemin, vi presenterar menyn och vinalternativen och sedan behöver vi inte i störa gästerna under måltiden.

Frukostbuffén däremot är lite av ett dilemma. Gästerna tycker inte om frukostpåse och vissa är rädda för bufféservering. Vi testade med sittningstider, men utvärderingarna visade att gästerna inte gillade att bli dirigerad till frukosten på en viss tid.

Vi kommer att sluta leka hotell i veckorna. Från mitten på oktober kommer vi bara att ha öppet fredag till söndag. I veckorna satsar vi på förbokade grupper och konferenser. Folk är så sjukt sugna på att umgås, det märks på alla bokningar nu", säger Fredrik. 

"Det som inte dödar härdar. Man är så luttrad nu efter de här månaderna, det gäller att borsta av sig och lösa det hela."

Fredrik von Otter

Julbord för grupper

”I år hoppas vi sälja fler julbord än tidigare år. Vi kommer att ta emot gästerna gruppvis och servera fördrink på ovanvåningen och sedan förrätt, två huvudrätter och dessert i matsalarna. Sedan blir det avslutande godisbuffé en trappa upp. Jag lagar mat och serverar i känd Fawlty Towers-stil.

Det vi samlat i ladorna under sommaren ska hjälpa oss att klara resten av året. Nu är målet att spara oss ur det här. Vi har fått upp en bra omsättning och vi ska ha bättre resultat på sista raden. Det som inte dödar härdar. Man är så luttrad nu efter de här månaderna, det gäller att borsta av sig och lösa det hela", säger Fredrik.

Tillsammans med sin fru Catharina driver Fredrik Hotell Västanå Slott i Gränna. Han är den nionde generationens ägare till slottet. Fredrik har lång erfarenhet av att driva hotell och har bland annat arbetat som kock på Grythyttans Gästgivaregård, Christer’s i New York samt drivit Svenska Klubbens restaurang i Paris. Hotell Västanå Slott har 21 rum och fyra matsalar.

Läs mer

Inspiration

Läget i restaurangbranschen

Coronapandemin har drabbat hotell- och restaurangbranschen hårt. Men vi ser också många krögare som vägrar att ge upp. De är snabbfotade, kreativa och krigar för sin överlevnad.

Läs mer om den rådande situationen

Inspiration

Senaste informationen om coronapandemin

Vilka restriktioner gäller för restaurangbranschen och besöksnäringen? Vad gäller för den som är arbetsgivare? På den här sidan har vi på Martin & Servera samlat information om vad som gäller just nu för vår bransch.
Inspiration

Inspirerande kundsamarbeten

Restaurangbranschen har påverkats stort av den pågående pandemin. Men mitt i allt detta ser vi många spännande och fina initiativ inom branschen. Det finns en stark vilja att göra gott och att bidra med sin kunskap och passion för god och vällagad mat.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.