Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Framtidens stjärnor inom besöksnäringen

Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3 på Hotell-, turism-, restaurang- och livsmedelsprogrammen. Tävlande från hela landet gör upp om segern i fyra olika kategorier: Kök, Servering, Turism och Hotell.

Det är tidig lördagsmorgon på Värnhemsskolan i Malmö. Det är den 25 mars 2017, och 46 gymnasielever, deras coacher, klasskompisar, mentorer och släktningar väntar på att dagens tävlingar ska börja. Stämningen är varm men under den glada ytan gör sig nervositeten påmind. Idag är det nämligen dags att utse framtidens stjärnor inom besöksnäringen.

Gymnasie-SM för Hotell- och turism- och Restaurang- och livsmedelsprogrammen arrangeras varje år av Visita.

"Det här är framtidens stjärnor inom besöksnäringen. Tack vare de kunskaper de får genom sina utbildningar blir de ett värdefullt tillskott till en näring där det finns gott om jobb."

Eva Östling, f.d VD Visita.

En trerättersservering med klassiska inslag

I uttagningen till finalen hade lagen i klassen Kök skickat in en förrätt och en efterrätt enligt satta kriterier. Förrätten skulle bland annat kolja, havskräfta och en emulsion. Efterrätten skulle innehålla plommon som skulle flamberas, av de tävlande inom servering, ute i matsalen. Dessa rätter fick nu lagen tillaga till gäster och jury.

Huvudrätten var ett överraskningsmoment. Utifrån en råvarukorg som presenterades på morgonen hade eleverna 20 minuter på sig att skapa en rätt där huvudråvaran var tupp. Sedan väntade knappt fyra timmar i köket där de två kockarna hade till uppgift att laga totalt 12 portioner av varje rätt.

Mångsidighet i yrket

I klassen servering var momenten många och svåra. Det gällde för de tävlande att, förutom att servera den mat kökslagen tillagat, sätta dryck till hela menyn, flambera efterrätten plommon ute i matsalen, tranchera kött och fisk, bryta servetter och blanda drinkar.

Realistiska rollspel för hotell och turism

Klasserna för hotell och turism fick sätta sina färdigheter på prov genom flera tänkbara scenarier inom de olika kategorierna. Med rollspel, inspektioner och teoretiska färdigheter en del utförda inför publik skulle vinnarna utses.

Martin & Servera är stolt sponsor för tävlingen

Vi vet att branschen står inför en stor utmaning och möjlighet. Det senaste decenniet har var femte nytt jobb skapats inom besöksnäringen enligt Visita. Men det saknas sökande till de praktiska utbildningarna inom de branschspecifika områdena på gymnasiet. Gymnasie-SM är ett perfekt tillfälle att lyfta fram framtidens medarbetare och skapa intresse för branschen.

Här kan du läsa mer om alla våra branschsamarbeten.

Vinnarna i Gymnasie-SM 2017

Vinnare i klass Kök

Amanda Lydahl och Svante Melander från Wisby Gymnasium

Vinnare i klass Servering

Caroline Radsten och Zander Flamander från Gymnasieskolan Vipan i Lund

Vinnare i klass Turism

Oliwia Skog och Felix Nordström från Rönnowska Skolan i Helsingborg

Vinnare i klass Hotell

Isabelle Olsson och Elias Larsson från Gymnasieskolan Vipan i Lund

De vinnande lagen i klasserna kök och servering får chansen att tävla i det Nordiska mästerskapet 2018. Vid en kvalificeringstävling i början av 2018 blir två kockar och två servitörer/servitriser utsedda och de får senare representera Sverige.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.