Ekologisk och lokal odling har många mervärden.
- Det kan inte bli mer lokalt.

På Lundmarks lantbruk eftersträvar man ett kretslopp. Djurens gödsel och växtrester används istället för importerat konstgödsel i odlingarna. På gården berättar man gärna om hur man jobbar lokalt. Som drivmedel används även biogas från kommunen. Och skolbarnen bjuds in att besöka äppelodlingarna för att lära sig om äpplets resa ”från jord till bord”.
Hur ser marknadssituationen ut för svenska eko-äpplen?
- Det är dags att vi börjar ta vara på den ekologiska äppelproduktion som vi har i Sverige! Som det ser ut idag importeras ofta ekologiska äpplen från andra sidan jorden samtidigt som vi är många svenska äppelodlare som står med stora volymer som inte hittar köpare. Vi får inte glömma de mervärden som svenska och ekologiska odlingar bidrar med, säger Markus.
- Eftersom vi inte använder några naturfrämmande bekämpningsmedel bidrar den ekologiska odlingen med mer nyttodjur jämfört med de konventionella odlingarna. Vi är inte en belastning på ekosystemet, vi är en del av ekosystemet, säger Markus.
Vad vill du säga till alla som arbetar med offentliga måltider i Sverige?
- Det är viktigt att skattepengarna används för att köpa livsmedel som gynnar planeten och skapar en hållbar framtid. I Sverige kan vi bara ta ansvar för vårt eget lantbruk och vår egen matproduktion och eftersom offentlig sektor är en stor och viktig aktör som verkligen kan stötta svenskt ekologiskt lantbruk kan man verka för ett mer klimatanpassat jordbruk, en större miljömedvetenhet och en ökad biologisk mångfald.
Markus bjuder gärna in dig som arbetar med upphandling av livsmedel eller planering av en kommuns måltider på ett studiebesök.
- Jag skulle vilja be dig provsmaka och jämföra olika äpplen. Sverige har ett mycket bra klimat för att producera frukt av hög kvalitet och med hög smakintensitet. Kom gärna hit på våren när insekterna surrar som mest i äppelodlingen. Då blir det tydligt vad biologisk mångfald innebär i praktiken.
Hur har coronapandemin påverkat?
- En sak som hänt i och med coronapandemin är att medvetenheten om Sveriges bristande självförsörjningsförmåga har ökat. Även där bidrar det ekologiska lantbruket som är mindre sårbart, eftersom man inte är beroende av importerade tillsatsvaror som konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Är det något vi lärt oss det senaste året så är det att vi behöver en bättre krisberedskap i det svenska samhället. Vi kan inte längre ta tillgången på alla livsmedel för given. - Om du stöttar oss ekologiska lantbrukare så behåller vi en större andel av livsmedelsproduktionen inom landets gränser. Det kan aldrig vara dåligt.