Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Jessie Sommarström, finalist i Årets Kock 2020
Inspiration

Jessie Sommarström, finalist i Årets Kock 2020

Jessie Sommarström, kock, mamma och finalist i Årets Kock 2020. Hon är kreativ ledare på Urban Deli, Sveavägen i Stockholm men är just nu föräldraledig. Vi passade på att ringa upp henne och prata om finalen, råvaror och hur hon ser på de utmaningar branschen drabbats av.

Först och främst grattis till finalplatser – hur känns det?

Det känns jättebra och lite nervöst, det ska verkligen bli roligt att vara med i finalen i september.

När och varför bestämde du dig för att söka till Årets Kock?

Jag var med i semifinalen för fem år sedan och kände mig revanschsugen, men det har inte riktigt passat in förut. Nu är jag mammaledig och kände att jag behövde en utmaning och utlopp för min kreativitet.

Hur har resan dit gått?

Skapandefasen har varit väldigt rolig, inte bara rätten i sig utan val av råvaror, porslin – helheten!

Du är ju rutinerad och har varit med i semifinalen förut. Berätta lite om den upplevelsen?

Det är som sagt fem år sedan, jag visste inte riktigt vad jag gick in i då. Därför ska det bli så roligt att tävla igen, nu när jag har en mycket större erfarenhet.

Hur ser du på att tävlingen har utvecklats sedan du var med förra gången?

Jag tycker det var ett bra beslut att utveckla tävlingen. Det är svårare nu, kräver mer erfarenhet, men har också blivit en mycket roligare tävling.

Hur har du utvecklats som kock sedan sist?

Jag har hunnit jobba på två olika typer av restauranger Esperanto och Urban Deli och fått utvecklas. Jag känner en mycket större mognad i mitt matskapande nu.

Hur ser din matlagningsfilosofi ut?

Det måste förstås vara gott! Vällagad, genomtänkt mat, men för den skull inte tillkrånglad. Val av råvaror som är bra för oss, miljön och klimatet. När man får barn känns hållbarhet extra viktigt.

Hur ser du på branschen nu och efter corona?

Det är en väldigt tuff situation, men det har medfört en otrolig kreativitet i branschen. Vad som händer efter corona kan vi bara sia om, men jag hoppas på förståelse för vår bransch som lever på små marginaler och är väldigt sårbar. Att vi alla förstår hur viktigt det är att vi har svenska producenter av råvaror och att vi lär oss att äta mer efter säsong igen, inte minst för klimatets skull.

Stort lycka till i finalen Jessie!

Följ Jessie på Instagram under @jessiesommarstro

Event

Finalen av Årets Kock äger rum 17 september och är avslutningen på Årets Kock Veckan

Årets Kock Veckan sker den 11-17 september och förutom att kora Sveriges bästa kock i SM i professionell matlagning, kommer programmet innehålla flera digitala aktiviteter inom gastronomi och näringsliv för hela branschen.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.