Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Keep calm and carry on - trendspaning från London av Lennart Wallander

I mars 2020 gick Boris Johnson med tungt huvud ut med ett beslut som han visste stred mot ”den omistliga och medfödda rättigheten att gå på puben”. Caféer, barer, restauranger, nattklubbar, teatrar och pubar i Storbritannien stängdes över en natt, och förblev så fram till juli i år. Britterna har börjat titta ut från sina iden och möter en delvis ny restaurangvärld. Vi spanar på vad som hänt i London under corona-året.

Ute är det nya inne

Den första lättnaden gällde uteserveringarna, och krögarna flyttade genast ut bohaget på gator och trottoarer. Ute var mindre farligt än inne, lät det. Även om det inte längre finns några hinder mot att ha gästerna inomhus så är krogkvarter som Soho fortfarande avstängda för trafik under helgerna och gatulivet myllrar. Fortfarande tycker hälften av engelsmännen att restaurangbesök känns ”besvärande” varför uteplatserna fortsatt kommer att vara viktiga.

Hittills har det räckt med markiser och gasolbrännare för att hålla värmen, men nu är senhösten slut. Flertalet restauranger möter detta med att bygga små hus på bakgården, på taket eller på en avstängd bit av gatan. Det ger generös ventilation och varje sällskap sitter avskilt. Element håller värmen uppe och det finns en knapp för att kalla på service. Nyöppnade Chameleon på 1 Marylebone Road välkomnar gästerna till sina växthus där de serverar vällagade smårätter från mellanöstern. Mitt i stan har varuhuset John Lewis öppnat Willow, en hel skog (nåja) på taket där gästerna sitter i en kabin där de beställer pizzor signerade kändiskocken Gizzy Erskine.

"Fortfarande tycker hälften av engelsmännen att restaurangbesök känns ”besvärande” varför uteplatserna fortsatt kommer att vara viktiga."

Lennart Wallander

DIY service

Även London saknade personal när krogarna drog igång igen, och flera tekniker har utvecklats för att skyffla över jobbet på gästerna. Det enklaste är ett ökat användande av ”buzzers”, det vill säga de puckar som surrar när maten kan hämtas från köket.

På Pick & Cheese, 35 Earlham Street har de använt sig av den teknik som Yo! Sushi gjorde känd: Gästerna placeras vid ett långt rullband där de själva får plocka åt sig av assietter som passerar förbi, men här är det inte sushi utan ost på faten. På samma sätt finns det kinesiska ”hot pot” serveringar där man själv plockar ihop det som man vill tillaga i kokande buljong.

Vid Kings Cross ställer Parrilla fram kött, fisk och grönsaker tillsammans med såser och kryddor, och överlåter till gästerna att grilla maten över en kolbädd på bordet. En liknande idé syns i Soho på Skewer & Beer där varje bord har en eldstad som mekanisk roterar yaki tori-spett åt gästerna.

"Även London saknade personal när krogarna drog igång igen, och flera tekniker har utvecklats för att skyffla över jobbet på gästerna."

Lennart Wallander

Food Tech

Många restauranger har installerat QR-koder på borden som fungerar som på Pinchos i Sverige. Genom att scanna koden med en smartphone kan gästerna läsa menyn, beställa och betala själva. Personalens uppgifter reduceras till att ta emot gästerna vid dörren och att bära tallrikar in och ut, vilket gör att de kan hantera fler gäster mot hur de brukade jobba.

Många restauranger arbetar även digitalt för att knyta kontakt med gästerna. Ett besök på en restaurang kan inledas med att man får lämna namn och mailadress innan man får sitt bord. Därefter får man se fram emot att löpande få mail med erbjudande att snart komma tillbaka. 

Både restaurang och butik

Restriktionerna har tvingat krögarna att hitta nya sätt att skapa intäkter. När de inte fick servera folk på plats så kunde de i alla fall sälja take away och råvaror för gästerna att laga hemma. Restaurang Darby's, 3 Viaduct Gardens i Nine Elms öppnade snabbt ett fönster där de sålde både färskvaror och specerier till de som bor i området, något som visat sig lönsamt och fortsätter vara öppet.

Finns det något på menyn som restaurangerna är extra stolta över så har det i många fall paketerats till egna produkter. Pommes frites-kedjan Poptata säljer sin egen majonnäs i tre olika smaker.

Många restauranger har intresserat sig för brödet, som de nu i allt större utsträckning bakar själva med en egen twist och säljer till gästerna när de går. Varför inte börja nästa dag med ett levainbröd och ett par croissanter?

"Restriktionerna har tvingat krögarna att hitta nya sätt att skapa intäkter. När de inte fick servera folk på plats så kunde de i alla fall sälja take away och råvaror för gästerna att laga hemma."

Lennart Wallander

Internationella aktörer flyttar in

Många adresser i London har bytt skepnad under pandemin, som på shoppinggatan Regent Street där utländska varumärken har öppnat när de brittiska gått omkull. Som svensk sträcker man på sig vid TopShops igenbommade fönster där IKEA bygger om.

Flertalet hotell har byggts om under nedstängningen och nu öppnat med utländska ägare, som amerikanska Nomad och The Standard. Den japanska nudeljätten Marugame Udon har tagit över flera adresser och serverar vällagade skålar till låga priser. Den franska kedjan Pitaya har hittills en enhet där de wokar thailändska rätter, men deras uttalade plan är att snart ”finnas över hela England”. Liknande ambitioner har amerikanska Pop Eyes Chicken som planerar att öppna 350 enheter inom 10 år.

Läs mer

Inspiration

Svenskengelsk gastropub satsar mitt i coronapandemin

En modern brittisk gastropub med touch av Sverige, så beskriver ägaren Tim Barbour The Old Brewer som coronapandemin till trots öppnade dörrarna i mitten av oktober. Traditionella vällagade rätter som söndagsrost och oxfilé Wellington tillsammans med en ordentlig vinlista, nytänkande cocktails och lokal öl ska utmana svenskarnas syn på en brittisk pub.
Inspiration

Dahlboms mat & bar: Rockigt och personligt

Öppna restaurang under pandemin? Jo då, det går men det gäller att vara kreativ och flexibel. Möt paret Jonas och Pia som driver Dahlboms mat & bar i Linköping.
Inspiration

Rondo, Göteborg: Äntligen premiär för ett fullsatt Mamma Mia The Party!

Efter 1,5 år och efter att ha skjutit upp premiären tre gånger var det äntligen dags. Den 8 oktober 2021 slog Rondo upp dörrarna för ett fullsatt Mamma Mia The Party, med hela lokalen ombyggd till en grekisk taverna. Möt Jesper Salhi, restaurangchef på Rondo och ansvarig för food & beverage, några dagar före premiären.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.