Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Läcker julbordsbuffé som bordsservering

”Vi köpte Blå Krog i april, mitt under pandemin. Det var inte självklart, men man får bara en sådan här chans en gång i livet. Just nu är jag mitt i sillinläggningarna, det känns som jul redan och bokningarna trillar in. Vårt julbord har fokus på det kalla – havets läckerheter”, säger Ulrika Skålén, delägare, Blå Krog i Åmåls hamn.

Ulrika Skålén och Bente Hjelm, delägare Blå Krog, Åmål.

Blå Krog var ett glasscafé från början, men Ulrika och hennes kollega Bente adderade raskt matservering och alkoholtillstånd.

 

”Vi har faktiskt fått många fördelar på grund av pandemin. Vi har ett fantastiskt läge mitt på bryggan i Åmål, här kan man sitta ute och äta fisksoppa med ett glas vin. Under våren, medan vi renoverade lokalen och fixade köket, hade vi glassluckan öppen – det blev succé. Vi öppnade restaurangen i juni, till skolavslutningen och sedan var det fullt ös på bryggan”, säger Ulrika. 

Fokus på fisk och skaldjur

Blå Krog är en säsongskrog, med plats för 50 gäster inomhus och 100 på bryggan utanför. Köket är på cirka 4 x 4 meter.

 
”Det gäller att få till en meny som passar ett litet kök och som verkligen levererar. Vi tog bort allt friterat och stekt. Istället satsade vi på fantastiska blåmusslor, rostbiff och lax från Martin & Servera. Vi gjorde egen fisksoppa och serverade räkmacka och räkfrossa. Superpopulärt!", säger Ulrika. 

Julbord på Blå Krogs vis

Nu är högsäsongen över, men på Blå Krog kör man mat och event, som till exempel stand up, under lågsäsong. Att servera julbord är en självklarhet, fast på Blå Krogs vis.

 

”Vi nischar in oss på delikatesser från sjö och hav. Till julbordet blir det små portioner och färre saker. Vi får vara duktiga på att fylla på under tiden istället. Det gäller att kunna förbereda så mycket som möjligt eftersom vi har små förvaringsutrymmen”, säger Ulrika.

 

Varje sällskap får en egen sittning där allt utom efterrätten serveras vid bordet.

 

”Det minimerar flödena, vi springer istället för att gästerna gör det. På varje bord finns också en presentation av meny”, säger Ulrika.

"Vi nischar in oss på delikatesser från sjö och hav. Till julbordet blir det små portioner och färre saker. Vi får vara duktiga på att fylla på under tiden istället."

Ulrika Skålén

Ciceroner guidar gästerna

”Vi kommer att ha två ciceroner som är med hela kvällen, de kommer att hålla allmän koll, guida gästerna och berätta om vad som gäller till exempel med avstånd”, säger Ulrika.

 

Blå Krog planerar att ha tre sittningar i veckan – torsdag, fredag och lördag – under de tre första veckorna i december.

 

”Det gäller att hålla vad man lovar! Det är viktigt att klara av att leverera – man får bara en chans. Jag kommer att laga så mycket mat jag kan själv, jag och min kollega kommer att jobba överallt: kök, service och disk. Och så tar vi in extrapersonal”, säger Ulrika.

"Det gäller att hålla vad man lovar! Det är viktigt att klara av att leverera – man får bara en chans. Jag kommer att laga så mycket mat jag kan själv, jag och min kollega kommer att jobba överallt: kök, service och disk. Och så tar vi in extrapersonal."

Ulrika Skålén

Första serveringen: Sillbuffé på planka

Julbordet startar kl. 18 med fördrink och tilltugg. Gästerna anländer via den julpyntade bryggan som är upplyst med eldkorgar och marschaller. Utesittplatserna har fårfällar och ur högtalarna hörs soft julmusik med Nat King Cole och Ella Fitzgerald. Sedan blir det tre bufféserveringar vid borden.

 

”Först serveras sällskapet en sillbuffé på en stor träplanka. Det är åtta olika egeninlagda sillar med tillbehör som ägghalvor med stenbitsrom, räkor och kallskuren potatis”, säger Ulrika. 

Havets läckerheter och klassiskt varmt

”Andra sittningen är havets läckerheter på planka. Garnerade kammusslor, varmrökt lax, havskräftor, räkor och paté. Till detta blir det små dippskålar och små tilltugg, där vi väver in julsmakerna”, säger Ulrika.

 

Först i den tredje serveringen kommer de traditionella varma rätterna.

 

”Det blir hemmarullade köttbullar, tunt skivad julskinka och små Jansson i formar. Till det olika tillbehör i små skålar. Det ska kännas lite avskalat elegant och exklusivt”, säger Ulrika.  

 

Desserten får sällskapen välja själva vid glassbuffén i glassluckan. Ciceronerna ser till att alla håller avstånd.

 

”Vi serverar våra egna fräscha sorbeter, en fantastisk saffransglass och nyheten Glöggmys från SIA Glass i små cocktailglas. Det finns också ett godisbord med tryfflar och knäck till kaffet och avec”, säger Ulrika.

Första julbordsbokningarna klara

Under kvällen bjuds gästerna på underhållning och uppträdanden. Ulrika berättar att Blå Krog redan har fått de första julbordsbokningarna från traktens företagskunder.

 

”Det verkar som om folk vill ha något annorlunda, en gemensam upplevelse. För små restauranger i småstäder är det viktigt att visa att vi hänger med; vi omvärldsspanar och så gör vi något eget av det”, säger Ulrika.

Mycket lokala råvaror på julbordet

Med sitt läge precis intill Vänern satsar Blå Krog på att vara så lokala som möjligt i valet av råvaror.

 

”Fisk från Vänern är en självklarhet, till exempel rökt sik. Det kostar lite mer men jag upplever att gästerna är beredda att betala för en upplevelse av bra kvalitet”, säger Ulrika.

 

Inköpen sker via Martin & Servera och Ulrika är glad över att det finns så mycket att välja på i det breda sortimentet.

 

”Vi har en mycket bra dialog med Martin & Servera. De har hjälpt oss ända sedan starten och nu speciellt inför julbordet. Deras utbud av sous vide-produkter är outstanding. Vi är noga med vad vi köper in och vi får bra hjälp”, säger Ulrika.

Blå Krogs julbordsåtgärder:

  • Ciceroner som guidar gästerna både kring kvällens meny, berättar om avstånd och regler och ser till att reglerna följs
  • Buffé i tre serveringar för varje sällskap serveras på borden; sillbuffé, havets läckerheter och det traditionellt varma
  • Små portioner, små skålar med tillbehör
  • Presentation av menyn på borden
  • Glassbuffé som serveras i glassluckan, dit sällskapen går ett i taget

Läs mer på:

Instagram: @blakrog
Blå Krog i Åmåls hamn drivs av bästa vännerna Ulrika Skålén och Bente Hjelm. Öppnade restaurang och café i juni 2020. Blå Krog har plats för 50 gäster inomhus och ute på bryggan finns 100 sittplatser. Ambitionen är att skapa en plats för stora och små möten. Under lågsäsong byter Blå kostym och Gul & Blå Event kliver in och boostar Åmål med eventmöjligheter – allt från stand up, föreläsningar, inspiration, mat till konferenser, nattklubb och sportevent.

Läs mer om julen 2020

Inspiration

Allt för julen

En efterlängtad jul står för dörren och snart är det dags att duka upp för årets alla julbord. Här hittar du tips, recept, kampanjer och inspiration inför julen 2022. Allt du behöver för att ge dina gäster en riktigt god jul.

Läs mer om den rådande situationen

Inspiration

Läget i restaurangbranschen

Coronapandemin har drabbat hotell- och restaurangbranschen hårt. Men vi ser också många krögare som vägrar att ge upp. De är snabbfotade, kreativa och krigar för sin överlevnad.
Inspiration

Senaste informationen om coronapandemin

Vilka restriktioner gäller för restaurangbranschen och besöksnäringen? Vad gäller för den som är arbetsgivare? På den här sidan har vi på Martin & Servera samlat information om vad som gäller just nu för vår bransch.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.