Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Långholmens Wärdshus: Tryggt julbord det viktigaste

Möt Sofia Fröberg, kökschef på Långholmens Wärdshus, Stockholm. Här serveras under en normal julbordssäsong cirka 9 000 julbord. Men så många tror inte Sofia att det kommer att säljas i år på grund av pandemin. Hon är ändå försiktigt optimistiskt och menar att det gäller att ha en bra inställning och kämpa på.

Bild ovan: Kökschef Sofia Fröberg i mitten av teamet på Långholmens Wärdshus.

”Före sommaren kände jag mig jätteorolig inför julbordet och tänkte att vi kanske måste köra någon typ av bordsservering, men nu i september känns det som om förutsättningarna har ändrats till det bättre. Vi har inte riktigt satt allt ännu. Men målet är att servera ett julbord där alla ska känna sig trygga och veta att vi gjort det yttersta för att det ska kännas bra”, säger Sofia Fröberg. 

”Men visst, vi håller ju koll på vad det skulle innebära om smittspridningen skulle öka igen i Sverige. I så fall kanske vi måste tänka om.  Just nu tycker jag att det handlar om att minimera trängsel i största möjliga mån. Det känns viktigt att alla känner sig trygga och säkra”, fortsätter Sofia.

Maxantal gäster vid julbuffén

”Vi har konferensverksamhet precis som vanligt just nu, men vi tar bara emot hälften så många gäster, dukar vartannat kuvert, använder färre bord och alla våra lokaler används för att sprida ut grupperna på ett bra sätt. Till julbordet tänker vi lite på samma sätt, om inte förutsättningarna förändras. Vi kommer att ha något slags maxantal för gäster som vistas framme vid buffén. Det finns handsprit exakt överallt och vi kommer nog att ha någon typ av avståndsmarkeringar”, säger Sofia.

”Vi byter serveringsbestick hela tiden. Små portioner och många byten av faten. Så har vi alltid gjort men det kommer nog bli ännu viktigare i år. Vi serverar ju frukostbuffé idag, så själva bufféserveringen borde inte vara ett problem. Sedan tror jag att servicen måste vara uppmärksam och kunna säga till att ”oj, oj nu blev det lite trångt här”, fortsätter Sofia.

Inga fasta julsittningar

”Vi ändrar tidsbokningarna, tidigare har vi haft sittningar tre gånger om dagen. I år blir det nog lite mer flytande under hela dagen. För att minimera risken med för mycket folk samtidigt. Istället kan gästerna komma i intervaller, så att det inte blir trängsel. Det kräver en del logistikförändringar för garderoben och glöggen som inleder middagen bland annat. Det finns en del hållplatser som vi måste se över så att det inte blir trångt. Vi får se, det är inte riktigt klart ännu”, säger Sofia.

"Vi ändrar tidsbokningarna, tidigare har vi haft sittningar tre gånger om dagen. I år blir det nog lite mer flytande under hela dagen. För att minimera risken med för mycket folk samtidigt."

Sofia Fröberg

Glögg utomhus

”Normalt har vi sju stationer inklusive glöggen. Nu ändrar vi så att första serveringen, sillen, sker vid bordet. Sedan kan man säga att ”nu är det er tur att gå och hämta nästa rätt”. Glöggen serverar vi alltid utomhus vid ankomst, så det känns ju verkligen coronaanpassat", säger Sofia. 

Jämnare flöde av julgäster

”Jag tro att alla kommer att sälja färre julbord i år. Men vi kanske får jämnare flöde av gäster under veckorna? De som är extra oroliga kanske satsar på att gå ut och äta julbord på de dagar då det brukar vara färre gäster. Och ett företag där alla arbetar hemma vill kanske träffas ändå till jul? Man måste ju ses någon gång. Om man är en familj kan man ju sitta nära varandra bara man har avstånd till de andra gästerna”, säger Sofia.

"Glöggen serverar vi alltid utomhus vid ankomst, så det känns ju verkligen coronaanpassat."

Sofia Fröberg

Julbord med glädje trots slit

”Trots att jag tror att det kommer att vara färre gäster så tror jag personalbemanningen kommer att vara densamma. Det blir mycket mer jobb för alla, mycket fix och mycket mer spring. Man får slita hårt för varje krona. Alla får jobba överallt. Men vi har väldigt roligt mitt i allt också. De som jobbar bangar inte för att ställa upp och jobba hårt. Gästerna är ju alltid det viktigaste och just nu känns det extra mycket så. Man vill att alla ska vara så nöjda, glada och vilja komma tillbaka", säger Sofia.

Långholmens Wärdshus julbordsåtgärder:

 • Glögg utomhus
 • Maxantal för gäster som vistas vid buffén
 • Färre bord och glesare utrymme mellan kuverten
 • Placera sällskap med distans till andra sällskap
 • Första rätten, sillen, serveras vid bordet och turordning för buffén gås igenom
 • Små portionsuppläggningar och byte av fat ofta
 • Många byten av serveringsbestick
 • Inga fasta sittningar, utan flytande under dagen och kvällen
 • Se över logistiken, bland annat vid garderoben och buffén för att minimera trängsel
 • Avståndsmarkeringar eller avståndsanvisningar
 • Uppmärksam personal som kan hjälpa gästerna vid eventuell trängsel
Långholmens Wärdshus ligger på Långholmen, en ö tillhörande Södermalm i närheten av Hornstull, Stockholm. Här finns förutom det Svanen-märkta Wärdshuset även hotell, konferens, aktiviteter, museum, festvåning, bar och vandrarhem.

Läs mer om julen 2020

Inspiration

Allt för julen

En efterlängtad jul står för dörren och snart är det dags att duka upp för årets alla julbord. Här hittar du tips, recept, kampanjer och inspiration inför julen 2022. Allt du behöver för att ge dina gäster en riktigt god jul.

Läs mer om den rådande situationen

Inspiration

Läget i restaurangbranschen

Coronapandemin har drabbat hotell- och restaurangbranschen hårt. Men vi ser också många krögare som vägrar att ge upp. De är snabbfotade, kreativa och krigar för sin överlevnad.
Inspiration

Senaste informationen om coronapandemin

Vilka restriktioner gäller för restaurangbranschen och besöksnäringen? Vad gäller för den som är arbetsgivare? På den här sidan har vi på Martin & Servera samlat information om vad som gäller just nu för vår bransch.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.