Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Omstöpt julbord 2020
Inspiration

Omstöpt julbord 2020

Per Bengtsson tror på att investera i en rejäl försäljning- och marknadsföringssatsning av julerbjudandena till potentiella företag, befintliga kunder och stamgäster. PM & Vänner kommer bland annat att erbjuda företagskunderna en julinspirerad trerättersmeny i enskilda matsalar, julgåvokorgar och julkasse med favoriterna från kalla bordet. Utökade öppettider över veckan och julinspirerad söndagsmiddag i Bistron är andra erbjudanden. Förhoppningen är att de sammanlagda åtgärderna gör att man når upp till de normala julbordsintäkterna.

”Det har varit ett dramatiskt halvår. På festvåningen tappade vi hela 95 procent och tappet var extremt stort även på övriga verksamheter. Efter en förskräcklig vår gick vi tack och lov från tomt till fullt i juli”, säger Per. 

Varsel om inställda julbord

”Men vi förstod tidigt att hösten blir minst sagt tuff, så i augusti började vi ringa runt till alla våra stora företagskunder. De konstaterade att det blir inga konferenser i höst, bara små digitala möten och så sa de att ”vi kommer …  inte att äta julbord”. Då tog vi beslutet att inte sitta och vänta med fingrarna i munnen. Vi vill ta kommandot och äga vår egen situation. Så i samtalen med kunderna sa vi att vi återkommer med julerbjudande och glöm inte bort oss för vi behöver er mer än någonsin”, säger Per.

"Vi vill ta kommandot och äga vår egen situation."

Per Bengtsson

Omstöpt julfirande

”Nu har vi påbörjat införsäljningen av ett omstöpt julfirande hos oss. Vi släpper trycksaker och skickar mejl till företagskunderna i nästa vecka. Vi tar personliga kontakter med de företag som står för volymerna. Och många har redan bokat!”, säger Per.

Julinspirerad trerättersmeny i separat rum

”Vi har tillgång till flera olika salar och rum på vår mellanvåning. Så vi erbjuder bokning av ett eget rum för företagseventet med en trerättersmeny som serveras vid bordet. Det är en grundmeny med julinspirerade smaker och som tillköp finns SOS på PM:s vis som entrérätt och ett godisbord à la PM som serveras i en afternoon tea-ställning på borden”, säger Per.

”Att servera hela julbordet vid bordet var aldrig ett spår för oss. Det kräver alldeles för mycket personal och inköp av alldeles för mycket utensilier. Trerättersmenyn kräver marginellt mer med personal, eftersom vi redan har mycket personal i huset”, fortsätter Per. 

"Vi erbjuder bokning av ett eget rum för företagseventet med en trerättersmeny som serveras vid bordet."

Per Bengtsson

Prisutdelning vid coronasäkrat event

”I september tilldelades jag och min kompanjon Monica Visitas Hall of Fame på Grand Hôtel i Stockholm. Det betydde mycket efter en tuff tid. Vi var cirka 400 person som möttes både i möte och middag med uppträdande under kvällen i Vinterträdgården. Jag blev oerhört inspirerad av coronasäkringen som Visita, Grand och deras eventbolag hade gjort. Det fanns guider som tog emot och det fanns tydliga instruktioner överallt om vad som gällde”, säger Per. 

Coronaguider vid företagsevent

”Så kommer vi också att göra. Det blir en person som agerar guide i garderoben och flera guider i gästmatsalarna som ser till att allt flyter som det ska, vid behov påminner gästerna om regler och riktlinjer och erbjuder svar på frågor”, säger Per.

Julmeny fler dagar och med rabatt

”Vi har tagit höjd i budget för lite större personalnärvaro och färre platser och satsar på att sälja julmenyn fler dagar istället. Under måndagar och tisdagar erbjuds trerättersmenyn till ett reducerat pris. Förhoppningen är att företag ska känna sig trygga med att det är lite mindre folk då och dessutom få en morot i form av rabatten. Som en följd av pandemin utökar vi alltså våra öppettider istället för att dra ner på dem”, säger Per. 

"Vi har tagit höjd i budget för lite större personalnärvaro och färre platser och satsar på att sälja julmenyn fler dagar istället."

Per Bengtsson

Julinspirerad söndagsmiddag

”Vi kommer också att ha öppet i Bistron på söndagar, vilket vi inte haft tidigare. Det är en strategisk åtgärd för att kunna behålla kompetent personal och unga talangfulla medarbetare. Här kommer vi att erbjuda en julinspirerad söndagsmiddag i från eftermiddag till kväll – med en ny meny varje vecka. Det är en perfekt möjlighet för familjer och företag att mötas i mindre grupper”, säger Per. 

Julgåvokorg att köpa

”Vi förväntar oss inte att trerättersmenyn kommer att täcka upp fullt för de normala julbordsintäkterna. Så för att klara av försäljningsmålen kompletterar vi med att sälja en julgåvokorg, för 500 kr respektive 1000 kr. Den avdragsgilla gåvokostnaden har ju höjts i år. Gåvokorgen kan innehålla presentkort för middag på PM & Vänner, godsaker från vårt konditori och bageri samt kompositioner från vår florist”, säger Per. 

"För att klara av försäljningsmålen kompletterar vi med att sälja en julgåvokorg."

Per Bengtsson

Julkasse med kalla bordets favoriter

”Vi är inte nischade för massiv julbordscatering. Vi vill helst att gästerna kommer hit. Men vi tänker sälja en julkasse med PM & Vänners kalla grejer, sillar, lax och andra tillagade favoriter från det kalla bordet. Den kassen matas ut sista veckan före jul. Outlet för detta blir vårt bageri där man även kan köpa bröd och våra goda köttbullar på vikt”, säger Per. 

Satsa på rejäl julmarknadsföring

”Är det något som man ska göra i år så är det att investera i rejäl försäljning och marknadsföring av julbord och andra erbjudanden – det är här slaget kommer att stå och avgöras. Ta in personal som jobbar extra med sälj via telefon och mejl. Låt dem ta personliga kontakter med potentiella företag, befintliga kunder och stamgäster. Vi kommer att lägga ner rejält med tid på sälj. Den som är bäst förberedd kommer att vinna”, säger Per.

PM & Vänners julbordsåtgärder:

 • Erbjuder avskilt rum för företag
 • Tre rättersmeny med julinspirerade smaker samt två tillval; SOS som entré och godisavslutning
 • Coronaguider; extra personal som ser till att allt flyter på och som informerar gästerna om regler
 • Information på borden om regler och rutiner i samband med pandemin
 • Extra utrymme mellan borden i enlighet med rekommendationerna
 • Utökade öppettider måndagar och tisdagar med rabatterad trerättersmeny
 • Julinspirerad söndagsmiddag i Bistron
 • Julgåvokorg för 500 kr respektive 1000 kr
 • Julkasse med PM:s favoriter från det kalla bordet, sillar, lax och annat tillagat.
 • PM & Vänners köttbullar i lösvikt
 • Investering i utökad försäljning och marknadsföring av julbord och andra erbjudanden

Följ PM & vänner:

https://pmrestauranger.se

Instagram: pmhotel

PM & Vänner bildades 1992 av Per Bengtsson & Monica Carlsson (anledningen till namnet PM). De är än idag huvudägare. Koncernen inkluderar idag PM & Vänner Hotel, PM Restaurant, PM Bistro, PM Bröd & Sovel, PM Fest & konferens samt bar på taket, enkelt namngiven PM Bar.

Läs mer om julen 2020

Inspiration

Allt för julen

En efterlängtad jul står för dörren och snart är det dags att duka upp för årets alla julbord. Här hittar du tips, recept, kampanjer och inspiration inför julen 2022. Allt du behöver för att ge dina gäster en riktigt god jul.

Läs mer om den rådande situationen

Inspiration

Läget i restaurangbranschen

Coronapandemin har drabbat hotell- och restaurangbranschen hårt. Men vi ser också många krögare som vägrar att ge upp. De är snabbfotade, kreativa och krigar för sin överlevnad.
Inspiration

Senaste informationen om coronapandemin

Vilka restriktioner gäller för restaurangbranschen och besöksnäringen? Vad gäller för den som är arbetsgivare? På den här sidan har vi på Martin & Servera samlat information om vad som gäller just nu för vår bransch.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.