Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Efter 5 000 matlådor till behövande – Johan Gottberg uppdaterar om Restauranglabbets omställning

När coronapandemin slog till var Martin & Servera-gruppens samarbetspartner Restauranglabbet snabba i omställningen. I mitten av mars startade man upp ett initiativ där man tog tillvara på de livsmedel som i spåren av Covid-19 riskerar att gå förlorade. Råvarorna har omvandlats till gratis matlådor för riskgrupper, vårdpersonal och familjer i behov.

I stället för den ordinarie lunchserveringen har de hunnit tillverka runt 5 000 portioner

 - När vi i början av mars insåg vad pandemin skulle innebära för restaurangbranschen tänkte vi: ”Vad ska vi göra?”. Då gjorde vi som vi brukar göra på Restauranglabbet, vi satte oss med kockar, ekonomer och idéskapare för att komma framåt. Ensam är inte stark, men tillsammans kan vi komma vidare, berättar Johan Gottberg, som driver och är delägare i Restauranglabbet.

Restauranglabbet kontaktade företag, läkare och leveransföretag. För Martin & Servera som länge samarbetat med dem, bland annat i ett projekt om baljväxtfärs, var det en självklarhet att kunna hjälpa till med varor som har kort datum. Av deras runt 5 000 tillverkade portioner har drygt 60 % av råvarorna varit sådan som annars blivit svinn.

 

- Det har varit en fantastisk resa, där vi har fått varit med att skapa en ny rörelse samtidigt som vi hela tiden lärt oss nytt. Vi har visat att restaurangbranschen är en resurs i samhället vid sådana här situationer. Samtidigt har vi fördjupat och hittat nya affärsmässiga kontakter som vi delar värderingar med, både företag samt personer. Det här hade aldrig varit möjligt utan den hjälp vi fått från Martin & Servera, säger Johan Gottberg.

Om du blickar framåt – vad tror du kommer ha förändrats inom restaurangbranschen när coronasituationen har mattats av?

- Först tror jag alla blir väldigt glada och att det blir lite som vanligt. Men efter två, tre månader tror jag att besluten fattas på ett annorlunda sätt än tidigare.

 et handlar om mer än bara vinst i slutet av året och de stora frågorna blir allt viktigare: Hur pass självförsörjande som land ska vi vara? Ska vi ha ett levande jordbruk i Sverige? Kanske kan en pandemi som denna ändå på sikt bidra till att lyfta viktiga frågor, säger Johan Gottberg.

Martin & Servera-gruppen är stolt över att få vara med i det här initiativet. Vi har sedan starten levererat råvaror, förpackningsmaterial och dryck som sedan har blivit matlådor.

Privatpersoner som vill bidra med en matlåda kan swisha till 123-015 69 92 och skriva ”Matstöd”. Varje 100 kronor blir en gratis matlåda till någon som behöver den.

Läs mer

Inspiration

Senaste informationen om coronapandemin

Vilka restriktioner gäller för restaurangbranschen och besöksnäringen? Vad gäller för den som är arbetsgivare? På den här sidan har vi på Martin & Servera samlat information om vad som gäller just nu för vår bransch.
Inspiration

Baljväxtfärs: Gott, veganskt och svenskodlat

Baljväxtfärs är svenskt, veganskt och innehåller inte soja. Kockarna Stefan Eriksson, Johan Gottberg och deras gäster på Restauranglabbet är eniga: Baljväxtfärsen är grymt god och en otroligt bra produkt. Win-win i hela ledet – svenska bönder tjänar på det, miljön tjänar på det och gästerna gillar det. Här bjuder kockarna på några tillagningstips.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.