Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Skogsbackens förskola vann i kategorin Bästa Matglädjeförskola i Arla Guldko 2018

Nyhet

Årets vinnare i Arla Guldko

Nu har vinnarna i Arla Guldko 2018 korats. Förskolan Skogsbacken i Svenshögen, Slottsskolan i Vingåker och seniorboendet Tre Stiftelser i Göteborg vann alla i varsin kategori. Utmärkelsen Årets Guldstjärna gick till Johanna Törmä vid Uppsala universitet.
Skogsbackens förskola i Svenshögen är en naturförskola för små planetskötare. Här arbetar man målmedvetet för att ge barnen ett bra förhållningssätt till mat, måltid och hållbar miljö. Arbetet ledde dem till final i Arla Guldko 2018, där de också vann i tävlingskategorin Bästa Matglädjeförskola.

”Det känns helt fantastiskt att vi gått till final i Arla Guldko. Det ger oss möjlighet att visa upp vårt arbete med matglädje, något som innefattar så otroligt mycket mer än att laga och äta mat. Vi måste lära våra barn hur man äter mer klimatsmart och servera exempelvis ärtor och bönor i alla dess former, musslor som renar våra hav och viltkött eftersom det är det kött med minst miljöpåverkan”, säger Mona Utsten, köksmästare på Skogsbackens förskola.

Hållbarhet, miljö och matematik i fokus

Hållbarhet, miljö och mat står tydligt i fokus på Skogsbackens förskola. Här lär sig barnen att ta hand om vår planet och hur maten kommer från jord till bord. Tillsammans odlar de i pallkragar, skördar och smakar. I restaurangens fönster blommar melonplantorna för fullt.

Matematiken har också en tydlig plats i samband med måltiden. Man räknar till exempel hur många morötter man vill ha eller om man vill ha mycket eller lite att dricka och reflekterar kring om glaset är fullt eller tomt. Att duka och räkna hur många kompisar man har och hur många tallrikar som behövs är ett annat exempel. I restaurangen har man tre mycket enkla regler: Man får inte springa, gapa eller tramsa. Alla hjälps åt att påminna varandra om vad som gäller och Mona tycker det är en fröjd att höra ett barn säga: ”Mona, nu sprang du i restaurangen!”

Bästa Matglädjeförskola


I årets final av Arla Guldko vann Förskolan Skogsbacken priset Bästa Matglädjeförskola.


Juryns motivering löd:

”Med barnen i centrum, där matglädje, delaktighet och pedagogik, skapar en unik matmiljö. Här finner barnen ro att äta, lust att lära, glädje i att få vara med. Köket och matlagningen blir en lika naturlig del i vardagen som leken. För här lyfts lärandet fram, om matens ursprung, om matlagningen, om matro, om hälsa och mat, om hållbarhet och mat. Allt lagas på plats och all mat används, så vill vi att alla våra barn ska få sin start på sitt matliv.”

 

De nominerade i klassen Bästa Matglädjeförskola 2018 var:

  • Skogsbackens förskola, Svenshögen
  • Förskolan Sagostugan, Köping
  • Rösekullens förskola, Gråbo

Här kan du läsa mer om Arla Guldko.

Arla Guldko

Arla Guldko, eller ”matbranschens Oscar” som tävlingen också kallas, är ett initiativ av Arla för att hylla vardagshjältarna i köken. Tävlingen har fokus på den offentliga måltiden, och berör både unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje. Vinnarna i respektive kategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko® och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr.

 

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Marie Skogström i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för matglädjeskola och Christian Hellberg i juryn för seniormatglädje. Dessutom finns tidigare vinnare, branschpersoner som arbetar med matinspiration samt representanter från Arla med.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.