Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Bästa Matglädjeskola i Arla Guldko 2018 blev Slottsskolan i Vingåker

Läs mer:

Nyhet

Årets vinnare i Arla Guldko

Nu har vinnarna i Arla Guldko 2018 korats. Förskolan Skogsbacken i Svenshögen, Slottsskolan i Vingåker och seniorboendet Tre Stiftelser i Göteborg vann alla i varsin kategori. Utmärkelsen Årets Guldstjärna gick till Johanna Törmä vid Uppsala universitet.
Inspiration

Slottsskolan i Vingåker: Aktuell med satsningen #paybackgeneration

2018 korades Slottsskolan till Bästa matglädjeskola av Arla Guldko. Nu är de högaktuella igen med satsningen #paybackgeneration. Slottsskolans högstadieelever kan varje dag välja att ta mat från skolrestaurangens hållbara payback-meny. Då doneras pengar till olika WWF-projekt. Kökschef Sara Svensson och kockarna Mattias Edvinsson och Johan Lindvall berättar om satsningen och om hur även kommuninvånarna engageras.
Inspiration

Thai taco på baljväxtfärs

Kocken Johan Lindvall och hans kollega Mattias Edvinsson på Slottsskolan i Vingåker tillagar en thai taco gjord på baljväxtfärs. Här hittar du deras tillagningstips och receptet.
Mottagningsköks, tillagningskök och duktiga kockar har påverkat hela skolkulturen på Slottsskolan i Vingåker. Det framgångsrika arbetet tog Slottsskolan till final i Arla Guldko 2018, där de också vann i tävlingskategorin Bästa Matglädjeskola.

”Overklighetskänsla! Det är bara så jag kan beskriva känslan över vår finalplats. Vi vill att barnen ska ha det bra, vi har hjärtat på rätta stället, tror jag. Det är i mötet med skoleleverna som världens bästa skolmat skapas. Vi vill att eleverna ska känna att skolrestaurangen är deras, att det är för deras skull vi ständigt utvecklas”, säger Sara Svensson, kock på Slottsskolan.

Ökad trivsel för vuxna och tonåringar

På skolan går 300 elever i årskurs 7 till 9. Höstterminen 2017 slogs dörrarna upp till den nya skolrestaurangen med eget tillagningskök. Satsningen har gett imponerande resultat. Antalet skolelever som väljer att gå till skolrestaurangen ökat med 15 procent. Trivseln i skolrestaurangen har ökat markant. Tidigare fanns problem med en stökig måltidsmiljö som ofta kantades av incidenter och bråk. Idag är skolrestaurangen platsen där vuxna och tonåringar möts och får slappna av en stund tillsammans. Mycket tack vare det sociala arbete kockarna gör där de möter skoleleverna med respekt och tar sig tid för var och en.

Att erbjuda matgästerna valmöjligheter är också en av framgångsfaktorerna. Varje dag serveras tre till fyra alternativ samt ett stort salladsbord och hembakt bröd. Ingen ska behöva gå hungrig från lunchrestaurangen.

Bästa Matglädjeskola

I årets final av Arla Guldko vann Slottsskolan i Vingåker priset Bästa Matglädjeskola.


Juryns motivering löd:

”Restaurangen är hela skolans bultande hjärta, där kompetens och engagemang ger påtaglig omsorg om varje maträtt och varje gäst. Måltidsglädjen både hörs och syns, med överraskningar och nya idéer som snabbt omsätts i praktik. Det här är skolrestaurangen som satsar, vågar och vinner - mot alla odds!”

 

De nominerade i klassen Bästa Matglädjeskola 2018 var:

  • Mariebergsskolan, Karlstad
  • Slottsskolan, Vingåker
  • Virginska gymnasiet, Örebro

Här kan du läsa mer om Arla Guldko.

Arla Guldko

Arla Guldko, eller ”matbranschens Oscar” som tävlingen också kallas, är ett initiativ av Arla för att hylla vardagshjältarna i köken. Tävlingen har fokus på den offentliga måltiden, och berör både unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola och Bästa Seniormatglädje. Vinnarna i respektive kategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko® och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr. Övriga tävlande i finalen får diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr.

 

I juryarbetet deltar några av Sveriges stjärnkockar; Marie Skogström i förskolejuryn, Paul Svensson i juryn för matglädjeskola och Christian Hellberg i juryn för seniormatglädje. Dessutom finns tidigare vinnare, branschpersoner som arbetar med matinspiration samt representanter från Arla med.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.