Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Jimmi blev Årets Kock 2016

Om oss

Årets Kock

Branschens utveckling är viktig för Martin & Servera. Årets Kock har länge bidragit till den gastronomiska utvecklingen och det stora intresset för mat bland svenska konsumenter. Därför är vi med och stöttar Årets Kock.
Nyhet

David Lundqvist vann Årets Kock 2018

Nu har Årets Kock 2018 avgjorts, det som även kallas SM i professionell matlagning. Med ett nytt tävlingsupplägg där flera olika moment, totalt tio stycken, ingick var tävlingen hårdare och jämnare än någon gång tidigare. När vinnaren skulle utses på lördagseftermiddagen stod det klart att ett enda poäng skiljde ettan och tvåan åt.
Inspiration

Finalen av Årets Kock 2017

Torsdagen den 2 februari 2017 gjorde åtta kockar upp på Malmö Arena om den eftertraktade titeln Årets Kock 2017 i det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning.
Jimmi Eriksson från Lilla Ego i Stockholm fick som segrare kliva upp på scenen och ta emot Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj från H. K. H. Prins Carl Philip.

Morgonen inleddes med att David Lundqvist från Gute Grill & Bar i Stockholm klev in i sitt kök. Redan tio minuter senare fick han sällskap i köket bredvid och en timme och tio minuter senare var alla åtta finalister på plats.

Sist ut inför den stora publiken i Annexet var Jonas Karlsson från Noga Matstudio i Stockholm. Men med ett lugn tog han tävlingsköket i anspråk och började systematiskt arbeta efter sitt välrepeterade schema.

Fisk och krabba presenterades på ett löpande band

Tio minuter över tolv var det dags för den första rätten att presenteras för juryn, David presenterade en vacker tallrik som föll juryn i smaken. Tio minuter senare var det dags för nästa tävlande.

Upp till Jurybordet kom den yngsta kocken i finalfältet (född 1994), Jonathan Kasche från Lilla Ego i Stockholm. Lilla Ego som, med sin begränsade personalstyrka, lyckats få med tre kockar till final. Har det någon betydelse att ägarna är Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008 och Daniel Räms, Årets Kock 2013?
Juryn fick fortsätta att smaka på Lilla Egos stora smaker när Manfred Nilsson presenterade sin rätt.

Johan Backeus från Aveqia var näst på tur att servera juryn sin version av hälleflundra och kungskrabba. Johan som med sin stora erfarenhet av tävlingssammanhang såg ut att njuta av uppgiften.

Svensk rådjurssadel

Efter att juryn fått prova ytterligare fyra rätter var det dags att byta huvudråvara. Fisk och kungskrabban lades åt sidan till förmån för den svenska rådjurssadeln från Tvärskogs Vilt och Martin & Serveras dotterbolag Fällmans Kött.

I samma ordning som första tävlingsrätten presenterades även den andra.
Efter att David, Jonathan, Manfred och Johan hade presenterat sina rätter var det dags för Lilla Egos sista representant, Jimmi Eriksson. Med lugnet i behåll, i alla fall som det såg ut för oss i publiken, trancherade han köttet framför den intresserade juryn. Visste han redan då att han skulle ansluta till sina kollegor på Lilla Ego som tredje kocken att ta hem titeln Årets Kock?

Rutin räcker långt

Dags sedan för Fredrik Andersson, veteranen från Gothia Towers i Göteborg och medlem i Svenska Kocklandslaget. Som fick en black out under semifinalen och inte alls trodde på en finalplats. Men där ser vi vad rutin kan medföra. Även om han själv då inte visste vad han gjorde, så tyckte juryn att det räckte hela vägen fram till final.

Daniel Müllern, en av de mest kända kockarna i finalen, kanske inte bara för sin seger i tv-programmet köksmästarna utan även för sina många tävlingsmeriter såg säker ut när han presenterade sin sista rätt.

Daniel var även den kock som flest trodde skulle ta hem segern när Martin & Servera hade sin interna omröstning inför finalen.

Sista rätten presenterades av Jonas Karlsson, nykomlingen i tävlingssammanhang. Den nu troligtvis ganska mätta juryn fick smaka hans spännande tolkning av den andra tävlingsrätten.

En kort, men väldigt lång väntan

För oss i publiken, som nu kunde passa på att mingla och besöka de olika utställarna var väntan på prisutdelningen. Men för kockarna som i flera timmar hade gått och väntat på att få komma upp på scenen kan vi förstå att det var en utdragen process.

Men så var det äntligen dags. Hela juryn och alla kockar tog plats på scenen. Det här är en sådan tävling då brons och silvermedaljen sällan uppskattas så mycket som den kanske skulle göra vid andra stora tävlingar.

När de tävlingsinriktade kockarna får höra sitt namn i samband med andra eller tredjeplatsen har ju drömmarna om guldet gått förlorat. Men i våra ögon är det enormt stor bedrift, att inte bara ta sig till final, utan även vara en av Sveriges tre bästa kockar.

Så extra stort grattis Johan Backeus till silvret och David Lundqvist till bronset.
Störst grattis går självklart till årets vinnare Jimmi Eriksson!

Foto: Per Erik Berglund

Vägen till finalen

Vägen till finalen startade med mängder av inskickade recept från kockar över hela landet. Det fortsatte med att en jury bedömde och poängsatte de anonyma recepten och därefter gick 40 tävlingsbidrag vidare.

I oktober hölls en uttagning på Globens Hotell- och Restaurangskola i Stockholm där de 40 tävlande som gått vidare lagade upp sitt inskickade tävlingsbidrag för en jury. Även vid denna uttagning var de tävlande anonyma för juryn. Juryn smakade och poängbedömde alla 40 tävlingsbidrag individuellt. Från uttagningen utsågs 18 kockar som gick vidare till semifinal.

Därefter hölls två semifinaler den 11 respektive 17 november och de åtta kockar som gjorde upp i finalen var:

  • Fredrik Andersson, Gothia Towers, Göteborg
  • Johan Backeus, Aveqia, Stockholm
  • Jimmi Eriksson, Lilla Ego, Stockholm
  • Jonas Karlsson, Noga Matstudio, Stockholm
  • Jonathan Kasche, Lilla Ego, Stockholm
  • David Lundqvist, Gute Grill & Bar, Stockholm
  • Daniel Müllern, Ystad Saltsjöbad, Ystad
  • Manfred Nilsson, Lilla Ego, Stockholm

Regler under tävlingen

Under själva finalen tar den tävlande tar själv med sig samtliga råvaror förutom huvudråvarorna, som i år var kungskrabba och hälleflundra till tävlingsrätt nummer ett och rådjurssadel till tävlingsrätt nummer två.

Det enda som får vara förberett innan själva tävlingsstarten och tas med färdig är fond, inte en färdig sås, detta kontrollerar metodjuryn. I övrigt får inget vara förberett eller tillagat i förväg. Inget får vara hackat, skalat, malet eller på något annat sätt förberett

Hälleflundra, kungskrabba och rådjurssadel

Huvudråvara i tävlingsuppgift 1

Odlad norsk hälleflundra och norsk kungskrabba var huvudråvara till tävlingsuppgift ett. På tallrikarna som serverades skulle den färdiga vikten av huvudråvaran, om minst 100 gram, bestå av 50 % hälleflundra och 50 % kungskrabba.

Huvudråvara till tävlingsuppgift 2

Den andra rättens huvudråvara var svensk rådjurssadel och 50 procent av det som presenterades på tallriken skulle bestå av grönsaker som balanserar proteinet. Rådjurssadeln skulle tillagas urbenad eller på ben. Vid serveringen serverades köttet som ett helt stycke, på fat och trancherades därefter framför juryn innan rätten lades på tallrik.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.