Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Att bli diplomerad kökschef - Ästad vingård
Inspiration

Att bli diplomerad kökschef - Ästad vingård

GastroMerit

Vill du också diplomeras?

Visste du att vi har terminsutbildningar? Hos oss kan du bli diplomerad kökschef, sommelier och Restaurant Manager.

Om Ästad vingård och Logen

Ästad vingård är ett generationsföretag och drivs just nu av tredje generationen som vingård. Inriktningen har ändrats från mjölkproduktion och gårdsverksamhet till att förmedla en förstaklassig upplevelse med mat och vin i fokus. Sinnenas spa är hett eftertraktat och huvudrestaurangen Äng stoltserar med en Michelinstjärna och 18-rätters avsmakningsmeny. Logen, Äng och Smakbaren kompletterar varandra.

Alla besöker Logen, säger Caroline. Vi har 150 sittplatser och serverar genuin och lantlig frukost, lunch och middag. Vårt koncept är en avslappnad, hemma-hos-känsla. Vi har höga smaker och gör det inte så komplicerat. Det märks från atmosfären till tallriken. Ästad Vingård är en av Sveriges största vingårdar.
Vingård, i Sverige? Hur går det?

Vi odlar ekologiska druvor och gör egna viner, till största delen mousserande enligt traditionell metod med andrajäsning på flaska. Druvorna odlas på en inlandsodling i Ästad och en kustodling i Morup. Vi utbildar all personal om vinet oavsett avdelning, alla ska kunna svara på gästernas frågor. Det är otroligt roligt och det gör oss till en unik arbetsplats. Många söker sig till oss av den anledningen.

Våra gäster är intresserade av mat och vin och det är en kul utmaning att få in vinet i menyerna. Varför inte ha en sås gjord på Ästads vin? Det är en bra story.

"Jag har fått rätt förutsättningar att bli en bättre chef."

Caroline Salminen
I höstas ramlade ett gäng förväntansfulla matproffs in i GastroMerits kurslokaler. Alla med ambitionen att bli  diplomerade kökschefer efter en termin av djupdykningar i affärsstrategier, sälj och rekrytering.

Vi har tagit pulsen på restaurang Logens Caroline Salminen och Eric Håkansson på resan till att bli diplomerade kökschefer.

Utbildningen har precis dragit igång, hur har det varit än så länge?

Bra! Första dagen på utbildningen gav jag en wakeup-call till hela gruppen, berättar Caroline. Vi pratar mycket om hållbarhet - men glömmer människans hållbarhet i branschen. Jag har under mina 15 år tolererat mycket och slitit i timmar utan rast och sammanhängande ledighet. Som arbetsgivare måste vi skapa förutsättningar för anställda att jobba i branschen hela livet. Vi ska jobba enligt konstens alla regler, med semester och korrekt vila. Många missar att tänka i de banorna, men det är precis så det ska vara.

Eric fyller i: det är tyvärr en rätt macho bransch. Det är status att jobba mycket och sent. Det funkar inte i längden och går ut över exempelvis de med familj. Det smittar av sig när alla mår bra. På Ästad har vi lyckats behålla personal i många år, det är otroligt värdefullt att få den kontinuiteten. Då kan vi lägga tid på andra saker än rekrytering. Och vi blir en unik och välmående arbetsplats. 

Vad är ert första intryck av de andra kursdeltagarna?

Det är en bra bredd på kursdeltagarna, menar båda. Här är allt från krogar och hotell till äldreomsorgen och skolan representerade. Alla kommer att få koppla utbildningen till sin verksamhet.
Vi pratar om vikten av att ha en tydlig affärsidé som förmedlas i alla led av organisationen. Vi kommer att få bra utbyte av varandra.

Vad tycker ni om att er arbetsgivare väljer att skicka er båda på utbildningen?

För mig är det ett tecken på att Ästad vingård har ambitioner, säger Erik. De satsar på sin personal och vet att det är viktigt att vårda och vidareutbilda sin personal. Hittar man en stjärna - då ska man satsa på den. Att skicka oss på den här utbildningen är ett sätt att ligga i framkant i framtiden. Jag blir väldigt motiverad av det.

Det är en stor fördel att vi är två personer från samma företag som går samma utbildning, menar Caroline. Vi har varandra att bolla med, trots att vi inte jobbar med samma saker i vardagen. Vi kommer kunna knyta ihop säcken tillsammans.

Efter examinationen i januari pratar vi med Caroline igen. Blev terminen som ni hade tänkt er?

Absolut. Vi har väldigt tydligt kunnat se våra styrkor och brister i det vi gör idag. Helhetsbilden av företaget är det viktigaste som tagit form. Innan såg vi möjligheter och utmaningar per avdelning, nu är det fördjupat på alla plan i verksamheten.

Caroline berättar att hon insett vad hon själv behöver utveckla som ledare samt vikten av att kunna rannsaka sig själv.
Dessutom att det är skillnad mellan att vara ledare och chef. En ledare säkerställer kvaliteten i den dagliga driften, men i ett välutvecklat chefsskap behöver man vara närvarande, ha uppföljningssamtal och följa medarbetares personliga kompetensutveckling. Där säger Caroline att hon har brustit och kommer att förbättra sig. 

Tack vare att min arbetsgivare har skickat mig på utbildningen så har jag fått rätt förutsättningar att kunna bli en ännu bättre chef. På så vis får vi bättre kompetensförsörjning och kan sikta på långsiktiga och nöjda anställda.

Vad skulle du rekommendera till kommande deltagare?

Investera i den här tiden! Allt handlar om hur du själv lägger upp det och tar tillvara på möjligheten. Gör allt i direkt anslutning till kurserna, som att göra tillhörande uppgifter. Inse att det finns vettiga saker att hämta från varje kursblock, även om kursledare fokuserar på exempelvis à la carte så betyder det inte att det inte funkar att ta valda delar till en verksamhet inom offentlig sektor.

I slutändan får du inga betyg, men har du viljan att lära dig kommer det ge direkt effekt i din verksamhet och för din framtid.

Se våra diplomutbildningar

GastroMerit

GastroMerits diplomutbildningar – Unika för branschen

Vi erbjuder tre omtyckta och professionella diplomutbildningar: diplomerad kökschef, diplomerad Restaurant Manager och sommelier.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.