Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Härryda kommun mot nya mål för minskat svinn

Hållbarhet

Utmaningen – Martin & Serveras hållbarhetstävling

Sedan 2011 har vi varje år anordnat en tävling för våra kunder och leverantörer. Genom den vill vi lyfta viktiga frågor inom hållbarhet och ansvar samt inspirera till förbättringar. Tidigare tävlingar har rört frågor som mångfald, vegetarisk mat och minskat matsvinn.
Temat för Martin & Servera tävling Utmaningen 2018 var Minska matsvinnet. Årets tävling genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor, en för verksamheter i offentlig sektor. Vinnaren i den offentliga klassen blev Härryda kommun. Möt Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare för måltidsservice på kommunen, som inspirerar i svinnfrågan.

Härryda kommun ligger utanför Göteborg och rollen som miljöutvecklare på kommunen handlar om att bevaka hållbarhetsfrågor. Att centralt arbeta med frågor som matsvinn för kommunens alla enheter som skolor och äldreboenden är ett av alla uppdrag.

 

”Det känns galet bra att vinna! Jag sätter bollen i rullning, men det är mina fantastiska kollegor i köken som kommer med alla idéer. Jag är framför allt oerhört glad över att få åka till dem och säga: ”Titta här, vi vann. Det betyder att du, du och vi tillsammans har åstadkommit något.” Ibland harvar vi, men det är värt det. Vinsten visar att vi är på helt rätt väg. Mycket handlar om att vända frågan till något roligt och jag tycker att vi lyckats göra det till en sport i positiv bemärkelse att tänka till”, säger Anna.

Ni har kommit långt i frågan, har du något tips för verksamheter som vill ta tag i arbetet med matsvinn?

”Att börja i andra änden: Tänka före och ha målsättningen att inte få råvaror över. Om det blir över är det viktig att ha en plan, men lägg krutet på hur mycket som behöver produceras och inte på vad som händer om det blir över. Jag tror också att en nyckel är att förklara för medarbetare och elever varför matsvinnsfrågan är viktig. Att uppmuntra kreativa människor till att bli påminda vad vi håller på med när vi slänger så stora mängder mat, istället för att tjata. Det handlar om att se det från synvinkeln att vi måste ta hand om jorden. Häftigast av allt är att alla kan göra skillnad och det ger effekt från dag ett, utan investeringar”, säger Anna.

 

Målsättningen är att år 2020 ha minskat matsvinnet med 20 procent. För att nå dit kommer prispengarna att användas till en föreläsningsdag, workshop eller kickoff.

 

”Vi är på god väg mot målet, men sedan ska vi ta nya tag och det blir såklart svårare när det inte finns lika mycket att ta av. Nu har alla medarbetare lyssnat på mig i flera år och med prispengarna vill jag att alla får ytterligare en knuff i ryggen genom inspiration. Vi är på plats på GastroNord och de medarbetare som är med har som uppdrag att spana efter något de tycker känns nytt och kul att fördjupa sig inom”, säger Anna.

Motiveringen:

”Att sammanfatta Härryda Kommuns alla åtgärder för minskat matsvinn är en utmaning. De har nämligen gjort så mycket. Framför allt har de tänkt. De identifierade brist på medvetenhet om problemet matsvinn som ett kommunikationsproblem och satte in åtgärder. De har sett att ju närmare gästen maten lagas, desto mindre svinn uppstår, så nu får alla nya skolor tillagningskök. I köken har slentrianmässigt släng blivit till kreativt tänk om hur råvaror kan nyttjas till max. Till och med gurkskalen torkas och blir pulver för smaksättning. Mottagningsköken har numera ett krispaket att ta till om maten inte räcker, i stället för att alla beställer lite extra för säkerhets skull”.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.