Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Leveranser i plastfria rullburar till Coor

Facility management-leverantören Coor är en av Martin & Serveras största kunder och inte minst en given samarbetspartner i arbetet för en hållbar framtid. För Ann-Charlott Sjöqvist, förändringsledare i hållbarhet på Coor, var det en ickefråga att gå över till leveranser i plastfria rullburar.

Det var när Ann-Charlott Sjöqvist öppnade flödet på Linkedin som hon såg att Nordic Choice Hotels fick leveranser i rullburar utan plast runt från Grönsakshallen Sorunda. 

 

- Jag kontaktade Grönsakshallen direkt och frågade om vi också fick vara med. Det visade sig att Nordic Choice körde en testperiod i tio veckor, men vi hade inget behov av ett längre test utan var ivriga att rulla ut lösningen till alla våra enheter i Sverige. Kort gick vi igång med detta hos Sorunda och ställde sedan frågan till vår key account manager, Martin, hos Martin & Servera. 

 

När jag blev mött av en gedigen presentation och full styrka förstod jag hur stor och viktig frågan var även för Martin & Servera. Den visade sig också vara komplex eftersom vi får leveranser från fler lager – men i början av juni 2020 gick vi igång i full skala, berättar Ann-Charlott Sjöqvist. 

 

Plastfrågan går att vrida och vända på ur otaliga perspektiv. Inte minst är den flitigt debatterad sedan plastskatter blivit en del av vardagen för krögare såväl som privatpersoner.  

Rullbur

 

- Plast är inte jättedåligt i sig utan det beror på användningsområdet. leveranser ska den skydda råvarorna från fall, kyla och fåglar. Men för oss är det ett onödigt moment eftersom vi aldrig lämnar burarna obevakade eller i kyla. För mig var det en ickefråga. Jag har inte hört något annat än att det fungerar utmärkt, men vi tycker inte heller att det behöver fungera hundraprocentigt hela tiden, säger Ann-Charlott Sjöqvist. 

Att utesluta plasten från rullburarna sparar varje år runt 120 000 meter plast med en vikt på runt 800 kg (baserat på Coors leveranser 2019). 

Det är varken första eller sista gången Martin & Servera och Coor samarbetar för att tillsammans bidra till en hållbarare framtid. När Martin & Serveras plattform Hållbara tillsammans* under hösten 2019 utvecklades var Coor med Ann-Charlott Sjöqvist i spetsen en av testkunderna. 

"Vi behöver hela tiden utmana oss själva och våra samarbetspartners att ta hållbara beslut"

Ann-Charlott Sjöqvist

- Omställningen har gått smidigare än jag trodde och jag är förundrad över att vi inte har utmanat i frågan tidigare. Så mycket som vi har pratat om plastfria restauranger, men inte om plasten runt burarna. Vi behöver hela tiden utmana oss själva och våra leverantörer att ta hållbara beslut. Vad är det för typ av produkter vi beställer? Hur ofta beställer vi? Måste vi verkligen ha den där råvaran som inte är i säsong?, berättar Ann-Charlott Sjöqvist. 

 

Key Accont manager Martin fortsätter: 

 

- Det är roligt med en kund som är proaktiv, menar allvar och går till handling. Nästa steg är en diskussion om hur vi kan hjälpas åt för att skapa mer hållbara leveranser med bland annat optimerade flöden, färre leveransdagar och nattleveranser. Eftersom vi har samma höga målsättning i frågorna gynnar samarbetet både oss och Coor

 

*planerad lansering 2021

 

Om Coor 

 

Coor är en av Nordens ledande facility management-leverantörer, och erbjuder alla tjänster som krävs för att ett företag eller offentlig verksamhet ska fungera bra och effektivt. 

Kunskap

Utfasning av plast i flera steg

Plast är ett bra material på många sätt och vis, det är snarare hur plasten produceras, konsumeras och hanteras som är orsaken till problemen. Vi behöver använda plast smartare, så att plasten inte hamnar som skräp i vår natur och i våra hav. Därför jobbar vi på Martin & Servera med att minska onödig plastanvändning i vårt sortiment.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.