Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Restaurang Koka, Göteborg: Vinnare av Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass matsal

Restaurang Koka, Göteborg: Vinnare av Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass matsal
På Koka jobbar hela teamet med hållbarhet i stort och smått – från kök till matsal. Björn Persson är glad över att restaurangen har utsetts till Årets hållbara utmanare i klassen matsal.

”Jätteroligt att ha vunnit den här klassen i Hållbara utmanare”, säger Björn Persson på restaurang Koka i Göteborg. ”Hållbarhet är viktigt och vi jobbar konsekvent med det trots att det är tuffa pandemitider.”

Hållbarhetsarbetet präglar restaurangen i alla detaljer. I köket är det no waste-tänk som gäller. I matsalen har man skippat stearinljusen och istället installerat dimbar led-belysning som är integrerad i borden.

”Vi har också startat egen vinimport av ekologiska och biodynamiska viner”, säger Björn. ”Tack vare samarbete med en speditör minskar vi antalet transporter och kan nyttja deras lager.”

Björn Persson, Koka.Björn Persson, ägare restaurang Koka i Göteborg.

Grön filosofi

Koka-köket präglas av en grön filosofi. Det är främst fisk och grönsaker på menyn. I princip inget rött kött.

”Någon enstaka gång kanske vi serverar nötkött”, säger Björn. ”Men det är snarare undantag än regel. Vi jobbar också främst med lokala producenter, odlare och uppfödare. Vi är KRAV-certifierade och försöker att alltid ha ett bra miljötänk i alla våra delar av verksamheten.”

Medtagbar meny

Menyerna printas ut före middagen och läggs i bestickslådan som står på borden.

”De flesta gäster vill ju ha med sig menyn hem efter middagen, så det är enklare att den redan är klar. På så vis sparar vi in olika arbetsmoment”, säger Björn.

På grund av reglerna kring coronapandemin kommer de första gästerna redan kl. 16 för att äta sin sjurättersmiddag fram till kl. 20.00.

”I går hade vi fem gäster, ikväll är det sex personer bokade. Det kanske är galet att vi fortfarande har öppet, men vi vill inte säga upp vår personal. Vi hoppas ju fortfarande att det ska vända och vill vara beredda.”

Koka-familjen består även av Björns Bar och restaurang Familjen. Här erbjuder man även matkassar för avhämtning.

”Kokas koncept passar inte riktigt för avhämtning, det är rätter som ska avnjutas här”, säger Björn.

Läs mer:
Restaurang Koka
Facebook
Instagram: @restaurangkoka

"Hållbarhet är viktigt och vi jobbar konsekvent med det trots att det är tuffa pandemitider."

Björn Persson

Vinnare av Årets hållbara utmanare, tävlingsklass matsal

Motivering:

”På Koka har man lyckats skapa en matsal med fina och hållbara material som åldras med värdighet och dessutom är både klimatsmart och bra för arbetsmiljön. Besticklådor infördes och leder till att färre bestick används – och därmed att man inte behöver diska en massa oanvända bestick. Dagliga enkla menyer i besticklådan sparar papper och tryck.”

Läs mer

Inspiration

Stadshusrestauranger, Stockholm: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass disk

100 procent miljömärkta produkter i kem, disk och städ. Det är bara en liten del av Stadshusrestaurangers omfattande miljö- och hållbarhetsarbete. Möt Madeleine Björk, platschef på Stadshusrestauranger.
Inspiration

Agrill, Västerås: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass bar

”Baren och köket har ett kreativt samarbete för att minska matsvinnet. Vår barchef Salar Azizi brinner för de här frågorna och det är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Det är otroligt roligt att vinna den här kategorin”, säger Simon Barhaido, delägare, restaurang Agrill, Västerås.
Inspiration

Sigtunahöjden, Sigtuna: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass kök

”Den här utmärkelsen ger verkligen cred till vårt köksteam”, säger Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare, hotell- och konferensanläggningen Sigtunahöjden.
Inspiration

Bastard Burgers: Hederspris i Årets hållbara utmanare 2020, restaurangkedja

Bastard Burgers kompenserar föräldrapenningen till 100 procent. Syftet är att skapa ökad jämställdhet men också att behålla fler kvinnor i branschen. Möt Simon Wanler, grundare och delägare.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.