Din order- & leveranskalender

Inspiration

Så skapar du en lönsam buffé

  • Buffé
MOR Online

MOR Online – Marknadens bästa restaurangekonomiprogram

Martin & Serveras restaurangekonomiprogram MOR Online ger dig ökad lönsamhet och tid över till annat. Programmet hjälper dig med allt från inventering till kalkylering och prissättning av dina rätter.
GastroMerit

Restaurangekonomi med MOR Online

Vill veta hur du kan påverka din råvarukostnad och få insikt i hur du ska prissätta dina rätter för att få önskad lönsamhet? Den här kursen ger dig grunderna i restaurangekonomi och kalkylering med hjälp av restaurangekonomiprogrammet MOR Online.
Att laga mat till många är en konst – och en ännu större utmaning är att skapa en buffé med lagom mycket av allt på bordet. Det gäller att prioritera och att räkna rätt. Känns det klurigt? Med MOR Online kan du kalkylera din buffé och minska svinnet.

När du lagar mat för en buffé kan du inte göra så mycket av allt som en vanlig portion skulle kräva. Om du lagar en 10-rätters buffé för 50 gäster och ser till att det finns 50 portioner av allt på buffén, skulle du stå med mat för 500 pers. Att skapa en buffé utan svinn kan vara en riktig svår uppgift. Men det är här MOR Online kan hjälpa dig att kalkylera rätt.

Vad är MOR Online?

MOR Online är ett enkelt och tidsbesparande restaurangekonomiprogram som hjälper dig att få kontroll på köksekonomin. I MOR Online kan du arbeta med inventering och kalkylering för att nå ökad lönsamhet i din verksamhet.

Räkna om recept

I vanliga fall brukar 150 gram kött, fisk eller fågel vara lagom per person. Men på buffén drygar du ut med sallader, pajer och bröd, och då räcker 100 gram väl.

En god idé är att servera kött och kyckling uppskuret i tunna skivor. Det ser trevligt ut och gör även så att gästerna inte plockar på sig för mycket. Det är också smart att servera maten på mindre fat, och fylla på efter hand. Den gäst som ställs inför ett enormt berg av mat tenderar att ta för mycket.

Är du orolig för att maten ska ta slut? Satsa i så fall på god och billig ”utfyllnad” som är mättande och enkel att frysa in om det blir rester. Det kan till exempel vara enkla ostpajer i engångsformar, små köttfärsspett och bröd som är mättande. Detta är både prisvärt och enkelt att frysa in igen. Ett annat bra tips är att göra en sallad med rostade, avsvalnade rotfrukter som bas. Denna går visserligen inte att frysa in, men råvarukostnaden är låg och salladen känns matigare än en vanlig grönsallad.

Mat som drygar ut och är bra att ha med på en buffé är sallader, bröd, pasta, konserver på majs och sparris, grönsaker i stavar, ostar, kex, potatis och bönor.

Några snabba tips för buffén

  • En kycklingbröstfilé skuren i tunna skivor räcker gott till tre personer.
  • Det går åt två små köttfärsspett per person, eller tre om de är små.
  • Skär upp dina pajer i 8-10 bitar.
  • När du gör en tomatsallad, beräkna en halv tomat per person. För 50 personer köper du 25 tomater som du hackar och blandar ut med andra salladsingredienser så som örter eller grönsallad.

Buffé med amerikanskt tema

Buffalo wings
Hamburgare med bacon
Halloumispett
Tomatpesto
Varma svarta bönor
Blue cheese dressing
BBQ-sås

Portionsstorlek: 980 g
Kostnad ex moms per person: 83 kr

Recept i MOR Online på hamburgare för 10 personer:

Buffé med asiatiskt tema

Hot wok vegetarisk
Kryddsås till wok
Stekt grönsaksris
Kycklingspett yakitori
Thailändsk kycklingfilé
Bami goreng
Kinesiskt BBQ spjäll

Portionsstorlek: 910 g
Kostnad ex moms per person: 51 kr

Recept på Thailändsk kycklingfilé i MOR Online för 10 personer:

Buffé med italienskt tema

Basilikabiffar
Bönsalsa
Carpaccio
Pastasallad med pesto
Bocconcini alla medici
Fisk piccata
Grillade grönsaker
Mozzarella med tomater
Parmalindad kycklingfile
Saffran- och parmesanrisotto
Panzanellasallad
Olivröra

Portionsstorlek: 980 g
Kostnad ex moms per person: 75 kr

Recept på Bocconcini alla medici i MOR Online för 10 personer:

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader