Din order- & leveranskalender
Välj datum för inventering/prisberäkning

Inspiration

Scenprogram Smak och inspiration Umeå 2018

Event

Smak och inspiration Nolia, Umeå

Välkommen till en inspirerande mässa på Nolia i Umeå. På den här sidan hittar du information om vad vi visar under mässans två dagar. Hoppas att vi ses!
Inspiration

Leverantörer på Smak & inspiration 2018

Här presenterar vi några av våra leverantörer som du kan träffa på Smak & inspiration i Umeå och Stockholm. De är på plats och inspirerar med de senaste trenderna och produkterna.
Recept

Rostas, rotsellericrème med lokal kittost, friterad selleriblast, egen soya och svamp.

Ett inspirerande recept av Lisa Lönner.

Läs mer
Recept

Husmor Lisas egen pastrami på rulle, serveras på grillat surdegsbröd med paprikapesto.

Ett inspirerande recept av Lisa Lönner.

Läs mer
Scenprogrammet under mässans två dagar bjuder bland annat på Magdalena Forsberg, Simon och Emma Laiti, Anders Samuelsson och Nils Albertsson från Gotthards Krog och Edward Blom.

Onsdag 31/10 kl 10:00-17:00 och torsdag 1/11 kl 10:00-16:00

Onsdag 31 oktober

Kl 11.00
Magdalena Forsberg - föreläsningssalen

Efter en lång karriär inom skidskytte har Magdalena Forsberg ställt in siktet på att inspirera dig till att tro på dig själv och nå dina mål. Knepet bakom detta, istället för att låta målen stanna vid drömmar, är att använda just tankens kraft, tänka positivt och att tro på dig själv. Detta budskap ligger Magdalena varmt om hjärtat och hon sprider det med glädje.

 

Kl 12.20
Anders Samuelsson och Nils Albertsson - Gotthards Krog
Anders och Nils är på plats och berättar om samarbetet mellan Gotthards Krog och Martin & Servera i Umeå för att minska matsvinnet. Varje år slängs 120 000 ton mat i svenska restauranger och storkök. Livsmedelsproduktionen är belastande för miljön och att vi då inte använder allt vi producerar bidrar i sig till stora miljöproblem. Samarbete innebär att frukt och grönsaker, som annars skulle blivit svinn, tas till vara.

Kl 13.00
Sommarens torka - hur påverkar det försäljningen av kött? Diskussion med Björn Nilsson, inköpschef Martin & Servera, Maria Forshuvud, Svenskmärkning och Johan Sjöblom, Nyhlén Hugosson 

Här kommer det att föras en diskussion kring vad som hänt samt vilka konsekvenser torkan kan få på både kort och lång sikt. Vad kan vi göra tillsammans? Samtalet pågår samtidigt som en styckare från Nyhlén Hugosson styckar en halv gris på scen. 

Kl 14.00
Lisa Lönner
Lisa driver restaurangen ”Husmor Lisa Fine Home Dining” på Resarö i Vaxholm där hon gärna lagar mat på hela råvaran och ofta använder oädla detaljer. Detta kommer hon också bjuda smakprover på. Vi kommer även att prata om det kvinnliga kocknätverket TakeOver, som Lisa driver.

Kl 15.00
Bryggverket

Bryggverket är ett litet bryggeri som startade hemma i köket, utanför Umeå. Albin kommer att berätta mer om hur de hittar inspiration till att leka med ingredienser och hela tiden förnya sig. 
Kom, lyssna och framförallt – smaka!


Kl 15.45
Simon och Emma Laiti – Hemmagastronomi

För tio år sedan skapade Simon och Emma tillsammans restaurangen Hemmagastronomi i Luleå.
Hemmagastronomi har gjort en resa under den här tiden som började med upplevelsekvällar och matlagningskurser. Efter fem år var det dags att förnya och då byggde de till en matbar. Nyligen blev ett 100 kvadratmeter stort bageri klart i lokalen bredvid. För dem handlar det om att alltid vilja bli bättre och att vidareutvecklas.
Kom till inspirationsscenen och lyssna på deras resa och testa deras mat.  


Kl 16.15
Skärvångens bymejeri

I Skärvången, en liten fjällnära by i nordvästra Jämtland, hittar vi Bymejeriet som specialiserar sig på att tillverka dessertost av mjölken från byns kor och getter.
Tor och Roland Norrman som driver bymejeriet kommer att berätta för oss om hur de producerar sina ostar - och vi kommer också att få smaka!


Torsdag 1 november

Kl 11.00
Kalle Outinen

Outinens potatis finns i ett av världens absolut renaste jordbruks-områden. Råvaran som används till potatisen är till 95% odlad i norr. Där finns det ett mycket gynnsamt klimat med bördig jord och långa, ljusa sommarnätter. Detta ger ett idealiskt växtklimat som tillsammans med minimal användning av bekämpningsmedel ger er en frisk, välsmakande potatis.

Kalle kommer att berätta om denna unika norrländska potatisodling.


Kl 12.00

Peter Lundmark, Skellefteå kommun

Skellefteå kommun har övergått från att producera mat i ett jättekök, Jörnköket (som fortfarande är igång men med mindre verksamhet), till att i nyproducerade kök laga mat från grunden. De har nu två enheter med food courts.

Peter kommer att berätta om deras arbetssätt och vilka fördelar det finns med att laga mat från grunden.


Kl 13.00 - 13.45
Edward Blom

Edward Blom arbetar med mat, dryck och kulturhistoria i olika kombinationer, genom tv, radio, artiklar, böcker och föredrag. Han har haft flera egna tv- och radioserier och dessutom medverkat som gäst och expert på mat-, dryckes- och kulturhistoria i åtskilliga tv-program, som Breaking News med Filip och Fredrik, TV4 Nyhetsmorgon och Pluras jul. Edward kommer på ett underhållande sätt guida oss genom svensk mathistoria.


Kl 14.00
Nazim ImeriNazim Imeri, Kökschef i skolmatsal, berättar och inspirerar kring matlagning i skolkök.


Kl 15.00
Tor Norrman - Skärvångens Bymejeri
I Skärvången, en liten fjällnära by i nordvästra Jämtland, hittar vi Bymejeriet som specialiserar sig på att tillverka dessertost av mjölken från byns kor och getter. 
Tor Norrman som driver bymejeriet kommer att berätta för oss om hur de producerar sina ostar - och vi kommer också att få smaka!

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader