Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Stadshusrestauranger, Stockholm: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass disk

Stadshusrestauranger, Stockholm: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass disk
100 procent miljömärkta produkter i kem, disk och städ. Det är bara en liten del av Stadshusrestaurangers omfattande miljö- och hållbarhetsarbete. Möt Madeleine Björk, platschef på Stadshusrestauranger.

”Vi är jätteglada över att vara vinnare i Årets hållbara utmanare i tävlingsklassen disk. Hållbarhetstänk präglar hela vår verksamhet och restauranggrupp”, säger Madeleine Björk. ”Backoffice-support, som disk, är en viktig del av teamet.”

Stadshusrestauranger använder 100 procent miljömärkta produkter inom kem, disk och städ. ”Det är ett aktivt val som är möjligt tack vare vårt samarbete med Martin & Servera och Diskteknik. Vi har sex riktigt stora diskmaskiner, som jobbar för högtryck när det är normal verksamhet.”

Stadshusrestaurangers nav är företagsevent och banketter, men företaget har även publik verksamhet i Stadshuskällaren där man serverar à la carte och Ragnars Skafferi som serverar lunch.

Madeleine Björk, platschef på Stadshusrestauranger.

Hållbarhet viktig fråga

”Det märks att hållbarhet är en viktig fråga för våra kunder. Många kunder ställer allt högre miljökrav på de varor och tjänster de köper in. Det finns ofta med som en del av upphandlingsunderlag och förfrågningar”, säger Madeleine.

Stadshusrestaurangers vd Maria Stridh har länge varit drivande i nätverket Hållbara restauranger, 2018 vann hon priset Årets Hållbara Eldsjäl.

”Hållbarhet är en naturlig del av vår grundfilosofi och en viktig del även när vi rekryterar medarbetare.”

KRAV-, Svanen- och Kravmärkta

Stadshusrestaurangers bankettverksamhet, Stadshuskällaren och Ragnars Skafferi är KRAV-, Svanenmärkta och Kranmärkta.

”Kranmärkningen innebär att vi väljer svenskt kranvatten framför flaskvatten. Svanenmärkningen visar att vi tar ett helhetsgrepp på miljöarbetet”, säger Madeleine.

Idag är mer än 20 procent av de råvaror Stadshusrestauranger köper in KRAV, ekologiska eller MSC-märkta.

Stadshusrestauranger är även Biogasambassadörer och bidrar till biogas genom matrester från avfallskvarnarna.

”Sedan 2018 drivs också alla restaurangspisarna med biogas”, säger Madeleine.

Samarbetar med Karma

För att minska matsvinnet jobbar företaget, där verksamheten tillåter, med appen Karma, som säljer överbliven mat. Teaterbaren i Kulturhuset, som är en verksamhet i restauranggruppen, utsågs till Årets Karma-restaurang 2019.

”Det är härligt att få ut produkterna till marknaden och inte behöva slänga maten.”  

Pandemins effekter

Den 12 mars 2020 stängdes hela verksamheten på grund av reglerna kring coronapandemin.

”Ja, då stängde vi av alla våra diskmaskiner. Vår verksamhet bygger på stora möten och event och det har ju inte varit möjligt sedan dess”, säger Madeleine. ”Organisationen har krympt med 80 procent, vilket är sorgligt för vi tappar fina medarbetare och bra kompetens.”

Trots allt så försöker man se ljuset i tunneln och vara kreativ när det är dags att återgå till det nya normala.

”Vi är ödmjuka inför utmaningarna och tänker att när det är dags för onboarding, då ska vi vara redo.”

Årets hållbara utmanare, tävlingsklass disk: Stadshusrestauranger, Stockholm

Motivering:

”Stadhusrestauranger serverar Nobelmiddagen och andra små och stora banketter med 100% miljömärkt disk. De servar och underhåller diskmaskinerna regelbundet så att de använder optimalt med vatten, energi och kem och håller längre. Personalen får utbildning i rätt diskhantering för säkerhet, god hygien och diskekonomi. Dessutom används bara miljömärkta produkter för städ, tvätt, personlig hygien och mjukpapper.”

Läs mer om företagets miljöarbete:

http://www.stadshusrestauranger.se/om-oss/miljo/

"Hållbarhet är en naturlig del av vår grundfilosofi och en viktig del även när vi rekryterar medarbetare."

Madeleine Björk
  • Stadshusrestauranger är en del av en företagsgrupp med restauranger, bankettverksamhet och konferensanläggning i välkända byggnader i Sverige. Sedan 2012 ansvarar Stadshusrestauranger Stockholm AB för all restaurang- och bankettverksamhet i Stockholms Stadshus. Det innefattar de två restaurangerna Stadshuskällaren och Ragnars Skafferi samt bankettverksamheten i Blå Hallen och Gyllene Salen. 

 

  • Andra verksamheter inom restauranggruppen är Teaterbaren i Kulturhuset, Stockholm, Mässrestauranger i Stockholm och Malmö, Engsholms Slott på Mörkö med hotell och restaurang samt Great Events Catering på Scandinavian XPO vid Arlanda. Under 2021 öppnar världsutställningen, Expo 2020, i Dubai där verksamheten bedrivs under konceptet Forest Food Hall.

 

  • Restauranggruppen ägs och drivs av systrarna Maria Stridh och Kerstin Johansson samt modern Karin Johansson. Maria Stridh, vd, är tredje generationen i restaurangbranschen.

 

Läs mer om företagen här:

Stadshusrestauranger
Stadshuskällaren
Ragnars Skafferi
Engsholms Slott
Teaterbaren

Läs mer

Inspiration

Agrill, Västerås: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass bar

”Baren och köket har ett kreativt samarbete för att minska matsvinnet. Vår barchef Salar Azizi brinner för de här frågorna och det är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Det är otroligt roligt att vinna den här kategorin”, säger Simon Barhaido, delägare, restaurang Agrill, Västerås.
Inspiration

Restaurang Koka, Göteborg: Vinnare av Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass matsal

På Koka jobbar hela teamet med hållbarhet i stort och smått – från kök till matsal. Björn Persson är glad över att restaurangen har utsetts till Årets hållbara utmanare i klassen matsal.
Inspiration

Sigtunahöjden, Sigtuna: Vinnare i Årets hållbara utmanare 2020, tävlingsklass kök

”Den här utmärkelsen ger verkligen cred till vårt köksteam”, säger Lotta Giesenfeld Boman, vd och ägare, hotell- och konferensanläggningen Sigtunahöjden.
Inspiration

Bastard Burgers: Hederspris i Årets hållbara utmanare 2020, restaurangkedja

Bastard Burgers kompenserar föräldrapenningen till 100 procent. Syftet är att skapa ökad jämställdhet men också att behålla fler kvinnor i branschen. Möt Simon Wanler, grundare och delägare.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.