Din order- & leveranskalender
Inspiration

Terminsstart Kökschefsutbildning

  • Utbildning

Mer information om utbildningen

Den diplomerade kökschefsutbildningen ger dig de verktyg som behövs för att arbeta som kökschef och ta en aktiv del i företagets utveckling. Kreativ ledare för utbildningen är Stefano Catenacci.

Läs mer och boka din plats här.

Höstterminen 2017 hos GastroMerit är nu i full gång. En av diplomutbildningarna som går under hösten är utbildningen till kökschef. Vi har pratat med Stefano Catenacci som är kreativ ledare för utbildningen, om hans tankar och förväntningar inför terminen. Vi pratade också med en av kursdeltagarna, Elin Wiström, för att höra hur hon tänkte under utbildningens första dag.

Stefano, varför ska man gå utbildningen till kökschef hos GastroMerit?

Jag är självlärd, men önskar själv att jag hade gått en sådan här utbildning. Det är en termin där man fyller på med kompetens som är väldigt viktig att ha med sig.

Är det någon av utbildningens olika delar som du brinner lite extra för?

Ledarskapet. Vi behöver lyfta branschen och skapa förutsättningar för att unga människor ska vilja jobba på restaurang. Då är det viktigt att börja i ledarskapet och skapa en attraktiv arbetsplats med schysta värderingar där medarbetare har möjlighet att utvecklas.

Självklart är även maten en stor del – som i "Mat och dryck i kombination". Allt handlar om att få till giftermålet mellan mat och dryck och därmed kunna skapa en helhetsupplevelse för gästen. Jag utbildade mig själv till sommelier 1999 för att ha den kompetensen.

Något som jag också tycker är viktigt är att man under utbildningen lär sig att motivera och coacha medarbetare, att få dem att inte ge upp, ge det lilla extra och vilja stanna kvar. Det kommer jag själv att prata mycket om.

Vad är det för personer som går utbildningen den här terminen?

Det är väldigt blandat i både åldrar och bakgrund. Många är unga. Folk har kommit hit från Växjö, Skövde och Västkusten, bland annat. Flera deltagare har varit kökschefer under många år och även drivit egen verksamhet.

Varför har utbildningen störst fokus på ledarskap, ekonomi, revenue och köksekonomi?

Det är helt enkelt de delarna som många glömmer bort. Många går från kock till kökschef men saknar kunskaper inom dessa ämnen.

Idag vill alla bli tv-kockar och stjärnkockar. Men i slutändan handlar det om att driva en egen verksamhet och få den att gå runt, och då måste man ha gröna siffror. Det får man inte genom att "rock n' rolla".

Vad vill du att kursarna ska känna under utbildningen och ta med sig?

Självklart ska de få med sig många nyttiga verktyg hem så att de kan bli ännu bättre ledare och kökschefer. Jag vill även att de ska ha roligt och brinna för att lära!

Jag var själv med om en stroke nyligen, så jag vet vad jag pratar om. Att ha roligt, ha trevligt och kunna njuta av vardagen är otroligt viktigt. Jag vill både att de ska uppfyllas av den känslan själva och kunna förmedla glädjen vidare till sina gäster.

"Jag är självlärd, men önskar själv att jag hade gått en sådan här utbildning. Det är en termin där man fyller på med kompetens som är väldigt viktig att ha med sig."

Stefano Catenacci

Elin Wiström ger sina tankar under första skoldagen

Vad har du för förväntningar på utbildningen till kökschef?

Jag har jobbat 20 år i branschen men har aldrig gått en ordentlig utbildning i ledarskap. Jag hoppas att det jag lär mig här kommer underlätta för mig under resten av karriären.

Är det ditt eget initiativ att gå utbildningen?

Det är min nya chef på jobbet som tyckte att det här vore en bra utbildning för mig att gå. Jag har länge velat gå just den här utbildningen så det känns roligt att jag äntligen får möjligheten!

Jobbar du i en kökschefsroll idag?

Jag är kock och jobbar på Nacka Catering. Det är ingen restaurang, men vi lagar mat till bland annat sjukhus, gör cateringuppdrag och driver en festvåning i gamla Lavalhallen. I teamet så är vi fyra personer så jag har en del ledarskap i min roll idag, men vill gärna utveckla det.

Vilket ämne ser du mest fram emot?

Det är helt klart ledarskap, vilket är det jag brinner för. Ekonomidelarna är jag lite orolig för!

Läs mer
Sidladdning pågår, redo om
Loader