Din order- & leveranskalender

Inspiration

K-märkt: 6 steg för att motverka matsvinn

Initiativtagarna till K-Märkt, Hanna Normark, Jens Dolk och Daniel Roos Initiativtagarna till K-Märkt, Hanna Normark, Jens Dolk och Daniel Roos
Kan man driva en lunchrestaurang där gästerna inte vet vad de ska äta? Där kockarna inte vet vad de ska laga? Kan lunchbuffén serveras bak och fram? Kan gästerna betala efter så mycket som de tar för sig? Svaret visste de inte vid starten, men idag svarar de ja på alla punkter.

K-märkt startade upp i september 2014 med sin lunchkrog i Garnisonen på Östermalm i Stockholm. Bakom K-märkt står en kock, en konditor och en kypare: Hanna Normark, Daniel Roos och Jens Dolk. Tre skilda kompetenser som kompletterar varandra och skapar ett starkt erbjudande.

Sedan starten har verksamheten hunnit växa till att omfatta tre ställen i Stockholm; vid Garnisonen, på Mäster Samuelsgatan och på Teatern i köpcentret Ringen. Totalt består personalstyrkan av 49 matentusiaster som har några gemensamma nämnare – passionen för fantastiska råvaror, det kreativa sinnet och vetskapen om att det går att påverka matsvinnet. Inte bara lite, utan mycket!

K-märkt jobbar i sex led för minskat matsvinn:

  1. Råvarorna köps in "på natten", när alla andra krogar redan köpt sitt.
  2. Det finns inga menyer eller löften – gästerna vet inte på förhand vad de kommer få äta.
  3. Maten lagas så att kockarna har koll på gästtillströmning.
  4. Maten kostar 28 kr/hg och allt kostar samma sak, sallad som oxfilé.
  5. Serveringen sker baklänges med det gröna först och proteinet sist.
  6. Kockarna är kreativa och lagar à la minute i en köksbar.

Vinnare av Martin & Serveras utmaning 2017

Varje år genomför vi på Martin & Servera en hållbarhetstävling som vi döpt till Utmaningen. "Hållbara idéer" var temat för Utmaningen 2017, där K-märkts bidrag blev den självklara vinnaren i tävlingskategorin Privat verksamhet. Bidraget beskrev hur K-märkt jobbar för att motverka matsvinn.

Vi ville veta mer om detta spännande arbete och kontaktade därför Jens Dolk, vinkyparen i K-märkt-trion, välkänd mat- och vininspiratör med femton år i restaurangbranschen i bagaget.

Grattis till vinsten! Hur känns det att ta hem detta?
"Det känns såklart jätteroligt! Det här är sådant man blir sporrad av och som driver en vidare i det här konstiga som vi gör. Det här är det första priset som vi får för K-märkt, så vi är väldigt tacksamma."

När ni startade K-märkt i september 2014, var hållbarhetsarbetet hela strategin och något som skulle genomsyra verksamheten?
"Både ja och nej. Vi satte oss inte ner och tänkte: Hur ska vi skapa en hållbar restaurang? Alla vi som driver K-märkt kommer från finkrogen och är vana vid att jobba med de allra bästa råvarorna. Att driva lunchkrog däremot, det är en helt annan utmaning. Jämfört med att köpa in de bästa råvarorna och sedan sätta priset, så är lunchgästen inte beredd att betala mer än runt hundralappen. När gästen beslutar vad det ska kosta så måste man jobba på helt annat sätt. Vi började spåna kring hur vi ska kunna laga lunchmat med bra råvaror. Frågeställningen blev: Hur ska vi göra Sveriges bästa bricklunch, utan bricka?"

Hur går inköpen till?
"I början var det vi som fick ringa runt och jaga. Vi ringde er, Fällmans, Sorunda och massa andra leverantörer som vi känner. Vi gjorde allt för att hitta de bästa råvarorna till det bästa priset. Tänk till exempel att det är sommar och har varit en regnig helg. Det finns massor av tvåpack med majs, men leverantören har inte fått sålt så mycket som de tänkt, för att det varit regn och folk har inte grillat. Då har vi ett läge där vi kan köpa bra råvara till billig peng. Eller så är det en fågelleverantör som har sextio vaktlar över där datumet snart går ut. Vaktel som är fint och väldigt dyrt – men då kommer vi runt det för att vi kan köpa råvaror med kort datum. Anledningen till att vi kan det är ju att vi inte lovar något på vår meny. En gäst som kommer till oss vet aldrig vad den kommer att få. Ena dagen vaktel, andra dagen är det något annat."

Har det blivit ombytta roller nu, att det är ni som blir uppringda?
"Ja, nu behöver vi inte jaga lika mycket längre. Vi har byggt oss ett namn och istället är det säljarna som ringer till oss och undrar om vi vill köpa det som de har över. Vi brukar säga att vi köper på natten, när alla andra kunder har köpt sitt. Det är inte alltid på natten, men ibland är det så. Vi köper också vid frysrensningar. Det finns regler som säger att något som legat i frysen i tolv månader måste kasseras, även om det inte är dåligt. Sådant köper vi. Vi kommer också ner i pris genom att köpa mixade pallar. Det kan vara fula produkter, sådant det finns för mycket av – helt enkelt det som andra inte vill ha. För oss får säsong och tillgång styra. En del tror att vi lagar mat på gammal mat. Men så är det inte. Vi lagar mat på sådana råvaror som, om vi inte köpte dem och lagade mat på dem – ja, hade blivit gamla och behövt slängas."

Även om ni inte lovar något, och inte har någon meny, finns det en tanke kring vad som alltid ska finnas med på buffén?
"Absolut. Det ska alltid finnas tre olika proteinkällor att välja bland. Sedan så har vi väldigt mycket grönsaker. Men, vi serverar dem inte bara som de är, utan det ska vara tillagade och smaksatta gröna rätter. Hos oss äter gästerna buffén baklänges. Först tar man allt det gröna, och på slutet kommer proteinet."

Hur sätter ni vad som ska finnas på buffén? Är det ett gemensamt kreativt arbete efter att inköpen har gjorts?
"Varje morgon klockan 06:30 har vi gemensam brainstorming. Då samlas vi och diskuterar – det här har vi, det här har kommit, och det här kommer in senare. Ofta är det så att vi inte har så mycket av allt. Det vi har räcker inte till 600 lunchgäster, utan det som finns byts verkligen timme för timme. Det gör att personalen som jobbar hos oss måste vara kreativ och gilla att tänka nytt!"

Vem kommer med flest idéer?
"Alla i köket har idéer och vi hjälps åt. Men det största ansvaret tar såklart Hanna som är vår köksmästare, och Johan P som är vår Sous-chef. De som jobbar hos oss har olika ansvarsområden. Någon jobbar med det varma, någon med det gröna. Det gör att man tar kreativt ansvar för sitt område och funderar på hur man kan göra det bästa av de råvarorna som kommit in för dagen. Det är högt i tak och det finns mycket experimentlust!"

Vad får ni för reaktioner från gästerna?
"I början fick vi väldigt mycket frågor. Var hittar jag menyn på er hemsida? Varför kan jag inte se menyn på Instagram? Vi fick förklara att det inte går för att det vi serverar byts för varje timme. Då skulle vi behöva någon på heltid som bara jobbade med sociala medier. Nu är det många som känner till oss och har hört talas om konceptet, så det är inte lika mycket frågor nu som det var vid öppningen 2014."

Tror du att ert koncept kan fungera på andra platser?
"Jag tror att det hade varit svårare för oss att ha ett mer centralt läge där det inte är lika mycket stammisar. Nu har vi våra ställen där det är mycket kontor och återkommande gäster varje dag. Vi har väldigt mycket stammisar hos oss som gillar konceptet. När de tar med sig en ny gäst så har de redan förklarat upplägget. Det tar också lite tid att trimma in hur mycket man behöver ta för att bli mätt och nöjd. Man betalar utifrån vad maten väger, så det är också något som kan vara ovant första gången."

Vill du veta mer om K-märkt?

På takterrassen till restaurangen i Garnisonen öppnade "Be urban" sommaren 2017. Det är en stor trädgård med odlingsland, en ny naturlig samarbetspartner för K-märkt som gör att de kan ha egna odlingar på taket. K-märkt har också en egen köksträdgård på Garnisonens tak – urban farming mitt i betongen.

www.kmarkt.se kan du läsa mer om verksamheten. Förutom lunchservering har K-märkt ofta kvällsevenemang och fester i sina lokaler. De har även ett eget pâtisserie och bageri, samt en matverkstad där de producerar hantverksmässig mat till andra restauranger.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader