Din order- & leveranskalender

Kunskap

Från Sverige är en ny frivillig märkning för svenska livsmedel

Den nya frivilliga ursprungsmärkningen "Från Sverige" används för att märka svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter.

Det var i februari 2016 som den nya märkningen Från Sverige lanserades. Svenska livsmedelsföretag känner av den ständigt ökade efterfrågan av svenska livsmedelsprodukter det nya märket är ett sätt att möta trenden.

Märket går i den svenska flaggans färger; blått och gult. Den nya märkningen är mycket lik det gamla märket "Svenskt kött", så konsumenterna kommer att känna igen sig.

Märkningen "Svenskt kött" fasas ut under årsskiftet 2016/2017 och istället märks kött och charkuterier med märket "Kött från Sverige".

Kriterier för märkning

För att få använda märkningen "Från Sverige" måste följande kriterier vara uppfyllda:

  • Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.
  • Odling ska ha skett i Sverige.
  • All förädling och packning ska ske i Sverige.
  • I produkter med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 procent av färdigvaran vara svenskt (vatten räknas inte).
  • Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 procent svensk, även som ingrediens i en produkt.

För kött och charkuterier som produceras i Sverige används istället märkningen "Kött från Sverige". I korv och leverpastej, eller andra sammansatta produkter, ska köttet vara 100 % svenskt och den totala andelen svenska råvaror ska vara minst 75 %.
fransverige.se kan du läsa om definitionen av råvara och sammansatt produkt.

Ansökan

De företag som vill använda märkningen måste ansöka om licens hos Svenskmärkning AB, ett bolag som bildats av Livsmedelsföretagen LI, Svensk Dagligvaruhandel och LRF, för att sköta märkningen. Förutom att Svenskmärkning AB äger märket "Från Sverige" så arbetar de även med förvaltning och kontroll av användningen.

Märket i Martin & Serveras sortiment

Bland märkesanvändarna återfinns flera av Martin & Serveras leverantörer, bland annat Atria, Findus, Hälsingestintan, Kockens, Kronägg och KH Scan. Flera artiklar i Martin & Serveras eget sortiment bär också märket.

Därför ska du välja svenskt kött

I Sverige har vi...

  • Världens mest omfattande djurskyddslag.
  • EU:s lägsta antibiotikaanvändning.
  • Lagstadgat krav på utrymme och djurskötsel som sträcker sig över EU-nivå.
  • Sommarbete för kor, får och lamm.
  • Öppna landskap där många arter av växter, fåglar och insekter kan leva.

Genom att välja svenskt kött stödjer du förutom god djurhållning det som är lokalt producerat. Du är även med och stöttar en levande svensk landsbygd, vilket i sin tur bidrar till ökade arbetstillfällen i Sverige. Du bidrar också till resursklokt användande av hela djuret.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader