Din order- & leveranskalender

Kunskap

Olivolja: Det gröna guldet

Olivolja är en vegetabilisk olja med en unik smak, som kan vara allt i från fruktig och pepprig till relativt neutral. Den framställs ur frukterna från olivträdet. Det finns mer än 300 olika sorters oliver, merparten av världens olivträd finns runt Medelhavet, främst i Spanien, Grekland och Italien.

Olivträdet har en medellivslängd på 700-800 år men vissa träd kan bli upp till 3 000 år gamla. Det ger skörd redan efter 5-6 år men har sin höjdpunkt vid 50-150 års ålder då den ger 20-30 kg frukt per år. Olivträdets blommor är små och vita, eftersom de saknar nektar pollineras de inte av insekter utan med vindens hjälp.

Kvalitet

Oljans kvalitet beror i hög grad på olivträdets sort. Oliverna mognar beroende på trädens läge och årets betingelser som värme, kyla, fukt och torka. Skörden sker mellan oktober och februari, traditionellt plockas oliver för hand eller genom att försiktigt ruskas ner från kvistarna.

Skördetid

Oliverna skördas vid olika mognadsgrad och blandas med olika ursprung för att få fram olika smakkaraktärer. Efter skörden är det viktigt att snabbt pressa oliverna till olja för att behålla fräschör och kvalitet. Till 1 liter olivolja behövs det cirka 5 000 oliver (cirka 5 kg). Den första pressningen ger den bästa oljan, den så kallade "extra jungfruolja" (extra virgin oil).

Förvaring

Olivolja förvaras bäst mörkt och svalt (cirka 15 grader) och det gäller både öppnade och oöppnade flaskor. Vid lägre temperatur kan oljan bli grumlig vilket är fruktvaxer och fett som bildar små klumpar och bildar en vit fällning. Oljan går att använda och återfår sin konsistens om den får stå i rumstemperatur en stund. I Sverige förbrukar vi några liter olivolja per person och år, i vissa medelhavsländer är det närmar 30 liter per person och år.

Vid provsmakning bör olivolja vara runt 25 grader. Ett proffs tittar först på konsistensen, det vill säga hur trögflytande den är, ju mer trögflytande, desto bättre. Det är olivernas mognadsgrad och kvalitet som styr detta. Därefter doftar man för att känna fräschör och aromintensitet. Smaken provas genom att ta några droppar på tungan.

Läs mer

Vänta kvar, din sida laddas.

Loader