Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Barilla tipsar: så kokar du pastan på bästa sätt
Inspiration

Barilla tipsar: så kokar du pastan på bästa sätt

Att koka perfekt pasta i storkök är inte det enklaste, men det finns några knep som garanterar ett lyckat resultat gång efter gång. Det första är självklart att välja en pasta av hög kvalitet. Det andra är att följa den klassiska 7-100-1000-regeln och det tredje är att välja den kokmetod som passar just din typ av servering.

Skillnad på pasta och pasta

För ett lyckat resultat är det viktigt att du först och främst väljer en pasta av hög kvalitet. En bra pasta ska vara tillverkad av durumvete, vara gyllengul till färgen och ha bra tuggmotstånd (al dente). Tänk även på att de olika pastaformerna är skapade för att passa till olika såser.

7-100-1000-regeln

Denna klassiska italienska proportionsregel innebär att man tar 7 gram salt (ungefär en halv matsked) till 100 gram pasta och 1000 ml vatten. På detta sätt får pastan lagom sälta och tillräckligt med spelrum i vattnet. Just i storkök är det extra viktigt att man strävar efter att behålla den relationen, samt att man inte kokar för mycket pasta åt gången. Barilla rekommenderar att inte koka mer än 5 kg pasta i taget.

Se när proportionsregeln används i köket

Kunskap

Välj rätt kokmetod

Kunskap

Expresskokning

Det klassiska och vanligaste sättet att koka pasta. Expresskokning är sättet vi kokar pasta på hemma.
 
  • Koka pastan 100% av koktiden som är angiven på förpackningen.
  • Häll av i durkslag.
  • Servera pastan direkt.
Kunskap

Dubbelkokning

Med dubbelkokning sparar du tid men kan ändå servera en pasta som är vällagad och garanterat à la minute. Perfekt för mindre restauranger med begränsad personalstyrka.
 
  • Koka pastan 50% av koktiden som är angiven på förpackningen.
  • Häll av i durkslag och kyl ner med iskallt vatten.
  • Lägg i ett bleck, ringla över olja och täck över med plastfilm. Förvara pastan i kylen i max två dagar.
  • Vid servering; doppa pastan i kokande vatten i 40-60 sekunder. Blanda med sås/tillbehör.
Kunskap

Varmhållning

Med varmhållning har du alla möjligheter att bereda pastan i god tid innan servering. Perfekt för restauranger med större lunch- eller kvällsservering.
 
  • Koka pastan 75% av koktiden som är angiven på förpackningen.
  • Häll av vattnet och blanda i lite olja.
  • Lägg pastan i värmehållande förvaring, minst 65°C, och låt pastan tillagas klart under minst 45 minuter.
  • Servera pastan inom 3–4 timmar.

I sortimentet

Tortiglioni 5kg
285494, Barilla, Italien
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Annons
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Se också

Inspiration

Klimatvänliga pastarätter av Barilla

Allt fler väljer att minska sin köttkonsumtion för klimatets skull och går över till en mer grönsaksbaserad diet. Här kommer några inspirerande vegetariska recept som även passar bra som take-away.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.