Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Braxenfärs - Hållbar svensk vildfisk som gör gott och smakar gott
Inspiration

Braxenfärs - Hållbar svensk vildfisk som gör gott och smakar gott

Nu är det möjligt att laga god och nyttig mat från fisk som tidigare har släppts tillbaka i vattnet. Braxenfärsen framställs av braxen som är fiskad i Vänern och Mälaren, och har fått grönt ljus i WWF:s fiskguide, för att den är fiskad på hållbara bestånd och med skonsamma metoder.
Braxenfärs har en neutral, fin smak, och har fått positiva reaktioner från såväl skolelever som kökschefer. Färsen framställs genom att köttet separeras från benen vilket ger den fina och mångsidiga texturen.

En mångsidig produkt

Braxenfärsen kan användas till från klassiska fiskqueneller med dill och citron till friterade fishcakes med asiatisk kryddsättning. Färsen är också utmärkt till fiskpudding och gratäng. Dess neutrala, fina smak passar till mängder av smaksättningar. Det är bara din egen fantasi som sätter begränsningarna.

Handla

Sortiment

Braxenfärs

Stockholms Fisk
Artikelnummer: 395887
Tillverkningsland: Sverige
Djupfryst, 2x2,5kg

Tips vid tillagning

Braxenfärsen kan användas i otaliga rätter men behöver behandlas lite annorlunda än annan fiskråvara på grund av sin fina textur.

Läs gärna igenom detta innan du börjar testa själv i köket för bästa resultat:

  • Braxenfärsen är fryst i 2,5-kilosblock som antingen kan tinas i kyl (exempelvis över natten innan den ska användas) eller i vattenbad. Detta för att upptiningen ska ske jämt. Om den tinas i rumstemperatur riskerar kanterna på blocket att få för hög temperatur innan kärnan är tinad.
  • Använd gärna färsen när den är ”halvtinad” och kan skäras till grova tärningar. Då undviks att färsen vätskar sig, vilket annars kan ske när den är helt tinad.
  • Blanda gärna de halvtinade tärningarna med övriga ingredienser i en blandare/mixer för perfekt konsistens på smet. Denna kan användas till alltifrån wallenbergare till kroketter, queneller och dolmar. Smeten kan göras i förväg och håller cirka ett dygn i kyl.
  • Braxenfärsen kan smaksättas på otaliga vis men syrliga och kryddiga kombinationer har visat sig extra uppskattade.
  • Texturen på braxenfärsen är väldigt len. För mer tuggmotstånd går det utmärkt att addera något i smeten (lättkokta, tärnade grönsaker, kokt råris, grovhackade kokta bönor eller bitar av rökt fisk) alternativt addera tillbehör med fastare textur för en bra helhetsupplevelse.

Inspirerande recept på braxenfärs

Recept

Braxenfärs – Grundrecept för biff, burgare, bollar eller korv

Med den här enkla grundsmeten kan du göra fiskfärsrätter med oändligt antal olika smaksättningar. Från wallenbergare till fish tacos!
Recept

Braxenwallenbergare

En saftig fiskbiff som får en extra skjuts med mixad anjovis i smeten alternativt hackade räkor eller krabbkött.
Recept

Fiskpudding

Klassikern fiskpudding blir kryddig och god tack vare braxenfärs och fyllig muskot. Går givetvis att variera smakmässigt med exempelvis dill eller annan ört.
Recept

Braxenburgare

Braxenfärs är perfekt att göra saftiga burgare på. Experimentera gärna med kryddblandningar och smaksättare i bitar såsom inlagd jalapeños, krabbkött eller kokta bönor om du vill ha mer tuggmotstånd i burgaren.
Recept

Hot Bream Dog

En uppdaterad hot dog som är lika frasig utanpå som len och saftig inuti. Bara fantasin sätter gränser för kryddningar och toppings.
Recept

Asiatiska fritters

Ljuvligt frasiga bollar som passar lika bra som plockmat som på en sallad eller i en taco. Smeten går utmärkt att göra i förväg men fritera gärna strax innan de ska serveras för maximalt krisp.
Recept

Fiskqueneller

En elegant klassiker som är perfekt att servera vid större konferensluncher ihop med skummad vitvinseller hummersås.
Recept

Braxendolmar

Den här rasande eleganta rätten är både oerhört hållbar och vansinnigt god.
Recept

Fiskpaté

Med braxenfärs gör du enkelt en god, hållbar fiskpaté där smaksättningen kan variera i det oändliga. Dill, saffran, chili, soltorkad tomat eller kapris – allt fungerar lika bra till braxens milda fisksmak. En härlig förrätt med god sås alternativt en given rätt på jul- eller smörgåsbordet.

"Vi vill bidra till både bredare och ett mer hållbart utbud av vildfångad svensk fisk. Genom att ta vara på fiskar som exempelvis braxen minskar vi resursslöseriet och minskar även importberoendet av sjömat."

Madeleine Linins Mörner, Programansvarig Framtidens mat, Axfoundation
Braxenfärsen är framtagen inom projektet Resursfisk av Länsstyrelsen Stockholm och Axfoundation tillsammans med Stockholms Fiskauktion och Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund.

Läs mer om Axfoundation

Inspiration

Braxenfärs: Regional råvara och god resurs

Braxenfärsen har en fin, neutral och mild smak. Den passar med många olika sorters smaksättningar – dill, citron, ansjovis eller varför inte med asiatisk touch? Bernt-Ove Andrén, platschef på Stockholms Fiskauktion, berättar om det resurskloka i att ta tillvara braxen och tipsar om bästa tillagningsknepen.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.