Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Det svenska grisköttet är grymt bra
Inspiration

Det svenska grisköttet är grymt bra

Grisen är en stor del av vårt matarv och grisköttet har idag sin givna plats både på julbordet, söndagsmiddagen och på grillen. Dessutom är det riktigt trendigt att servera svenskt griskött, både kvarterskrogar och stjärnkrogar har idag svensk gris på menyerna. Och det är väl just därför som grisköttet passar så bra in. Det är ett gott, lättarbetat kött som håller hög kvalitet. Scan tipsar här om hur du kan ta vara på grisens olika köttdetaljer.

Fläsk på menyn

Under första halvan av 1900-talet användes griskött ofta som ett billigare alternativ till kalvkött. Det var tack vare prismedvetna köksmästare som maträtten Kalvfilé Oscar med hummer fick en prisvärd kusin vid namn Fläskfilé Oscar, gjord på fläskfilé och färdigskalade räkor. Vår älskade Wienerschnitzel är ett annat exempel på denna fläskifiering.

Bättre och godare kött

Grisköttets popularitet gör att utvecklingsarbetet bland svenska grisproducenter pågår för fullt. Det är både små lokala uppfödare och större producenter som satsar på kvalitet och diversifiering. Resultatet av detta är till exempel den svenska unggrisen, ett annat är succén Svensk Rapsgris, och så arbetet med att få fram riktigt stora, goda grisar, så kallad tunggris.

Ta vara på hela grisen

Vi ska vara stolta över vårt matarv i Sverige. Det är vår uppgift att förvalta det svenska jordbruket och laga god mat på våra svenska råvaror. Ju mer av djuret som går till mat, samt ju bättre både producenter och konsumenter blir på att minska sitt matsvinn, desto bättre är det för planeten. Så varför inte inspireras av historien, laga anatomiskt och prova lite mer udda detaljer på grisen.

Ta del av Scans grymma tips om olika styckningsdetaljer på grisen


PLUMA
Pluma, eller kotlettkappa som det också
kallas, är en riktig delikatess från grisens
framdel och sitter ovanpå karré och kotlett.
Pluman är saftig, mör och väldigt smakrik.
Köttet är så fint att bara lite salt och peppar
räcker som krydda, låt sedan köttet tala för
sig självt. Grilla köttet hårt, ett knaprigt
yttre och ett saftigt inre blir godast!

KARRÉ
Karrén är lite som grisens entrecôte och sitter
på främre delen, mellan huvud och kotlettrad.
Den höga marmoreringsgraden, som ger en
fetthalt på cirka 11%, gör att köttet inte blir
torrt även om det utsätts för höga
temperaturer. Det är just därför karrén är en
av de lättaste detaljerna att grilla och den
går att variera i all oändlighet.

SIDA
Bacon, pancetta, sidfläsk, amerikafläsk, pork
belly, tunna spjäll och spickefläsk – det är så
många härliga detaljer som kommer från
grisens sida. Sidan är den flacka delen av
grisen bakom och nedanför revbenen. Du kan
baka den långsamt i en buljong, grilla den hel
”low and slow” eller fylla den med örter och
servera den som en porchetta.

SPARERIBS
Ribs är verkligen finger-food när det är som
allra bäst. Det där smakrika, täta fläskköttet
som sitter mellan revbenen är en prisvärd delikatess som kan kryddas och grillas hårt.
Ribs är lika självklart på julbordet som till
grillen på sommaren, dessutom är det ju en signaturrätt på alla amerikanska steak houses.

KOTLETT
Kotletten är ett mört, men lite magrare kött.
Det är en mångsidig detalj som kan styckas
med eller utan ben. Utskuren och renputsad
kallas den även för fläskhare eller ytterfilé.
Kotletten behöver kryddor för att komma till
sin rätt. Så servera den välsaltad och gärna tillsammans med något fruktigt och lite syrligt
som äppelmos eller lingon.

I sortiment

Fläskkarré benfri rapsgris 2,19kg
868653, Scan, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Kött från Sverige
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Fläskkotlett benfri rapsgris 3,31kg
868661, Scan, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Kött från Sverige
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Fläsksida med svål rapsgris 4,02/8,04kg
868646, Scan, Sverige
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • Kött från Sverige
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Se även

Inspiration

När bonden och grisarna går sin egen väg

Anders Gunnarsson på Halla Gård har minskat verksamhetens – och sina grisars – klimatpåverkan, och säkerställer på samma gång en exceptionellt god djuromsorg. Resultatet är HK Scans mest klimatsmarta griskött – Hållbarhetsgrisen.
Inspiration

Vad händer på burgarfronten? Följ med på spaning med Scan

Trenden med hamburgare på restaurang är fortsatt stark. Det öppnar nya burgarställen var och varannan dag och allt fler satsar på premiumburgare, gjorda på bättre råvaror, med fler tillbehör och ihopparat med passande dryckesalternativ.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.