Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Fabriksbesök hos RAK i Dubai

Under hösten 2019 åkte två av Martin & Serveras specialistkonsulter för restaurang-utrustning, Lasse Mustonen och Anna Jansson, på studiebesök till den gigantiska anläggningen i Förenade Arabemiraten, där porslinstillverkaren RAK producerar större delen av de produkter som de skickar ut i världen.

Rundvandringen i den över 100 000 kvm stora fabriken i emiratet Ras Al Khaimah utanför Dubai börjar på varumottagningen. Där lastas råvaror in och lagras i stora ”byggsäckar”. Från lagret transporteras de olika materialen vidare till stora datoriserade blandare som portionerar ut ingredienserna efter ett inprogrammerat recept. Tillsammans med vatten blandas råvarorna upp till en lersörja, eller ”slush”, som de själva kallar det. När det väl blandats färdigt pressas vätskan ut så att endast lermassan återstår.

I nästa steg kapas de långa ”lercylindrarna” i tunna skivor som i en stämpelmaskin sedan pressas till sin rätta form. Tre likadana maskiner jobbar utan uppe­håll och skapar ungefär 40 000 tallrikar per dygn. Beroende vilken porslinsserie som ska tillverkas byts tryckstämplarna ut för att ge de olika tallrikarna sin speciella karaktär.


Efter detta är produkterna fortfarande mjuka och behöver en första bränning i ugn för att kunna bearbetas och dekoreras. All dekorering sker för hand. Somliga serier målas och blir då helt unika i sitt utseende. Andra får en förtillverkad och värmetålig "tatuering" fäst på ytan innan de glaseras. Efter att glaseringen är klar förpackas produkterna och lagerläggs.
RAK Porcelain har ett väl etablerat distributionsnätverk i mer än 135 länder. På den svenska marknaden har Martin & Servera ensamrätt att sälja RAK Porcelain och du som kund kan handla allt ur sortimentet. Vill du ha mer information om produkterna, veta mer om möjlighet till kundunik design eller lägga en beställning – kontakta din säljare eller närmaste säljkontor.

Specialistkonsulter på Martin & Servera

"Det brukar innebära mycket detektivarbete", berättar Anna Jansson som jobbat med restaurangutrustning i många år. I rollen som specialistkonsult fungerar Anna och kollegan Lasse som stöd och kunskapsbank för Martin & Serveras säljkår. "Att jobba med kategorin restaurangutrustning kräver ett stort kunnande och att man vet var man ska leta, eftersom kunderna oftast har specifika behov och önskemål", säger Lasse.

Läs mer

Inspiration

Nyansrik design som leker med hela paletten

Porslin i alla dess färger och former – både klassiskt och nytänkande – hittar du hos RAK Porcelain. Med kvalitetsporslin från RAK får du mycket för pengarna och dessutom finns möjlighet att sätta en personlig prägel på designen. Produktionen är förlagd i det minsta Arabemiratet i Ras-Al-Khaimah och det europeiska huvudkontoret är baserat i Luxemburg. På den svenska marknaden har Martin & Servera ensamrätt att sälja porslinet.
Kunskap

Restaurangutrustning

Vi erbjuder ett brett sortiment inom restaurangutrustning för kök och matsal. Våra specialister hjälper dig med alla de praktiska beslut som tas när du inreder, väljer utensilier, bygger om eller bygger nytt. Vi hjälper dig också med serviceavtal och support, så att din utrustning får en lång livslängd.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.